Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Snøballen ruller

14.03.08

Man trenger ikke å være veldig foroverlent for å se hvilken oppmerksomhet media de siste ukene har viet Microsoft og prosessen rundt ISO-sertifisering av OOXML. Nærmest daglig har Dagens Næringsliv viet mye spalteplass, og jeg synes de gjør en glimrende jobb i sin presentasjon av denne saken. De siste ukers skriverier har satt fokus på det jeg har hevdet lenge, at den norske prosessen rundt ISO-sertifisering av OOXML har vært preget av uriktigheter.

Tidligere har jeg presentert informasjon om at EU nå vil granske prosessen. I går kastet også HSH, Konkurransetilsynet og FAD seg inn i debatten. Jeg siterer Dagens Næringsliv:

— Vi mener Konkurransetilsynet må grave mer i dette. Det handler ikke bare om et teknisk spørsmål, men vi snakker om konkurransen i programvaremarkedet, sier Jarle Hammerstad i HSH til Dagens Næringsliv. […] Han mener Microsoft driver konkurransehemmende virksomhet både i standardiseringssaken og ellers.

Slik jeg ser det, skjer ikke dette uten grunn. Microsofts innleide representanter har lenge løpt rundt og hevdet at troverdige og anerkjente personer farer med halvsannheter uten å kunne dokumentere påstandene. Det føles derfor godt at det nå settes fokus på denne prosessen. Microsoft på sin side nekter for å ha presset noen. Selvfølgelig, hvem vedgår å bedrive urent spill? Når Shahzad Rana spør hvor lenge man kan flyte på å diskreditere OOXML bør han spørre seg selv hvorfor OOXML er gjenstand for den massive diskrediteringen vi har sett det siste året. Det eneste han kan være sikker på er at han selv ikke flyter særlig lenge på å diskreditere respekterte og anerkjente personer.

Jeg har samlet noen lenker fra de siste dagers hendelser:

At Norge stemmer ja til OOXML den 29. mars virker på meg svært usannsynlig av flere årsaker. For det første er bedrives det etterforsking rundt denne prosessen. Man kan ikke akseptere å godta noe som er under etterforsking for lovbrudd. I tillegg har det vært full forvirring etter BRM, hvor kun 20 % av kommentarene ble diskutert. De resterende 80 % ble aldri diskutert. Videre ble endringene i OOXML først presentert av Microsoft den 17. januar, kun få uker før BRM. Tiden fra endringene på hele 2500 sider ble presentert til de skulle diskuteres i slutten av februar var alt for knapp. I snitt måtte man igjennom 56 sider med endringer per dag, inkludert helger, for å komme igjennom endringene i OOXML innen BRM. Sist, men ikke minst, da Norge stemte nei til OOXML i forrige runde, leverte vi med et sett kommentarer som begrunnet vår stemmegivning. Av disse er det fortsatt tre kommentarer som ikke er oppfylt, hvilket vil si at forutsetningene for å stemme ja ikke er innfridd.

Microsoft Sverige lovet sine partnere økte markedsføringsmidler for å gjøre en innsats for å få ISO-sertifisert OOXML. Hvordan kan man ha tillit til at prosessen i Norge har vært noe bedre? Som nevnt tidligere har jeg liten eller ingen tro på at 37 kunder eller partnere vil sende inn sin støtteerklæring uten noen form for godtgjørelse. Innen jussen er det ikke alltid nødvendig å kunne dokumentere en påstand, så lenge det er overveiende sannsynlighet for at dette har skjedd.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt