Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Internet Explorer versjon 7

24.10.06

Internet Explorer 7

Internet Explorer versjon 7 foreligger i endelig versjon, over fem år etter at forgjengeren ble lansert. Jeg har tatt en titt på nyhetene, hvilke forbedringer som er gjort og hva de betyr for deg som sluttbruker.

Grensesnittet

Grensesnittet er ryddig og greit, i tradisjonell Microsoft-stil. De pleier å være dyktige med grensesnittene sine. Stort sett. Det er enkel tilgang til ofte brukte funksjoner som for eksempel bokmerker, RSS-kanaler og navigeringsknapper. Navigeringsknappene for «hjem», «stopp» og «oppdater» er dog plassert til høyre, noe utradisjonelt i et standardoppsett.

Funksjonalitet

RSS

IE7 har fått støtte for RSS-kanaler. Dette er noe de ikke har hatt støtte for tidligere, og implementeringen har blitt veldig bra. Hadde jeg kun benyttet en nettleser til surfing og RSS, er IE7 et godt valg. For meg som imidlertid bruker RSS i e-postklienten min, syntes jeg løsningen i Thunderbird er langt mer sexy.

Anti-phishing

Phishing er et begrep som har vokst til å bli et problem på nettet. De største nettleserne har allerede implementert støtte for rapportering av mistenkelige sider, og nå får også IE7 sin egen funksjon for dette.

Faner

IE7 har fått faner, slik de andre nettleserne har hatt så lenge jeg kan huske. Fanefunksjonaliteten er i henhold til mine forventninger. Det er imidlertid ikke mulig å ha nettleseren åpen uten en eneste fane åpen, slik man kan i Opera. Firefox har heller ikke denne funksjonaliteten, dessverre.

Søk

Det er også lagt inn en søkeboks oppe i høyre hjørne, slik man finner i blant de andre nettleserne. Utrolig nok kan man selv definere hvilken søkemotor som skal være standard, eller legge til nye, for eksempel Kvasir eller Sesam. Dette hadde jeg faktisk ikke forventet.

Zoom

En funksjon vi finner i Opera, men ikke Firefox, er zoom. Jeg har savnet dette i enkelte tilfeller, uten at savnet er spesielt stort.

Støtte for webstandarder

På mystisk vis har vi fått for oss at IE7 skal være en real højdare i forhold til IE6, hva webstandarder angår. Mon tro om ikke det er Microsofts markedsapparat som har fått herje ryktebørsen villt, for realiteten ser ut til å være en helt annen. De verste CSS-feiltolkningene er korrigert, samtidig som man har innført noen nye. Bekkelund.net ser i skrivende stund ut som et kråkereir i IE7, det samme gjør også nettstedene til mennesker jeg vet skriver god, korrekt kode for web.

Nettstedet Web Devout har en glimrende oversikt som viser implementering av forskjellige standarder i prosent. Resultatene er intet mindre enn sjokkerende.

Sikkerhet

Microsoft selv reklamerer med følgende: «We heard you: You wanted it easier and more secure». I skrivende stund er det fortsatt for tidlig å si noe om sikkerheten, men at det det første sikkerhetshullet ble funnet under 12 timer etter at IE7 ble sluppet, lover ikke en bedre fremtid enn forgjengeren.

Hos Olav kan du forresten lese en ironisk post om IE7-lanseringen. Morsom lesing!

Oppsummering

Det er tid for å dele ut den nådeløse dommen. Jeg har vektlagt de punktene jeg mener betyr mye for meg, og som bør bety mye for sluttbrukeren.

Positivt

 • Bra grensesnitt.
 • Bra funksjonalitet.

Negativt

 • IE7 har så langt ingen positiv sikkerhetshistorikk.
 • Støtten for webstandardene er elendig.
 • Ingen banebrytende funksjoner. De andre har allerede hatt denne funksjonaliteten i flere år.

Det er beklagelig å si, men jeg kan ikke anbefale et produkt som ikke støtter opp om de eneste standardene vi har for www. Jeg sitter med et inntrykk av at Microsoft bevisst trenerer webstandardene og arbeidet med disse, og ser derfor ingen grunn til å anbefale deres nettleser.

Før eventuelle IE-fanboys kommer og beskylder meg for å være forutinntatt: IE7 hadde ikke blitt min foretrukne nettleser uansett. Dette betyr uansett ikke at jeg vil proklamere at «IE suger, Firefox / Opera ruler» for enhver pris. Hadde Microsoft lagt seg i selen for å støtte webstandarder hadde de garantert fått det til. IE7s dårlige standardstøtte er intet annet enn vrangvilje fra Microsoft.

Styr unna IE7

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt