Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Dialog med publikum under presentasjoner

15.06.09

Når jeg holder en presentasjon kan dialogen med publikum være forskjellen på en god og dårlig presentasjon. Jeg innleder alltid mine presentasjoner med å oppfordre til spørsmål og kommentarer underveis, og legger inn rom for det i tidsplanen.

Jeg har holdt presentasjoner hvor publikum ikke har stilt et eneste spørsmål, verken underveis eller når jeg er ferdig med foredraget og spør om det er noen spørsmål. Det er en ganske trykkende følelse, for man får ingen fornemmelse av hvorvidt man har gjort en god eller dårlig jobb. Når det ikke stilles spørsmål, kreves det konsentrasjon og fokus. Det er lett å bli distrahert av at ingen stiller spørsmål når jeg snakker om temaer jeg vet er abstrakte og vanskelige. Sier jeg de riktige tingene? Er de ikke interessert? Er det for abstrakt?

I en situasjon hvor ingen stiller spørsmål, kreves det at du kjenner manuset ditt godt. Skulle du bli ukonsentrert og miste fokus, fordi du blir usikker underveis, er det viktig at du har øvd inn foredraget så godt at det glir av seg selv. I tillegg bør du gjøre flid med juksenotatene du får på skjermen din, som publikum ikke ser. Disse notatene er gull verdt for å huske de viktige poengene dersom du skulle bli stresset av mangelen på respons.

Jeg har også holdt presentasjoner hvor publikum blir svært engasjert, og heldigvis er det oftere slik enn stille. Engasjerer jeg publikum har jeg nådd målet, og heldigvis når jeg målet så godt som hver gang. Når du åpner for spørsmål fra publikum, åpner du for nye utfordringer for deg selv.

  • Du kan få spørsmål du ikke vet svaret på
  • Du kan lett miste kontroll med tiden

For punkt nummer 1 gjelder det å være god. Du må være så dyktig i det du skal snakke om, at du kan besvare de spørsmålene du får. Folk setter av tid til å høre på deg snakke, da forventer de at du kan det du skal snakke om. Bruk tid til å lære deg alt du kan om emnet du skal snakke om, og bruk tid på å lage en god og strukturert presentasjon med en rød tråd. Samtidig er det også lov å være ærlig og si at du ikke vet svaret på spørsmålet, men at du skal finne det ut og komme tilbake med et svar.

For punkt nummer 2 trenger du en stoppeklokke. Alle gode presentasjonsprogrammer har en klokke som viser deg hvor lang tid du har brukt og hva klokken er, slik at du holder deg til den tiden du har fått tildelt. Får man spørsmål er det lett å bli revet med og spørsmålene trekker presentasjonen ut i tid. Hold deg til tiden, begrens spørsmålene og gi klar og tydelig beskjed om at diskusjonen kan fortsette for eksempel i pausen når presentasjonen er over.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler