Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Norges innstilling til ISO-sertifisering av OOXML kan avgjøres i dag

22.08.07

I dag klokken 17:00 samles nær 50 mennesker i komiteen K 185 hos Standard Norge på Lysaker. Jeg skal delta og hensikten er å diskutere Norges synspunkt på sertifiseringen av OOXML som en ISO-standard. For enkelhets skyld deler jeg gruppen inn i tre:

  • De som er for ISO-sertifisering av OOXML. Heretter kalt «Microsoft-leiren».
  • De som er imot ISO-sertifisering av OOXML. Heretter kalt «åpen standard-tilhengerne».
  • De som ikke har tatt et standpunkt.

Det ligger an til å bli et tett løp, med omtrent like mange representanter fra gruppene som er for og imot. Det spiller imidlertid ingen rolle, da det ikke skal være en avstemming etter dagens møte. Hensikten med møtet er kun å hjelpe Standard Norge til å ta en beslutning i saken, hvilket jeg finner litt pussig. Standard Norge kan i praksis stemme imot et eventuelt flertall i komiteen. Hvis det overveiende flertallet sier nei til å ISO-sertifisere OOXML, kan Standard Norge allikevel finne på å si at Norge sin innstilling er ja overfor ISO, eller omvendt.

For meg handler dette på overordnet nivå om tre argumenter til hvorfor jeg i morgen skal argumentere imot en ISO-sertifisering av OOXML:

  1. ISO tillater ikke identiske eller overlappende standarder. Microsoft misbruker sin markedsmakt til å forsøke å tvinge igjennom en ISO-sertifisering av OOXML. Hvis Microsoft lykkes med dette vil det undergrave ISOs troverdighet og integritet som standardiseringsorgan, og det er ingen tjent med. Vi trenger kun én dokumentstandard, ikke to.
  2. OOXML er et lukket, leverandøreid format som ikke kan implementeres uten bistand fra og binding til Microsoft. Vi trenger et fullstendig åpent format, slik ODF er.
  3. OOXML er ufullstendig og full av tekniske feil, mangler og selvmotsigelser.

Det er ingen tvil om at morgendagen kommer til å bli en viktig milepæl i norsk IT-historie, uavhengig av utfallet. Det blir garantert et opphetet møte, og jeg serverer selvfølgelig et sammendrag så snart som mulig etter møtet. Jeg har tidligere skrevet følgende om denne saken:

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler