Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OpenStreetMap

22.07.08

OpenStreetMap

OpenStreetMap er en brukergenerert kartløsning, hovedsaklig beregnet for bilister, syklister og gående. Løsningen fungerer omtrent som Google Maps, men forskjellen ligger i at det er brukerne som oppdaterer kartet.

Oppdatering av kartet kan gjøres på flere måter. Et fint alternativ for deg som elsker dingser, er at du kjører en eller flere strekninger med GPS i bil, for så å oppdatere OpenStreetMap med GPS-en når du kommer hjem til en datamaskin.

OpenStreetMap dekker hele verden. I begynnelsen var ikke dekningen spesielt god, men dette blir naturlig nok bare bedre og bedre etter hvert som flere og flere brukere bidrar med oppdatering av nye områder. I Norge har det stort sett vært Oslo som har vært best oppdatert, men nå kommer også de fleste andre store byene med på kartet. Enkelte steder er kartet bedre oppdatert enn Google Maps og til og med Statens kartverk. Kartutsnittet benyttet i toppen av denne artikkelen er et eksempel på dette.

I kartet har man mulighet for å legge inn forskjellige typer informasjon, som for eksempel forskjellige veityper, veinummer, parkeringsplasser, jernbaner og stasjoner, idrettsanlegg, parker, sykehus, flyplasser, bensinstasjoner, sykkelstier, broer og underganger, butikker, campingplasser og mye, mye mer. I tillegg er det mulig å legge inn kommentarer som kan være til nytte for andre.

Akkurat som med Google Maps kan man med OpenStreetMap legge inn punkter i kartet, slik at man kan sende kartreferanser til andre. Det er også mulig å eksportere kartdata, for eksempel til HTML for innbygging på egen nettside, som XML eller som bilder.

OpenStreetMap er lisensiert under den frie lisensen Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic. OpenStreetMap er således et glimrende eksempel på hvordan man som bruker kan bidra litt for så å få mye gratis tilbake.

Til slutt har jeg en oppfordring til Statens kartverk. Når vil Statens kartverk tilby tilsvarende løsninger for oppdatering av deres kartgrunnlag? Som orienteringsløper, skattebetaler, kartentusiast og nerd, ønsker jeg å bidra på flere måter enn kun å sende e-post med endringsforslag. Endringer kan legges inn i et system for verifisering og godkjenning, før de oppdaterer produksjonsløsningen. For Statens kartverk som allerede kjenner verdien i fri programvare, er dette en glimrende mulighet for raskere og rimeligere oppdateringer av kartgrunnlaget. I hvert fall den delen som ikke krever mer vitenskapelige eller nøyaktige oppdateringer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt