Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Global standard er ingen utopi

25.06.07

Torsdag 21.06 kunne man i Computerworld under overskriften «Global standard er en utopi», lese det som tilsynelatende er IT-gründer, konsulent og Aftenposten-spaltist Shazad Ranas personlige tanker om en global standard for dokumenter. Rana hevder at det er utopisk med en global, åpen standard for dokumentlagring.

Det eneste som gjør dette til en utopi for Shazad Rana, er at han får betalt av Microsoft for å ha denne meningen. Microsoft har siden februar betalt Shazad Rana per time for å misjonere Microsofts sak. Dette er en godt bevart hemmelighet, som verken Microsoft eller Shazad Rana snakker høyt om, og som heller ikke fremgår av torsdagens artikkel.

Shazad Rana hevder at det er Sun, IBM og Microsoft som setter premissene for dokumentstandarder. I et markedsorientert samfunn er det markedet, altså kundene, som setter premissene, ikke leverandørene. Slik bør det også være med dokumentstandarder.

Ingen er tjent med en proprietær, lukket standard som kontrolleres av én leverandør, hvor leverandøren selv står fritt til å endre standarden, eller betingelsene tilknyttet standarden. Microsoft legger i disse dager ned stor innsats i å promotere sitt dokumentformat, OOXML (Office Open XML), som et åpent format. Det er ingenting annet enn navnet som er åpent ved formatet, ettersom det er Microsoft som bestemmer hvordan standarden ser ut, hvem som kan få lov til å bidra til den, eller hvem som kan benytte den. OOXML er, og vil alltid være, et lukket, proprietært og leverandøreid format.

Shazad Rana engster seg også over prosessen rundt ISO-sertifiseringen av OOXML som dokumentformat, hvor han blant annet hevder at prosessen er for treg. Han har all grunn til å være engstelig, for Microsoft er smertelig klar over at ISO ikke tillater sertifisering av konkurrerende standarder, samt at ODF (Open Dokument Format) allerede er en sertifisert dokumentstandard. Rana fremhever også viktigheten av at ISO-prosessen gjennomføres på en ryddig måte. I så fall bør Rana og Microsoft først og fremst feie for egen dør. Via intens lobbyvirksomhet har Microsoft fått innvilget at godkjenning av OOXML skal gjennomføres i det som kalles en «Fast Track» hos ISO, det vil si en hurtigarbeidende komité som skal gjennomføre vurderingen i løpet av seks måneder. Enda mer spesielt er det at denne ISO-komiteen ledes av en Microsoft-ansatt. Microsoft forsøker altså å presse igjennom OOXML som en standard, før ISO eller resten av bransjen forstår hva som har skjedd.

Rana har imidlertid rett i at det pågår en intens politisk drakamp i begge retninger. På den ene siden står Microsoft og deres allierte, på den andre siden står uavhengige aktører, utviklere og leverandører av fri programvare.

Videre hevder Rana at ODF ikke er i stand til å ivareta de store mengder data som ligger lagret i Microsofts gamle dokumentformater, Word, Excel, PowerPoint, med flere. Den eneste årsaken som gir ham rett i dette, er Microsofts manglende evne til å kunne følge egne dokumentformater. Når ikke en gang Microsoft klarer å følge egne dokumentformater, kan man heller ikke forvente at en konvertering av denne informasjonen til andre formater blir en enkel oppgave. Rana forsøker altså å undergrave ODFs kvaliteter, med Microsofts mangel på sådan, som argumenter. Det er intet annet enn imponerende, og det er sannsynligvis også derfor Microsoft betaler Shazad Rana godt for jobben.

Det er svært viktig, og det kan ikke understrekes nok, at fremtidens dokumentstandarder blir åpne og leverandøruavhengige. Med en fri dokumentstandard risikerer man ikke endringer i lisensvilkårene, man risikerer ikke at leverandøren uten forvarsel endrer spesifikasjonen, det finnes ingen kostnader for å åpne, redigere eller lagre dokumenter, og man er juridisk sikret tilgang til egen informasjon for all fremtid.

Denne artikkelen er også publisert i Computerworld.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt