Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Snøballen ruller

14.03.08

Man trenger ikke å være veldig foroverlent for å se hvilken oppmerksomhet media de siste ukene har viet Microsoft og prosessen rundt ISO-sertifisering av OOXML. Nærmest daglig har Dagens Næringsliv viet mye spalteplass, og jeg synes de gjør en glimrende jobb i sin presentasjon av denne saken. De siste ukers skriverier har satt fokus på det jeg har hevdet lenge, at den norske prosessen rundt ISO-sertifisering av OOXML har vært preget av uriktigheter.

Tidligere har jeg presentert informasjon om at EU nå vil granske prosessen. I går kastet også HSH, Konkurransetilsynet og FAD seg inn i debatten. Jeg siterer Dagens Næringsliv:

— Vi mener Konkurransetilsynet må grave mer i dette. Det handler ikke bare om et teknisk spørsmål, men vi snakker om konkurransen i programvaremarkedet, sier Jarle Hammerstad i HSH til Dagens Næringsliv. […] Han mener Microsoft driver konkurransehemmende virksomhet både i standardiseringssaken og ellers.

Slik jeg ser det, skjer ikke dette uten grunn. Microsofts innleide representanter har lenge løpt rundt og hevdet at troverdige og anerkjente personer farer med halvsannheter uten å kunne dokumentere påstandene. Det føles derfor godt at det nå settes fokus på denne prosessen. Microsoft på sin side nekter for å ha presset noen. Selvfølgelig, hvem vedgår å bedrive urent spill? Når Shahzad Rana spør hvor lenge man kan flyte på å diskreditere OOXML bør han spørre seg selv hvorfor OOXML er gjenstand for den massive diskrediteringen vi har sett det siste året. Det eneste han kan være sikker på er at han selv ikke flyter særlig lenge på å diskreditere respekterte og anerkjente personer.

Jeg har samlet noen lenker fra de siste dagers hendelser:

At Norge stemmer ja til OOXML den 29. mars virker på meg svært usannsynlig av flere årsaker. For det første er bedrives det etterforsking rundt denne prosessen. Man kan ikke akseptere å godta noe som er under etterforsking for lovbrudd. I tillegg har det vært full forvirring etter BRM, hvor kun 20 % av kommentarene ble diskutert. De resterende 80 % ble aldri diskutert. Videre ble endringene i OOXML først presentert av Microsoft den 17. januar, kun få uker før BRM. Tiden fra endringene på hele 2500 sider ble presentert til de skulle diskuteres i slutten av februar var alt for knapp. I snitt måtte man igjennom 56 sider med endringer per dag, inkludert helger, for å komme igjennom endringene i OOXML innen BRM. Sist, men ikke minst, da Norge stemte nei til OOXML i forrige runde, leverte vi med et sett kommentarer som begrunnet vår stemmegivning. Av disse er det fortsatt tre kommentarer som ikke er oppfylt, hvilket vil si at forutsetningene for å stemme ja ikke er innfridd.

Microsoft Sverige lovet sine partnere økte markedsføringsmidler for å gjøre en innsats for å få ISO-sertifisert OOXML. Hvordan kan man ha tillit til at prosessen i Norge har vært noe bedre? Som nevnt tidligere har jeg liten eller ingen tro på at 37 kunder eller partnere vil sende inn sin støtteerklæring uten noen form for godtgjørelse. Innen jussen er det ikke alltid nødvendig å kunne dokumentere en påstand, så lenge det er overveiende sannsynlighet for at dette har skjedd.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler