Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Norrøna Nansen 100

18.08.08

Norrøna Nansen 100

Etter å ha vært fornøyd eier av en Norrøna Hadeng La 3200 i mange år, var jeg denne sommeren ute etter en lettere ryggsekk uten pakkramme. Etter å ha vurdert flere merker og modeller, falt valget nok en gang på Norrøna, da en Norrøna Nansen på 100 liter.

Her er mine erfaringer fra overnattinger i både hytte og i telt.

Vekt

Med sine 3,1 kilo, skjemmer vekten på Norrøna Nansen 100 ingen. Dette er en god, lav vekt for å være en sekk på 100 liter.

Vanntetthet

Selgeren hevdet at sekken skulle være vanntett, med både tett stoff og gummierte glidelåser. Dette hadde jeg liten tro på, men sekken holder faktisk vannet godt ute. Jeg har gått to hele dager i striregn, uten at det kom inn problematiske mengder fukt. Litt vil det alltid komme som følger av fuktig luft og når man åpner sekken, men jeg var faktisk overrasket over at de store vannmengdene uteble.

Uansett bør du alltid pakke utstyret i vanntette pakksekker. Selv har jeg 8-10 pakksekker i størrelser fra 1 til 20 liter, hvor jeg pakker sovepose, klær, fyrstikker, reparasjonssaker, matlagingsutstyr og alt annet som ikke er glad i vann.

Bærekomfort

På Nansen 100 benytter Norrøna sitt velkjente og utprøvde Synkron-system i fjerde versjon. Enkelt fortalt er festet mellom hoftebeltet og sekken utformet på en måte som holder sekken stødig når man går. Systemet er en videreutvikling av det man kjenner fra Norrøna Recon Pack, men nå mer avdempet.

På hoftebeltet benytter Norrøna to spiler av hardplast for å fordele vekt fra bakre til fremre del av hoftebeltet. Dette fungerer overraskende bra. Personlig er jeg utformet med en kropp uten verken muskler eller fett. Når jeg bærer tungt og har hovedvekten på hoftebeltet, tenderer jeg over tid å få krampe i setemuskulaturen, gjerne kjent som rompa. Dette kjenner jeg for øvrig godt også fra andre sekker. Løsningen er å avlaste hoftebeltet og bære mer på skuldrene i perioder.

Selve skulderreimene er brede og ikke like tykke som det man kjenner fra andre sekker. Samtidig er også materialet annerledes og bedre enn hva man kjenner fra andre sekker, og kan minne om en fast utgave av neoprene. Fasongen er god og passer fint til en fyr med min høyde, det vil si 193 cm.

Hittil har jeg «bare» tatt Norrøna Nansen 100 på turer i 8 timer over 20 kilometer med omtrent 1000 meter stigning. Sekken viser ingen tegn til ubehag, verken over skuldre, rygg eller på hoftene. Det skulle kanskje bare mangle, men samtidig vet jeg at mange klager over skulderreimer eller hoftebelter som gnager.

Passform

Passformen på Norrøna Nansen 100 liter er tilnærmet perfekt for meg. Den gjennomgående platen sekkens ryggsekk består av er helt glatt, uten verken sømmer eller skjøter, og passer fint til min rygg. Dette er kanskje den beste og mest gjennomførte detaljen ved hele ryggsekken.

Brystreimen skulle ideelt sett kunne strammes mer, ref. min muskel- og fettløse kropp, men den fungerer etter intensjonen.

Detaljer

Norrøna Nansen 100 er tilsynelatende sparansk utstyrt utvendig. Med unntak av topplokket er det ingen utvendige lommer. Derimot går det vertikale spiler utvendig, hvor man enten kan skli på eksterne sidelommer, eller spenne fast utstyr med egne reimer. Sidelommer fås kjøpt som ekstrautstyr, og man kan visstnok feste hele 7 stykker av dem utvendig. Alternativt kan man kjøpe nett i stedet for sidelommer.

Selv benytter jeg den utvendige plassen til å feste liggeunderlaget i vertikal stilling.

Norrøna Nansen 100

Har jeg plass, pleier jeg å putte teltet oppi sekken. Alternativt putter jeg stengene i sekken, heiser liggeunderlaget litt opp og fester teltet horisontalt under liggeunderlaget.

En liten fiffig detalj, er at topplokket kan tas av og benyttes som rompetaske. Jeg har ikke prøvd ut dette enda, men vet fra andre sekker at dette er en smart detalj jeg har lært å sette pris på, for eksempel ved dagsturer fra leiren. Topplokket har også en innvendig lomme, hvor jeg plasserer småting som nøkler, lommebok og telefon. Alt selvfølgelig pakket i en liten vanntett pakkpose.

På hoftebeltet finner man en D-ring på hver side. Personlig bruker jeg ikke disse, men har man hund i bånd er dette et fint sted å hekte fast turfølget. Ringene kan også brukes til å hekte på pulk om vinteren, feste vannflaske, eller liknende.

En viktig detalj er muligheten for å kunne komprimere inn sekkens volum, dersom man har lite i sekken. Fire reimer, to på hver side, sørger for god komprimering. De samme reimene kan også brukes til å feste vannflasker, eller liknende. Tilsvarende finner man en komprimeringsreim fra nakkegropen til toppen av sekken.

Resten av sekken er utformet på tradisjonelt vis. Sekken er delt horisontalt i bunnen av en stor glidelås av typen YKK 10, samt en tilsvarende glidelås som åpner sekken vertikalt, som en bag. Bunnen er delt fra resten av sekken med et trekk som enkelt kan fjernes.

Design

Design og utseende er selvfølgelig en høyst personlig sak, men personlig synes jeg Norrøna er blant de aller beste på design. Pene farger, gjennomførte detaljer og stilren utforming preger også Nansen 100. Denne sekken får du kun i grønn, og ønsker du andre farger må du ned i 80-literen.

Konklusjon

Med en passform som passer meg ypperlig, bærekomfort i ypperste klasse, gjennomførte detaljer og stilren design, har jeg ingen problemer med å gi Norrøna Nansen 100 en tommel opp.

Martin anbefaler Norrøna Nansen 100

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter På farten Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler