Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

WordPress og menyer

15.05.08

Behovet

I skrivende stund er jeg i ferd med å ferdigstille webloggen til Friprog. Som flere ganger tidligere når jeg har designet for WordPress, har jeg savnet en funksjon for å markere hvilket menypunkt brukeren er inne på, for eksempel slik:

Meny med aktivt menyelement

Utfordringen

WordPress løser dette helt frem til mållinjen, dog uten å komme helt i mål. Som det fremgår av illustrasjonen over, ønsker jeg å vise menyen også med valget «Hovedsiden», samt en del andre sider som er opprettet som sider i WordPress. I WordPress finnes det en funksjon til bruk i temaene, som heter wp_list_pages som gjør dette for deg. Problemet med wp_list_pages er at denne funksjonen ikke genererer menypunktet «Hovedsiden», ettersom hovedsiden ikke er en egen side. Dette virker kanskje forvirrende, men har du arbeidet med WordPress forstår du (forhåpentligvis) hva jeg mener.

For alle de andre menypunktene WordPress lister ut, påføres klassen current_page_item på det aktive listeelementet. Koden som genereres av wp_list_pages vil for eksempel se slik ut:

 1. <ul>
 2. <li><a href=»#»>Friprog på nettet</a></li>
 3. <li><a href=»#»>Kontakt Friprog</a></li>
 4. <li class=»current_page_item»><a href=»#»>Om Friprog</a></li>
 5. </ul>

(URL-ene er fjernet for lesbarhetens skyld)

Dette gjør deg i stand til å stilsette det valgte menyelementet for seg, slik at man oppnår designet vist over. Når WordPress derimot ikke lister ut «Hovedsiden» som et eget menypunkt, har vi heller ingen enkel mulighet til å stilsette dette menyelementet kun når det er valgt.

Løsningen

Som med så mye annet lar heldigvis også denne lille utfordringen seg løse ved hjelp av et lite hack.

I temaet finner du frem koden som lister ut sidene, eller menyen. Den pleier å befinne seg i filen header.php, ligger inne i <div id="header"> og ser normalt ut som følger:

 1. <ul>
 2. <?php wp_list_pages(‘title_li=’); ?>
 3. </ul>

Aller først legger vi manuelt til hovedmenyen selv. Tillegget er markert med fet tekst.

 1. <ul>
 2. <li><a href=»/»>Hovedsiden</a></li>
 3. <?php wp_list_pages(‘title_li=’); ?>
 4. </ul>

Flott, nå listes «Hovedsiden» som en del av menyen, men vi har fortsatt ingen mulighet til å sette på klassen current_page_item kun når vi befinner oss på hovedsiden.

Det neste vi gjør er å endre den siste kodelinjen vi la til, slik at vi lar WordPress identifisere hvilken side vi befinner oss på, og deretter påføre klassen current_page_item dersom gjeldende side er hovedsiden. Den endelige koden blir seende ut som følger:

 1. <ul>
 2. <li<?php
 3. if (is_home())
 4. {
 5. echo » class=\»current_page_item\»»;
 6. }
 7. ?>><a href=»/»>Hovedsiden</a></li>
 8. <?php wp_list_pages(‘title_li=’); ?>
 9. </ul>

Med denne metoden kommer vi helt i mål, også med hovedsiden. Som regel finner man løsningen på WordPress’ eget hjelpenettsted, eller man gjør som i dette tilfellet, kombinerer flere forskjellige løsninger.

Nå er det bare å vente i spenning til Friprog lanserer webloggen. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt