Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Å stenge eldre poster for kommentarer

26.09.06

En populær måte å utestenge uønskede kommentarer i weblogger på, er å stenge eldre poster for kommentarer. Er det lurt?

Fordeler ved å sperre

Den åpenbare fordelen er selvfølgelig at man hindrer kommentarspammere i å legge fra seg uønskede kommentarer i poster som er stengt for kommentering. Spammere går som regel etter gamle poster, og i de tilfellene jeg registrerer, de samme postene hver gang. Nye poster unngår som regel spam, da det ser ut til at spammerne samler URL-er fremfor å tråle igjennom nettstedet. I tillegg sparer man noen usle bits i båndbredde.

Ulemper ved å sperre

En ulempe er naturlig nok at man ikke lenger har muligheten til å kommentere gamle poster. Jeg opplever til stadighet at jeg skulle kommentert poster som er eldre enn f.eks. en måned, enten som en kommentar eller et tilbaketråkk til en post som igjen er aktuelt. Mange hevder at diskusjonen er død etter f.eks. en måned, men jeg er ikke nødvendigvis enig. Selv får jeg riktignok sjelden inn reelle kommentarer til gamle poster, men de er reelle nok, så jeg ønsker ikke å sperre for de.

Spør deg selv: Hadde du fortsatt sperret gamle poster dersom spam ikke var et tema? Hvis svaret er nei syntes jeg du skal åpne alle poster for kommentering og heller løse spam-problemet ditt på andre måter.

Hva oppnår man ved å sperre for kommentarer?

Ingenting, så langt jeg kan se. Selv er alle mine poster åpne for kommentarer, og det går svært lang tid mellom hver gang en kommentar feilaktig publiseres, i tillegg til at jeg med mine eksisterende løsninger generelt får inn lite spam. Den siste kommentaren som feilaktig skled igjennom var i oktober 2005, hvis jeg husker rett.

Hva er alternativene?

Ved å ha alle postene åpne for kommentarer øker man selvfølgelig risikoen for få inn mer spam. Alternativene brukt riktig sørger allikevel for at mengden spam blir redusert til et minimum. For deg som er lat finnes det løsninger som Akismet, men for deg som liker kontroll er ordfiltrering og sperring av IP-adresser glimrende verktøy. I tillegg kan du vurdere å godkjenne kommentarforfattere i publiseringsløsningen din.

Eksempelvis fikk jeg inn flere hundre (!) uønskede kommentarer til godkjenning hver dag, før jeg gikk aktivt til verks med filtrering av IP-adresser. I dag mottar jeg inntil et par per dag, som regel via kaprede PC-er man prinsipielt sett ikke sperrer ute.

En gevinst ved å benytte IP-filtrering er at man reduserer båndbreddebruken for nettstedet.

Mer om filtrering av uønskede kommentarer kan du lese i mine tidligere poster om “Hvordan administrerer du ditt domene” og “Båndbreddetjuver“.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler