Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Internet Explorer versjon 7

24.10.06

Internet Explorer 7

Internet Explorer versjon 7 foreligger i endelig versjon, over fem år etter at forgjengeren ble lansert. Jeg har tatt en titt på nyhetene, hvilke forbedringer som er gjort og hva de betyr for deg som sluttbruker.

Grensesnittet

Grensesnittet er ryddig og greit, i tradisjonell Microsoft-stil. De pleier å være dyktige med grensesnittene sine. Stort sett. Det er enkel tilgang til ofte brukte funksjoner som for eksempel bokmerker, RSS-kanaler og navigeringsknapper. Navigeringsknappene for “hjem”, “stopp” og “oppdater” er dog plassert til høyre, noe utradisjonelt i et standardoppsett.

Funksjonalitet

RSS

IE7 har fått støtte for RSS-kanaler. Dette er noe de ikke har hatt støtte for tidligere, og implementeringen har blitt veldig bra. Hadde jeg kun benyttet en nettleser til surfing og RSS, er IE7 et godt valg. For meg som imidlertid bruker RSS i e-postklienten min, syntes jeg løsningen i Thunderbird er langt mer sexy.

Anti-phishing

Phishing er et begrep som har vokst til å bli et problem på nettet. De største nettleserne har allerede implementert støtte for rapportering av mistenkelige sider, og nå får også IE7 sin egen funksjon for dette.

Faner

IE7 har fått faner, slik de andre nettleserne har hatt så lenge jeg kan huske. Fanefunksjonaliteten er i henhold til mine forventninger. Det er imidlertid ikke mulig å ha nettleseren åpen uten en eneste fane åpen, slik man kan i Opera. Firefox har heller ikke denne funksjonaliteten, dessverre.

Søk

Det er også lagt inn en søkeboks oppe i høyre hjørne, slik man finner i blant de andre nettleserne. Utrolig nok kan man selv definere hvilken søkemotor som skal være standard, eller legge til nye, for eksempel Kvasir eller Sesam. Dette hadde jeg faktisk ikke forventet.

Zoom

En funksjon vi finner i Opera, men ikke Firefox, er zoom. Jeg har savnet dette i enkelte tilfeller, uten at savnet er spesielt stort.

Støtte for webstandarder

På mystisk vis har vi fått for oss at IE7 skal være en real højdare i forhold til IE6, hva webstandarder angår. Mon tro om ikke det er Microsofts markedsapparat som har fått herje ryktebørsen villt, for realiteten ser ut til å være en helt annen. De verste CSS-feiltolkningene er korrigert, samtidig som man har innført noen nye. Bekkelund.net ser i skrivende stund ut som et kråkereir i IE7, det samme gjør også nettstedene til mennesker jeg vet skriver god, korrekt kode for web.

Nettstedet Web Devout har en glimrende oversikt som viser implementering av forskjellige standarder i prosent. Resultatene er intet mindre enn sjokkerende.

Sikkerhet

Microsoft selv reklamerer med følgende: “We heard you: You wanted it easier and more secure”. I skrivende stund er det fortsatt for tidlig å si noe om sikkerheten, men at det det første sikkerhetshullet ble funnet under 12 timer etter at IE7 ble sluppet, lover ikke en bedre fremtid enn forgjengeren.

Hos Olav kan du forresten lese en ironisk post om IE7-lanseringen. Morsom lesing!

Oppsummering

Det er tid for å dele ut den nådeløse dommen. Jeg har vektlagt de punktene jeg mener betyr mye for meg, og som bør bety mye for sluttbrukeren.

Positivt

  • Bra grensesnitt.
  • Bra funksjonalitet.

Negativt

  • IE7 har så langt ingen positiv sikkerhetshistorikk.
  • Støtten for webstandardene er elendig.
  • Ingen banebrytende funksjoner. De andre har allerede hatt denne funksjonaliteten i flere år.

Det er beklagelig å si, men jeg kan ikke anbefale et produkt som ikke støtter opp om de eneste standardene vi har for www. Jeg sitter med et inntrykk av at Microsoft bevisst trenerer webstandardene og arbeidet med disse, og ser derfor ingen grunn til å anbefale deres nettleser.

Før eventuelle IE-fanboys kommer og beskylder meg for å være forutinntatt: IE7 hadde ikke blitt min foretrukne nettleser uansett. Dette betyr uansett ikke at jeg vil proklamere at “IE suger, Firefox / Opera ruler” for enhver pris. Hadde Microsoft lagt seg i selen for å støtte webstandarder hadde de garantert fått det til. IE7s dårlige standardstøtte er intet annet enn vrangvilje fra Microsoft.

Styr unna IE7

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Nettlesere

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler