Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvordan gjenopprette en WordPress-installasjon

16.03.07

Borte hos Kristin spør Eugenie om hvordan man gjenoppretter en WordPress-installasjon fra sikkerhetskopi, dersom uhellet er ute. Jeg har heldigvis aldri hatt behov for å gjenopprette WordPress-installasjonen på bekkelund.net, men jeg har ved flere anledninger tatt kopi av både database og filer for å teste på andre servere, samt ved oppgraderinger. Dette er en kjapp veiledning til hvordan du går frem, og krever noe forståelse av databaser, filsystemer, URL-er og nettlesere.

Slik sikkerhetskopierer du en WordPress-installasjon

For en fullstendig sikkerhetskopiering må du inkludere følgende

 • Database
 • Filer på webtjeneren

Sikkerhetskopiering av databasen

For å sikkerhetskopiere databasen bør du ha tilgang til et webbasert MySQL-grensesnitt, som for eksempel phpMyAdmin. De fleste ISP-er tilbyr dette verktøyet gratis som en del av driftspakken. Sjekk med din ISP for mer informasjon om hvilket grensesnitt de tilbyr, og hvordan du bruker det.

I grensesnittet velger du riktig database til høyre, og kontrollerer at det er riktige tabeller i venstre del av skjermbildet. Her illustrert med phpMyAdmin.

phpMyAdmin

I toppmenyen har du et valg som heter «Eksporter». Velg dette for å eksportere den valgte databasen.

phpMyAdmin eksportskjermbilde

I eksportskjermbildet velger du de tabellene som inngår i din WordPress-installasjon ved å klikke på de. For å velge flere trykker du CTRL (Epletasten på Mac) mens du velger flere. Det kan variere fra installasjon til installasjon hvilke tabeller du må ta med, litt avhengig av hvilke tillegg (plugins) du har installert, med mer. Er du usikker helgarderer du ved å velge alle tabeller.

Velg hvilken filtype du ønsker å eksportere som. Jeg bruker SQL, da dette lett lar seg importere i andre grensesnitt og verktøy.

Til slutt merker du av for «Last ned som fil» og trykker «Utfør». Nettleseren din vil nå be deg laste ned en fil som heter «databasenavn.sql», hvor «databasenavn» selvfølgelig erstattes av navnet på din database. Filen lagrer du på et sikkert sted.

Sikkerhetskopiering av filer på webtjeneren

Det er ikke absolutt nødvendig å sikkerhetskopiere filene på webtjeneren, men det er selvfølgelig anbefalt dersom du bruker WordPress’ innebygde filopplaster, sikkerhetskopieringsfunksjon, med mer. Benytt en FTP-klient for å logge på ditt webområde og last ned alt i katalogen hvor du har installert WordPress.

Slik gjenoppretter du en WordPress-installasjon

Gjenoppretting av databasen

Gjenoppretting fungerer nøyaktig som sikkerhetskopiering, med unntak av eksport, naturligvis. I MySQL-grensesnittet velger du menyvalget «SQL». Sørg for å ha valgt riktig database først, samt at denne ikke inneholder identiske tabeller som sikkerhetskopien din har. Her kan du velge en fil fra ditt lokale filsystem og trykke «Utfør». Databasen blir nå lastet opp med alle tabeller og data. Vanskeligere er det ikke.

Gjenoppretting av filsystemet

På samme måte som sikkerhetskopiering, benytter du en FTP-klient for å laste filene opp til webtjeneren din. Dersom du har vært utsatt for hackerangrep anbefaler jeg på det sterkeste at du sletter alle mapper og filer som måtte ligge der fra før, før du laster opp sikkerhetskopien din. Dette for å unngå at hackere har etterlatt filer eller deler i eksisterende filer som kan gi hackere tilgang til systemet.

Gjenoppretting på en annen tjener

For test- og utviklingsformål har jeg eksportert driftsdatabasen på bekkelund.net og importert den på andre servere. Dette gjør du på samme måte som en vanlig gjenoppretting, men du må jukse litt for å komme i mål.

Foreta en gjenoppretting på den ønskede serveren, og logg inn i WordPress-grensenittet. Etter innlogging trykker du «Options». Det som nå skjer er at WordPress omdirigerer deg til domenet hvor den opprinnelige WordPress-databasen ligger, eksempelvis blir du omdirigert fra http://nytjener/wp-admin/options-general.php til http://gammeltjener/wp-admin/options-general.php. Det eneste du nå gjør er å endre «gammeltjener» til «nytjener» i URL-en i din nettleser, og du vil bli tatt til innstillingene i den nye installasjonen.

Her sørger du for å endre feltene «WordPress address (URL)» og «Blog address (URL)» til din nye adresse, og lagrer til slutt.

Som et lite tips helt til slutt kan det være smart å prøve det ut en gang eller to på en testmaskin, slik at du ikke trenger å øve i driftsinstallasjonen din, dersom den tar kvelden. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt