Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fire steg til et søkemotoroptimalisert nettsted

09.07.07

Som en forsmak på hva som kommer i den oppdaterte versjonen av sokemotoroptimalisering.no, presenterer jeg her fire enkle steg til hvordan du får et søkemotoroptimalisert nettsted. Dette er fire steg å starte med, og enkelte av stegene krever periodisk vedlikehold.

1. Et godt teknisk grunnlag

Personlig mener jeg dette er det viktigste punktet i en søkemotoroptimalisert løsning. Dersom den tekniske plattformen ikke er optimalisert, eller har potensiale til å bli det, vil de resterende punktene i stor grad være bortkastet. Med en god teknisk plattform mener jeg punktene som i dag er omtalt på sokemotoroptimalisering.no.

Dersom du benytter et CMS, eller vurderer å kjøpe et, er dette obligatoriske punkter å ha med i kravspesifikasjonen:

 • Et CMS som produserer gyldig kode, eksempelvis XHTML og CSS.
 • Et CMS som er bygget på Best Practice for webutvikling.
 • Et CMS som baserer seg på åpne standarder for enkel indeksering og integrering.
 • Et CMS som produserer pene URL-er som standard
 • Et CMS som leverer korrekt informasjon om type og tegnsett for informasjonen det leverer fra seg.
 • Et CMS som selv lar deg bestemme titler på sider. Det vil både si selve tittelen på sider du skriver, samt layouten på title-elementet.
 • Et CMS som lar deg jukke på meta-elementer etter eget ønske.
 • Et CMS som automatisk kan produsere sitemaps.

Dette punktet er en engangsjobb, men sørg for å følge med på at den tekniske plattformen hele tiden er oppdatert og produserer validerende kode.

2. Semantikk, struktur og brukervennlighet

Søkemotorer er også brukere. I motsetning til vanlige brukere er søkemotorer blinde og kan ikke tenke selv. De handler utelukkende etter en programmert rutine, og avviker aldri fra denne. Derfor skal du utføre et lite eksperiment:

 1. Benytt Firefox og tillegget Web Developer
 2. Fra menyvalget “CSS”, velg “Disable Styles” og “All Styles”.

Det du nå ser er ditt nettsted slik søkemotorene ser det. Dersom det du ser ikke gir mening for deg, gir det enda mindre mening for en automatisert søkemotor. I så fall må du tilbake til punkt 1 og gjennomføre teknisk oppussing.

Stikkordene for dette punktet er semantikk, struktur og brukervennlighet. Her får du derfor en kort innføring i hvordan semantikk kan gi tilstrekkelig brukervennlighet i seg selv.

Wikipedia har følgende å si om semantikk:

Semantikk er den grenen av lingvistikken (språkvitenskapen) som studerer ordenes betydning. Semantikken omhandler forholdet mellom språklige strukturer og deres betydning, og studerer blant annet fenomener som synonymi, antonymi, metaforer og andre betydningsrelasjoner.

Omsatt til vår verden, benytter vi såkalte semantiske elementer for å markere tekst som skal publiseres på websider. Derav navnet “markup”. Eksempler på semantiske elementer kan være overskrifter, avsnitt eller sitater.

Når du utarbeider en side eller en mal, skal du ideelt sett starte med teksten, eller en tekstmal. Denne tilsetter du først semantiske elementer, deretter strukturelle elementer, så lager du CSS-maler og tilsetter eventuell JavaScript til slutt. Denne modellen kalles “stratified” på engelsk, direkte oversatt til lagdelt.

Dette punktet er en både engangsjobb og en periodisk vedlikeholdsjobb. Engangsjobben består av å utarbeide en robust mal som danner grunnlaget for nye sider du publiserer på ditt nettsted. Malen består både av semantiske og strukturelle elementer, CSS og JavaScript. Den periodiske jobben består av å kontrollere innhold som publiseres, slik at det er i tråd med malen, slik at du eksempelvis ikke ender opp med overskrift 1 i malen, og overskrift 3 som hovedoverskrift i en artikkel. Malen implementerer du i CMS-et.

3. Relevant innhold

Google Analytics er et uvurderlig gratisverktøy til dette punktet. Følgende steg bør du gjennomføre og repetere:

 1. Hvem er dine viktigste målgrupper? Hvilke målgrupper er det viktigst for deg å nå? Hvilke nettsteder ferdes disse målgruppene på? Kartlegg disse nettstedene og sammenstill de med loggene fra din webserver. Vurder deretter hvilke markedsføringstiltak du bør iverksette overfor disse nettstedene. Kan du annonsere der? Kanskje du kan få en gratis peker til ditt nettsted? Har de forum det er verdt å delta i? Er det mulig å kommentere artikler?
 2. Hva søker dine brukere etter? Sjekk ut søkeloggen til ditt nettsted. Den er en gullgruve for å vite hva dine besøkende søker etter på ditt nettsted. Kartlegg og grupper søkeord, og ta hensyn til dette både i strukturering av nettsider, eksempelvis i kategorier, samt når du skriver tekster.
 3. Test tekster og nøkkelord. Bruk en tekstforfatter til å bistå med utforming av tekster.
 4. Mål resultater og kostnader. Hvilke utgifter har du med markedsføring av ditt nettsted? Hvilken omsetning når du gjennom ditt nettsted? Mål resultatene opp i mot kostnadene du har hatt med dette arbeidet.

Dette punktet er som nevnt en repeterende oppgave, og bør gjennomføres minimum en gang i måneden.

4. Nettverksbygging

En svært viktig del av søkemotoroptimalisering er nettverksbygging. Det betyr at du skal få ditt nettverk til å lenke fra sitt nettsted til ditt, da dette øker din rangering i søkemotorene. Med ditt nettverk menes de nettsteder du anser som relevante, og er omtalt i forrige punkt. Vær imidlertid skeptisk til betalte oppføringer i nettkataloger, da disse sjelden genererer nok trafikk til å være lønnsom for investeringen. Si at du selger varer på nett, og du annonserer i en nettkatalog. Hvor mange betalende kunder trenger du for å gjøre katalogoppføringen lønnsom? Dette måles i konverteringsrate, det vil si hvor mange av brukerne som besøker ditt nettsted, som ender opp som betalende kunder. Google Analytics måler konverteringsrate, også kalt “Funneling” eller “Goals”.

Gratiskataloger som ABC Startsiden, Yahoo! og DMOZ bør du imidlertid legge ned stor innsats i. Sjekk også om Wikipedia er relevant for deg, men sørg for at informasjonen du publiserer ikke kan kategoriseres som reklame.

Dette punktet er en løpende oppgave. Sørg for å informere dine kontakter om ditt nettsted, og be om en oppføring. Sørg samtidig for å styre unna sider som kan involvere deg i søkemotorojuks. Du risikerer å bli utestengt fra søkemotorene.

Til slutt

Dette er en ganske overordnet oversikt over punkter du kan gjennomføre for å søkemotoroptimalisere ditt eget nettsted. Punktene er basert på egne meninger, samt innspill fra bransjekollegaer, og harmonerer ikke nødvendigvis med hva du måtte mene. Skulle det være tilfelle, setter jeg svært stor pris på en kommentar med en grundig beskrivelse av hva du er uenig i, samt hvordan en alternativ løsning ser ut.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler