Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Prøvekjørt: Ford Kuga

02.07.08

Ford Kuga Titanium

Ford Kuga Titanium

Ford Kuga Titanium

Klikk på bildene for stor størrelse.

Sist høst skrev jeg om Ford Kuga. I august blir den introdusert på det norske markedet, men jeg har i dag fått anledning til en prøvetur med Fords nye mini-SUV.

Kjøreegenskaper

For å ta det viktigste først: Kuga er en svært god bil å kjøre, og har arvet sine gode kjøreegenskaper fra både Focus og Mondeo. Bilens fysiske dimensjoner tatt i betraktning står ikke kjøreegenskapene nevneverdig tilbake fra min Focus som er senket 30 mm. Selv med litt hastighet på smal, svingete og ujevn vei er Kuga fantastisk stabil.

Modellen jeg kjørte var utstyrt med dekk i dimensjonen 235/50 R18, ikke helt ulikt de 225/45 R18 som står på min Focus. Denne dimensjonen kan kanskje synes noe rar på en 4WD, men med tanke på at denne bilen kommer til å befinne seg på veien mesteparten av tiden, virker det som en god dimensjon. På vinterdekkene ville jeg imidlertid valgt 17″, for eksempel i dimensjonen 225/55 R17.

Motor

Kuga kommer i første omgang levert med en 2-liters diesel på 136 hester. Motorstørrelsen tatt i betraktning kunne Ford fint hentet ut 14 hester til, og gitt den 150 hester. Allikevel er motoren sprek og yter godt på lavt gir og ditto turtall. Ytelsen er god helt fra 1500 RPM opp til ca. 5000 RPM, noe som må sies å være bra for en diesel.

2-literen har akkurat det lille ekstra jeg savner ved min 1,6-liter på 110 hester. Når jeg i løpet av vinteren reiser på hytta, og veien opp er dårlig brøytet, sliter jeg med å komme helt opp som følger av mangel på 4WD og ikke minst en sprekere motor. For meg som er på hytta regelmessig, vil derfor Kuga være et perfekt valg.

Som nevnt kommer Kuga i førsteomgang kun levert med dieselmotoren på 2 liter. Ryktene skal imidlertid ha det til at den senere vil være tilgjengelig også med den femsylindrede bensinmotoren på 2,5 liter og 225 hester som blant annet sitter i Ford Focus ST, i tillegg til en ukjent hybridvariant. Det siste låter svært spennende, og det skal bli spennende å se om det er hold i disse ryktene.

Plass

Kuga bygger på C-MAX, som igjen bygger på Focus. Har du kjørt en av disse vil du kjenne deg igjen størrelsesmessig i en Kuga. Den innvendige plassen er svært god, også for meg som måler rundt 193 cm. Man sitter høyt og har god oversikt både innvendig og ikke minst ut. De utvendige speilene er store med dødvinkeleliminator. Det eneste jeg la merke til var en litt snål vinkel på girspaken, men det kan ha en viss sammenheng med mine 193 cm.

Bagasjeromsplassen er god, men kanskje en tanke mindre enn Focus, uten at jeg har målt. Jeg klarer fint å få 4 voksne mennesker med på en helgetur i min Focus, og jeg kan ikke se at det blir et større problem med Kuga.

Detaljer og utstyr

Modellen jeg kjørte var en Titanium, det vil si toppmodellen. Det vil si at den er utstyrt med det aller meste, fra helskinn, nøkkelløs betjening med knapp på dashbordet, soltak som dekker hele taket, store felger, navigasjon, Bluetooth, stemmestyring, iPod-styring, bi-xenon, sotede ruter og parkeringssensor. Deler av dette er riktignok ekstrautstyr også til Titanium.

Utvendig er Kuga utstyrt med en del krom og aluminium, hvilket gjør seg svært godt levert sammen med hvitt og sotede ruter.

Priser

Kuga starter på 377 800,- kroner. For denne summen får du en Ford Kuga Trend med en motor på 2 liter og 136 hester, 4WD og 6-trinns manuell girkasse. Trend kjenner jeg blant annet fra Focus, og jeg kan ikke påstå at den er velutstyrt. I hvert fall ikke i forhold til hva jeg er vant til. Med en Trend får du:

 • 2-sone klimaanlegg
 • Nøkkelløs betjening
 • Oppvarmede sidespeil
 • 16″ felger

For 397 800,- kroner får du en Titanium, som er langt bedre utstyrt enn Trend. Disse 20 lappene er vel anvendt med tanke på forskjellen i utstyrsnivået. Med en Titanium får du i tillegg:

 • Auto-dimmende bakspeil
 • 17″ felger
 • Tonede ruter
 • Regnsensor
 • Cruisekontroll
 • Oppvarmet frontrute
 • Seter i delskinn og girkule i skinn

Det kan kanskje ikke virke som den helt store forskjellen på Trend og Titanium, men tar man en nærmere titt ser man at forskjellen er påfallende. Jeg har ingen problemer med å betale 20 lapper mer for en Titanium som både blir bedre utstyrt og ikke minst ser vesentlig hvassere ut.

Ford har alltid vært gode på ekstrautstyr. Det er lett å finne frem i prislistene, det er stort utvalg i ekstrautstyr og prisene skjemmer ingen, sammenlignet med andre produsenter. Dog er det visse elementer jeg stusser på, som at takrails og tilhørende takstativ er ekstrautstyr. Men, hva vet vel jeg, jeg har nemlig aldri brukt disse på min Focus. Innbiller meg derimot at det er nødvendig utstyr den dagen jeg skal selge bilen.

For moro skyld har jeg derfor satt sammen utstyr til en bil jeg kunne tenke meg. Her er de veiledende prisene:

Beskrivelse Pris
Ford Kuga Titanium 397 800,-
Nøkkelfri adkomst, parkeringssensor foran / bak, innfellbare speil 7500,-
18″ felger, panoramatak, varmereflekterende frontrute, el-justerbare skinnseter 19 900,-
Bluetooth, stemmestyring, USB-plugg, iPod- / iPhone-dokking 4500,-
Dekktrykkvarsler 300,-
Låsbare hjulbolter 250,-
Hvit metalliclakk 9900,-
Bi-xenon 7500,-
Uttak for 230V strøm 1500,-
Tverrbjelker på tak 1000,-
Alu-takrails 2600,-
Motorvarmer (uten behov for strøm) 5400,-
SUM 458 150,-

Det er en voksen pris for en bil i dette segmentet, men utstyret tatt i betraktning er prisen ikke urimelig. I tillegg er det ikke umulig at du kan prute noen kroner på denne prisen. Å komme under 450 000,- er derfor ikke usannsynlig. Sammenlignet med for eksempel den nye Audi A4 Avant, er Ford Kuga flere hundre tusenlapper rimeligere. Selv om modellene ikke er direkte sammenlignbare, er det allikevel mulig å sammenligne utstyrsnivået.

Da jeg nylig var innom en Audi-forhandler for å se på A4, mente selgeren at forskjellen ligger i kvalitetsfølelsen, eksempelvis lyden døren lager når man lukker den. Jeg klarer ikke å se at dette alene er verdt 200 000,- kroner mer, noe selgeren var enig i. Dessuten scorer Ford bedre enn Audi i kvantitative kvaltietstester.

Konklusjon

Det er ikke vanskelig å gi en tommel opp til Ford Kuga. Glimrende kjøreegenskaper, god pris og tiltalende utseende er momentene som potensielt sett gjør dette til min neste bil.

Martin anbefaler Ford Kuga

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter På farten Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler