Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

iPhone

10.11.07

Merk: Jeg kan ikke hjelpe deg med å åpne din iPhone for bruk i Norge.

De fleste har hørt om Apples iPhone, selv om den foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge. At iPhone ikke er tilgjengelig i Norge betyr ikke at den ikke fungerer i Norge. iPhone fungerer faktisk svært bra i Norge. Er du nysgjerrig på hvordan iPhone fungerer er dette artikkelen du bør lese. Til slutt finner du også en konklusjon.

Brukergrensesnitt

iPhone brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet på iPhone er annerledes. Det er den raske oppsummeringen. Etter å ha brukt det en god stund er jeg allikevel av den oppfatning at annerledes i dette tilfellet er bra. Apple vet hvordan man lager brukervennlige grensesnitt. Innstillingene for alle applikasjonene finnes i et eget menyvalg, slik at de ikke forstyrrer grensesnittet i applikasjonen. Grensesnittet har heller ikke for mange nivåer eller mapper, slik at det er enkelt å vite hvor man til enhver tid befinner seg.

iPhone har fem fysiske knapper:

 • En knapp for å bringe frem hovedmenyen
 • Volum opp
 • Volum ned
 • Knapp for lydløs
 • Av / På

Utover dette baserer all interaksjon seg på at du tar på den 3,5 tommer store skjermen. Her er alle knapper store og enkle å treffe, selv for mine store fingre. Dette er selvfølgelig svært viktig, ettersom enheten hovedsaklig baserer seg på interaksjon via den trykkfølsomme skjermen. Tastaturet er det eneste som krever litt trening. I hvert fall når jeg benytter enheten på høykant. Og ja, tastaturet har særnorske tegn.

En av de fiffige egenskapene ved den trykkfølsomme skjermen er at den evner å registrere hastighet for bevegelsene du utfører. Hvis du eksempelvis drar fingeren sakte opp eller ned i kontaktregisteret, blar listen med tilsvarende hastighet. Sveiper du fingeren over skjermen og slipper, ruller listen raskt for så å stoppe gradvis opp. Denne effekten er både praktisk og stilig, og fungerer i alle applikasjoner hvor man blar med fingeren.

Imidlertid tror jeg ikke iPhone er særlig egnet for blinde og svaksynte. På telefoner med fysiske taster kan man lage faste holdepunkter som ikke er mulig å gjenskape på en trykkfølsom skjerm. Jeg har lest uttalelser fra brukere med spesielle behov, og de er ikke særlig lystige.

Ytelse

Ytelsen er det som overrasker meg mest. Jeg har enda ikke opplevd å vente på at enheten utfører operasjoner jeg ber om, enten det er åpning av applikasjoner, lasting og rendring av websider eller visning av film og bilder. Årsaken ligger nok i den kraftige prosessoren og godt med minne.

Stabilitet

Av de nyere telefonene jeg har hatt, er iPhone den mest stabile. I løpet av tre uker har enheten kun fått omstart én gang. Min gamle Windows Mobile-enhet måtte ha et spark bak en gang om dagen, mens min Nokia E65 sørget for dette selv, men da 3-4 ganger daglig. Også applikasjonene på iPhone er stabile og raske.

Batterilevetid

Med svært aktiv bruk lader jeg den hver tredje eller fjerde dag. Med aktiv bruk mener jeg følgende per dag:

 • Høre på musikk ca. 2,5 timer
 • Ca. en time telefoni
 • Ca. en time TV / film
 • Sjekke e-post / surfe to ganger daglig

Årsaken er at iPhone ikke har 3G, men EDGE. Forskjellen i dataoverføring er knapt merkbar, sammenlignet med Nokia E65. At Apple har valgt å ikke implementere en 3G-brikke i første versjon synes jeg er veldig smart, da 3G er det største batterisluket på moderne mobiltelefoner. For øvrig er både 3G et svært ullent begrep som dekker flere teknologier. Er du interessert finner du mer på Wikipedia.

Skjerm

Skjermen er lyssterk, god på kontraster og har glimrende fargegjengivning. Dette merker du godt når du skal se film eller vise bilder. Det eneste negative med skjermen er at den lett blir skitten og får fettflekker, men det er neppe en egenskap man kan laste telefonen for.

Skjermen er som standard innstilt på middels lysstyrke. Dette holder sannsynligvis for de fleste, men kan justeres ved behov. iPhone har lyssensor tilsvarende den du finner i MacBook Pro, det vil si at den justerer lyset automatisk avhengig av omgivelsene. Er det mørkt skrur den lyset ned, og omvendt.

Wi-Fi

Wi-Fi-implementeringen er noe av det bedre jeg har vært borti på en telefon. iPhone søker automatisk etter trådløse nettverk, og spør om du vil koble til dersom du er i ferd med å overføre data over nettet. Hvis du ikke benytter enheten plager den deg heller ikke med trådløse nettverk som måtte være i nærheten, slik Windows Mobile gjør. Jeg minnes godt kjøreturer gjennom Oslos gater, hvor Windows Mobile plaget meg med alle de trådløse nettverkene vi passerte på vår vei. iPhone husker hvilke trådløse nettverk du har benyttet tidligere og kobler automagisk til neste gang du befinner deg innenfor rekkevidde.

Applikasjoner

iPhone-applikasjoner

Med iPhone følger det en rekke standardapplikasjoner som dekker de vanligste behovene. De som velger å hacke telefonen sin får tilgang til en applikasjon som heter Installer, som gir tilgang til en svært stor mengde tilleggsapplikasjoner. Jeg har skrevet mer om Installer senere i dette avsnittet.

SMS

SMS-implementeringen er noe annerledes enn hva man er vant med fra andre telefoner, og blir visualisert i form av en samtale mellom deg og den du utveksler meldingen med. De som er kjent med trådbaserte meldinger, eksempelvis fra Usenet eller tilsvarende, vil kunne kjenne seg igjen. Dessverre er det ikke mulig å sende SMS til flere mottakere samtidig. Dette irriterer spesielt når det ikke finnes klipp-og-lim-funksjonalitet i iPhone.

iPhone støtter ikke sending av MMS. I stedet må du sende bilder som vedlegg til e-post. Totalt har jeg kanskje sendt 4-5 MMS i siden jeg fikk min første telefon med MMS-støtte, så for meg er dette ikke et stort savn.

Kalender

Kalenderen er brukervennlig og gir en fin oversiktlig over mine gjøremål. Dager med avtaler vises med en prikk under datoen, hvor avtalene vises i en liste under kalenderen når man trykker på datoen. Første dag i uken er søndag, uten at det plager meg nevneverdig.

Ulempen er at kalenderen som standard ikke kan synkroniseres med en serverbasert gruppevareløsning over EDGE eller Wi-Fi. Synkronisering gjøres dog automagisk når man kobler iPhone til maskinen, hvilket for øvrig er svært essensielt for å synkronisere musikk, TV-serier, film, bilder og podcasts. Imidlertid finnes det tredjepartsapplikasjoner som gjør synkronisering over nettet.

Foto

Foto er ditt fotoalbum på iPhone og inneholder både de bildene du tar med kameraet, bilder du mottar fra andre, samt bilder du synkroniserer med maskinen din, eksempelvis mot iPhoto.

i fotoalbumet får du tilgang til en Cover Flow-liknende løsning, en fin måte å navigere i bilder på, ved å bla i dem med fingeren. Her kan du også kjøre lysbildefremvisninger direkte på enheten. Dette fungerer glimrende for å vise frem bilder til en liten gruppe mennesker.

Kamera

Det innebygde kameraet er godt plassert utenfor rekkevidden til feilplasserte pølsefingre, og har en oppløsning på 2 megapiksler. Kvaliteten på bildene er verken bedre eller dårligere enn andre dagsaktuelle enheter på markedet, men allikevel bedre enn både Nokia E65 og Qtek 9100, selv om dette ikke er helt nye enheter. Kvaliteten er bra når lysforholdene er gode, men ikke fullt så god når det er mørkt. Her er et bilde tatt med iPhone, skalert til å passe siden:

Bilde tatt med iPhone

Dessverre er det ikke mulig å ta opp video med iPhone.

YouTube

Hvis du synes YouTube er stas, finner du et eget menyvalg for å se YouTube-filmer på iPhone. Jeg ser ikke helt nytteverdien, men forstår at det kan være moro som tidsfordriv hvis man tar kollektivtransport hver dag.

Aksjer

Spekulerer du i aksjer har iPhone et eget menyvalg for å vise aksjekurser. Også selskaper på Oslo Børs er tilgjengelige. Selv benytter jeg denne applikasjonen mest for moro skyld, for å følge med på aksjekursen til selskaper jeg eier aksjer i.

Kart

Med iPhone følger Google Maps, omtrent slik vi kjenner det fra nettet. Du kan velge mellom kart og satellittbilder, i tillegg til å kunne søke etter adresser verden over og legge inn kjøreruter. Det skal visstnok også være mulig å benytte eksterne GPS-mottakere, men dette har jeg ikke hatt tid til å teste enda. Applikasjonen har også en knapp for å vise veistrekninger hvor det er kø, men denne funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

Vær

Femdagersvarsel får du via Yahoo! og inkluderer også norske byer. Du kan abonnere på værvarsel fra flere steder samtidig, noe som er praktisk hvis du ønsker å sjekke været hjemme og på hytta.

Klokke

Klokkeapplikasjonen inkluderer noe jeg har savnet på mange andre enheter. Du får verdensklokke, alarm, stoppeklokke og nedtelling. Det er mulig å sette flere alarmer.

Kalkulator

Det er lite å si om kalkulatoren, annet enn at den er enkel og løser de mest vanlige behov. Det kunne med fordel vært mulig å velge en avansert kalkulator.

Notater

Selv bruker jeg aldri notater på telefonen, men skulle du ha bruk for det finnes det en notatapplikasjon hvor du kan lage så mange notater du ønsker. Grensesnittet er ganske kult, hvor de grafiske elementene ser håndtegnede ut.

Innstillinger

Alle innstillinger på iPhone er lagt under dette menyvalget. Jeg synes det er veldig smart at Apple ikke har griset til brukergrensesnittet i selve applikasjonen med innstillinger man normalt gjør kun én gang. Her finner du også flymodus, en smart funksjon som kobler fra telefonnettet, slik at du kan høre musikk eller se film selv om du er ombord på et fly.

iTunes

Dette er iTunes Music Store hvor du kan kjøpe sanger eller hele album. Noe sier meg at iPhone er klargjort for norske forhold, da en sang koster 8,- kroner og et album 80,- kroner. Det er også mulig å lytte til et utsnitt av albumet eller sangen før du kjøper.

Installer

Installer er en fiffig applikasjon som installeres hos de som velger å hacke iPhone. Er du kjent med pakkebehandlere fra Linux, er dette ganske nøyaktig det samme for iPhone. Enkelt forklart kan du via Installer installere og avinstallere applikasjoner over nettet. Listen over tilgjengelige applikasjoner er svært lang, og inkluderer også pakker for norske forhold, eksempelvis norsk nummerformat, norsk språk, ordbøker, med mer.

Utover dette kan du installere utviklingsverktøy som Perl, PHP, Python, webserveren Apache, laste ned elektroniske bøker, spill, multimediaapplikasjoner, IRC-klienter, RSS-lesere, filbehandlere, SSH-klienter eller hjemmelagde temaer.

Telefon

Telefonapplikasjonen opplever jeg som rask og brukervennlig, absolutte krav for meg som benytter telefonen ganske hyppig i løpet av en arbeidsdag.

I telefonmenyen har du følgende valg:

 • Favoritter
 • Nylige anrop
 • Kontakter
 • Tastatur

Du har også Voicemail, men det er ikke operativt i Norge.

Favoritter er de du er i kontakt med regelmessig. Nylige anrop kan filtrere ut alle anrop eller kun tapte. Jeg savner mulighet for å i tillegg filtrere enten bare innkommende eller utgående anrop.

Under telefonmenyen ligger også kontaktregisteret. Alle kontakter sorteres alfabetisk, så benytter du fingeren for å bla opp eller ned i listen. Det finnes også et alfabet til høyre, slik at du raskt han hoppe til den bokstaven du ønsker. Navn med særnorske forbokstaver plasserer seg nederst, under 123-listen, uten at dette er et problem. De ville havnet der uansett, da ÆØÅ er til slutt i alfabetet.

iPhone har også en fiffig liten detalj i telefonfunksjonaliteten. Når man er i en samtale er det en liten sensor ved siden av høyttaleren som registrerer om du har telefonen inntil øret. Har du det skrur den av skjermen for å spare strøm og forhindre at du utilsiktet kommer borti knapper på skjermen.

E-post

iPhone støtter en lang rekke tjenester, blant annet:

 • Yahoo! Mail
 • Gmail
 • .mac
 • AOL
 • IMAP
 • POP
 • Exchange

Du kan legge inn så mange e-postkontoer du ønsker.

Exchange er spesielt interessant for bedriftsbrukere som har behov for å synkronisere e-post med jobbens gruppevareløsning. Vi benytter ikke Exchange på jobben, men vår gruppevareløsning kan late som om den er det, og dermed gi meg denne funksjonaliteten.

Selve e-postvisningen er svært oversiktlig, hvor du blar opp og ned i e-post ved å bruke fingeren. Det er enkelt å merke meldinger som uleste, samt slette, flytte, svare på eller videresende meldinger, noe som ikke har vært like enkelt på andre enheter, eksempelvis Nokias Exchange-klient. Benytter du IMAP eller Exchange-klienten får du også tilgang til mapper du har lagret på tjeneren.

Nettleser

Nettleseren er Safari, og er uten tvil den aller, aller beste nettleseren jeg noensinne har benyttet på en håndholdt enhet. Kort fortalt er Safari på iPhone en nettleser du faktisk kommer til å bruke. Nettleseren passerer til og med Acid2-testen.

Først og fremst vises nettsider identisk som det de gjør på en hvilken som helst PC eller Mac. Taster du inn bekkelund.net ser du samme side på iPhone som du gjør på din PC. Siden tilpasses skjermen, og du kan tappe to ganger med fingeren for å zoome inn på elementer eller tekst du ønsker å lese. Du kan i tillegg benytte fingrene for å zoome inn eller ut manuelt.

Vipper man iPhone til liggende stilling roteres skjermen 90 grader, slik at man får plass til mer innhold i bredden. For å bla opp eller ned på siden benytter du fingeren.

Benytter du Safari på Windows eller Mac, får du også synkronisert dine bokmerker når du har koblet iPhone til maskinen. Det er også mulig å åpne flere vinduer samtidig.

iPod

iPod-funksjonaliteten er naturligvis ikke ulik den du finner på iPod. Om ikke Cower Flow er nyttig, er det allikevel moro å bla i album-omslagene for å finne musikk du liker.

Dokumenthåndtering

iPhone åpner PDF-filer og Microsoft Office-dokumenter uten at du trenger å installere ekstra programvare. Kjekt for den som er avhengig av å åpne denne typen dokumenter, eksempelvis som vedlegg til e-post.

Størrelse

Størrelsen på iPhone skjemmer ingen, med følgende spesifikasjoner:

 • Høyde: 11,5 cm
 • Bredde: 6,1 cm
 • Dybde: 1,16 cm
 • Vekt: 135 gram

Størrelsen er her sammenlignet med mine fingre:

iPhone-størrelse

Ringetoner

Du kan lage ringetoner basert på musikk du kjøper i iTunes Music Store. Det er dessverre ikke mulig å benytte vanlige sanger du har på maskinen som ringetoner. Ringetoner kjøper du via iTunes:

Ringetoner i iTunes

Ringetoner er for øyeblikket kun tilgjengelig via den amerikanske nettbutikken, uten at det utgjør et problem når du skal handle. Jeg skal ærlig innrømme at jeg er en hårsbredd fra å begynne å handle musikk på nettet. Akkurat nå er det kun fraværet av åpne standarder og tapsfritt format som forhindrer meg.

Lading

Lading gjøres via den medfølgende dokkingstasjonen, eller den frittstående laderen. Selv lader jeg for det meste når jeg har telefonen tilkoblet Mac-en.

Radio

iPhone har ikke radio, men det finnes tredjepartsapplikasjoner for å lytte til nettradio.

Medfølgende høretelefoner

Det eneste jeg er direkte skuffet over, er lydkvaliteten i høretelefonene. Apple kunne godt ha spandert noen plugger med bedre lyd. Pluss får de allikevel for å ha integrert mikrofon og knapp for å besvare telefoner eller å skru av / på musikk. Jeg venter nå på en liten dings for å bruke sammen med mine Koss PortaPro.

iPhone — en miljøversting?

Greenpeace hevder at iPhone er en miljøversting. Det har jeg — og sannsynligvis svært få andre — forutsetning for å uttale meg om. Jeg har ingen betenkeligheter med å tro at det er riktig, men samtidig har jeg heller ingen tro på at iPhone er noe verre enn andre telefoner. Apple har også en nettside om deres miljøinitiativ, så vil jeg tippe at sannheten befinner seg et sted midt i mellom denne artikkelen og Greenpeace-påstandene.

Konklusjon

Positive egenskaper ved iPhone

 • Godt brukergrensesnitt
 • Fullverdig erstatning for Windows Mobile
 • God ytelse
 • God batterilevetid
 • Stabil
 • God skjerm
 • God Wi-Fi-implementering
 • Stort utvalg av tredjepartsapplikasjoner
 • En fantastisk nettleser
 • God lagringsplass
 • God vekt, størrelse og utforming
 • Pen å se på — Apple kan design
 • God byggekvalitet — Virker solid
 • Støtte for VPN over L2TP eller PPTP

Negative egenskaper ved iPhone

 • Ikke tilrettelagt for blinde og svaksynte
 • Ikke A2DP
 • En del trening må påregnes før tastaturet sitter i fingrene
 • Ikke mulig å angi egendefinerte ringetoner
 • Ikke radio, kun nettradio
 • Dårlig kvalitet på medfølgende høretelefoner
 • Ikke mulig å ta opp video
 • Må hackes for å fungere med andre operatører enn de Apple har valgt — hacking bryter garantien!
 • Ikke mulig å sende SMS til flere mottakere samtidig

Ytterligere informasjon

Er du interessert i mer informasjon om iPhone, har Apple lagt ut en lang videoveiledning som er verdt å se enten du eier en iPhone eller ei. I tillegg finner du en lang rekke instruksjonsvideoer som viser hvordan man bruker enheten. Smart for oss som ikke gidder å bla i tykke brukerveiledninger.

Martins oppsummering

Dommen er klar. iPhone er en banebrytende enhet som jeg spår vil bli trendsettende for svært mange enheter i tiden som kommer. Straks man får nok trening med tastaturet, er iPhone en enhet du kommer til å elske. Kritikere hevder at mangelen på 3G og MMS gjør den ubrukelig. Selv mener jeg dette er uvesentlige mangler. Dog tror jeg vi vil se både 3G, MMS, A2DP og videokonferanse på kommende versjoner. Kjøper du iPhone i USA koster den 399,- USD, eller ca. 2100,- kroner, en svært gunstig pris for en slik enhet. Ulempen er at du må hacke den selv, noe jeg ikke anbefaler for noviser.

Jeg benytter iPhone i jobbsammenheng hver dag, og den gjør en glimrende jobb og spiller fint sammen med gruppevareløsningen vi har på jobben.

Apple iPhone anbefales av Martin

Merk: Jeg kan ikke hjelpe deg med å åpne din iPhone for bruk i Norge.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Duppeditter Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler