Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Norges innstilling til ISO-sertifisering av OOXML kan avgjøres i dag

22.08.07

I dag klokken 17:00 samles nær 50 mennesker i komiteen K 185 hos Standard Norge på Lysaker. Jeg skal delta og hensikten er å diskutere Norges synspunkt på sertifiseringen av OOXML som en ISO-standard. For enkelhets skyld deler jeg gruppen inn i tre:

 • De som er for ISO-sertifisering av OOXML. Heretter kalt «Microsoft-leiren».
 • De som er imot ISO-sertifisering av OOXML. Heretter kalt «åpen standard-tilhengerne».
 • De som ikke har tatt et standpunkt.

Det ligger an til å bli et tett løp, med omtrent like mange representanter fra gruppene som er for og imot. Det spiller imidlertid ingen rolle, da det ikke skal være en avstemming etter dagens møte. Hensikten med møtet er kun å hjelpe Standard Norge til å ta en beslutning i saken, hvilket jeg finner litt pussig. Standard Norge kan i praksis stemme imot et eventuelt flertall i komiteen. Hvis det overveiende flertallet sier nei til å ISO-sertifisere OOXML, kan Standard Norge allikevel finne på å si at Norge sin innstilling er ja overfor ISO, eller omvendt.

For meg handler dette på overordnet nivå om tre argumenter til hvorfor jeg i morgen skal argumentere imot en ISO-sertifisering av OOXML:

 1. ISO tillater ikke identiske eller overlappende standarder. Microsoft misbruker sin markedsmakt til å forsøke å tvinge igjennom en ISO-sertifisering av OOXML. Hvis Microsoft lykkes med dette vil det undergrave ISOs troverdighet og integritet som standardiseringsorgan, og det er ingen tjent med. Vi trenger kun én dokumentstandard, ikke to.
 2. OOXML er et lukket, leverandøreid format som ikke kan implementeres uten bistand fra og binding til Microsoft. Vi trenger et fullstendig åpent format, slik ODF er.
 3. OOXML er ufullstendig og full av tekniske feil, mangler og selvmotsigelser.

Det er ingen tvil om at morgendagen kommer til å bli en viktig milepæl i norsk IT-historie, uavhengig av utfallet. Det blir garantert et opphetet møte, og jeg serverer selvfølgelig et sammendrag så snart som mulig etter møtet. Jeg har tidligere skrevet følgende om denne saken:

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt