Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nettstedet ditt tilhører ikke deg

15.02.07

Du har et nettsted som du vedlikeholder og hvor du publiserer informasjon, selger varer eller tilbyr andre tjenester til dine kunder, leverandører eller partnere. Nettstedet er ditt hjertebarn, men her er en overraskelse: Nettstedet ditt tilhører ikke deg! Det tilhører brukerne dine.

Når dine besøkende benytter ditt nettsted, er det de som er brukerne, og de som har den fulle og hele kontrollen over hvordan de bruker det. Det er brukerne som bestemmer hvordan de vil benytte ditt nettsted. Dette innebærer blant annet at de står fritt til å velge blant annet hvilken nettleser de vil benytte, skjermoppløsning, støtte for proprietære formater som Flash, og en hel rekke andre momenter du som utvikler ikke kan bestemme for brukerne. Din viktigste jobb som utvikler, er å tilrettelegge et standardkompatibelt, brukervennlig, tilgjengelig og godt strukturert nettstted. Som utvikler må man derfor ta i betraktning blant annet følgende:

 • Enkelt og brukervennlig design. Det skal være raskt og enkelt å benytte ditt nettsted. Ikke sløs med brukernes tid, men hjelp de til raskt å fullføre det de kom dit for.
 • Respekter brukernes valg av nettleser, operativsystem, manglende støtte for proprietære formater, skjermoppløsning, egendefinerte skriftstørrelser, etc.
 • Brukere liker ikke reklame. Er ditt nettsted reklamefinansiert, må du tilrettelegge reklamen på en måte som ikke forstyrrer arbeidsflyten og ødelegger interaksjonen med brukeren. Reklame med lyd, eller lyd på et nettsted i det hele tatt, er kun forstyrrende for de som lytter til musikk. Nettstedet ditt skal ikke skrike til brukerne.
 • Sprett-opp-vinduer bruker man ikke. Unntaket kan være hjelpefunksjoner, eksempelvis underveis i en arbeidsflyt.
 • Informer brukeren om dine forutsetninger. Benytter du eksempelvis Flash, skal du opplyse om det i klartekst, slik at brukere uten støtte for Flash ikke ser et uforståelig tomrom der Flashelementet benyttes. Opplys om eventuelle forbedrede funksjoner ved bruk av JavaScript, og informer grundig om eventuelle krav til informasjonskapsler (cookies).
 • Testing! Du kan aldri få testet nettstedet ditt godt nok, og du vil garantert finne brukere som opplever ditt nettsted helt forskjellig fra hva du har sett tidligere. Blinde brukere forstørrer gjerne teksten, mens andre igjen fjerner CSS. Har du tenkt over at Google er blind? Test minimum de mest utbredte nettleserne, på de mest utbredte operativsystemene. Regelen er 3 x 3, det vil si Internet Explorer, Mozilla Firefox og Opera på Windows, Mac og Linux. Hvis budsjettet (og tiden) tillater det, tester du også flere nettlesere. To av dine beste verktøy er CSS-validatoren og HTML-validatoren.
 • Husk korrekturlesing! Få ting irriterer brukerne mer enn skrivefeil, og det virker lite seriøst.

Er det momenter du mener jeg har utelatt, eller noe du mener skulle vært annerledes, setter jeg stor pris på en kommentar! :-)

Inspirert av gapingvoid.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt