Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OpenStreetMap

22.07.08

OpenStreetMap

OpenStreetMap er en brukergenerert kartløsning, hovedsaklig beregnet for bilister, syklister og gående. Løsningen fungerer omtrent som Google Maps, men forskjellen ligger i at det er brukerne som oppdaterer kartet.

Oppdatering av kartet kan gjøres på flere måter. Et fint alternativ for deg som elsker dingser, er at du kjører en eller flere strekninger med GPS i bil, for så å oppdatere OpenStreetMap med GPS-en når du kommer hjem til en datamaskin.

OpenStreetMap dekker hele verden. I begynnelsen var ikke dekningen spesielt god, men dette blir naturlig nok bare bedre og bedre etter hvert som flere og flere brukere bidrar med oppdatering av nye områder. I Norge har det stort sett vært Oslo som har vært best oppdatert, men nå kommer også de fleste andre store byene med på kartet. Enkelte steder er kartet bedre oppdatert enn Google Maps og til og med Statens kartverk. Kartutsnittet benyttet i toppen av denne artikkelen er et eksempel på dette.

I kartet har man mulighet for å legge inn forskjellige typer informasjon, som for eksempel forskjellige veityper, veinummer, parkeringsplasser, jernbaner og stasjoner, idrettsanlegg, parker, sykehus, flyplasser, bensinstasjoner, sykkelstier, broer og underganger, butikker, campingplasser og mye, mye mer. I tillegg er det mulig å legge inn kommentarer som kan være til nytte for andre.

Akkurat som med Google Maps kan man med OpenStreetMap legge inn punkter i kartet, slik at man kan sende kartreferanser til andre. Det er også mulig å eksportere kartdata, for eksempel til HTML for innbygging på egen nettside, som XML eller som bilder.

OpenStreetMap er lisensiert under den frie lisensen Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic. OpenStreetMap er således et glimrende eksempel på hvordan man som bruker kan bidra litt for så å få mye gratis tilbake.

Til slutt har jeg en oppfordring til Statens kartverk. Når vil Statens kartverk tilby tilsvarende løsninger for oppdatering av deres kartgrunnlag? Som orienteringsløper, skattebetaler, kartentusiast og nerd, ønsker jeg å bidra på flere måter enn kun å sende e-post med endringsforslag. Endringer kan legges inn i et system for verifisering og godkjenning, før de oppdaterer produksjonsløsningen. For Statens kartverk som allerede kjenner verdien i fri programvare, er dette en glimrende mulighet for raskere og rimeligere oppdateringer av kartgrunnlaget. I hvert fall den delen som ikke krever mer vitenskapelige eller nøyaktige oppdateringer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler