Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Litt om kommentarer

09.07.08

Kommentar til godkjenning på bekkelund.net

Jeg fikk nylig en henvendelse vedrørende mitt kommentarsystem, med spørsmål om hvorfor kommentarer legges til godkjenning. Ettersom dette kan være av interesse for flere, presenterer jeg her den fulle oversikten over hvordan kommentarsystemet fungerer her på bekkelund.net.

Systemet er laget som en trappetrinnsmodell i tre deler:

 1. Filtrering av IP-adresser
 2. Filtrering av ukjente kommentatorer
 3. Filtrering av ord

Filtrering av IP-adresser

I utgangspunktet legges alle kommentarer i en godkjenningskø. Fra denne køen markerer jeg spam, som til slutt havner i en egen spam-liste. Fra spam-listen plukker jeg ut IP-adresser som har publisert mer enn 10 spam-kommentarer fra den aktuelle IP-adressen, hvorpå IP-adressen blokkeres. Enkelte IP-adresser har lagt igjen så mye som 2000 kommentarer.

Den komplette listen over IP-adresser har jeg publisert på en egen side, slik at du kan dra nytte av den, for eksempel på ditt eget nettsted.

Filtrering av ukjente kommentatorer

Som nevnt blir i utgangspunktet alle kommentarer lagt i en godkjenningskø. Første gangen du legger igjen en kommentar på bekkelund.net, blir kommentaren lagt i denne køen, slik at jeg skal kunne verifisere at du ikke er en spammer. Dersom kommentaren overholder retningslinjene for kommentarposting, godkjenner jeg kommentaren. Jeg sensurerer eller endrer aldri kommentarer som overholder retningslinjene, og strekker meg svært langt for å publisere alle kommentarer. I løpet av de siste fem årene har jeg kun sensurert en håndfull kommentarer.

Neste gang du legger igjen en kommentar med samme navn, e-postadresse og nettsted, vil kommentaren bli publisert umiddelbart, forutsatt at den ikke stoppes av punkt 3. Det vil si at dersom du tidligere har fått godkjent en kommentar, vil ikke påfølgende kommentarer plasseres i godkjenningskøen.

Dersom din nettleser aksepterer informasjonskapsler fra bekkelund.net, vil nettleseren automatisk huske navn, e-postadresse og URL, slik at du slipper å huske det selv. Jeg anbefaler derfor deg som leser å akseptere informasjonskapsler fra bekkelund.net. Dersom du er skeptisk til bruk av informasjonskapsler, har jeg skrevet en personvernpolitikk som beskriver hva informasjonskapsler benyttes til og hvordan de håndteres.

Filtrering av ord

Dersom du har lagt igjen og fått godkjent en kommentar tidligere på bekkelund.net, men allikevel opplever at dine kommentarer legges til godkjenning, er det fordi kommentaren inneholder ett eller flere ord som er definert slik at kommentarer som inneholder disse ordene må godkjennes før de publiseres.

Typisk er dette ord som er navnet på tvilsomme medikamenter eller ditto pengespill. Jeg har også publisert den fulle listen over ord som filtreres, slik at du kan forholde deg til den, eller benytte den på ditt eget nettsted.

Jeg vurderer for øvrig å kutte ut ordfiltreringen, da de to første punktene i teorien skal være tilstrekkelig. Bakgrunnen er at jeg ønsker å redusere tiden fra en kommentar postes til den faktisk blir publisert.

Ord til ettertanke

Spam er et enormt problem for de fleste som drifter et nettsted med mulighet for å fylle ut et skjema, eksempelvis et kommentarskjema. Mange velger å benytte en automatisert tjeneste for filtrering av spam, som for eksempel Akismet, men slike tjenester fjerner ikke problemet med forbruk av båndbredde. Ved å sperre IP-adresser reduserer man båndbreddebruken spammerne bruker. Redusert bruk av båndbredde betyr reduserte kostnader for din ISP, som igjen betyr billigere tjenester til deg.

Spam er som nevnt et stor problem, og det finnes mange kreative måter å filtrere spam på. I snart tre år har jeg brukt systemet omtalt i denne artikkelen. I snart tre år har jeg vært fullstendig spam-fri her på bekkelund.net. Derfor velger jeg med denne artikkelen å dele informasjon om min løsning. Kun ved å dele informasjon om hva som fungerer kan vi lage de optimale løsninger som fungerer. Derfor oppfordrer jeg også deg til å skrive om hvordan din løsning fungerer. Skriv en artikkel og legg igjen trackback.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt