Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Dialog med publikum under presentasjoner

15.06.09

Når jeg holder en presentasjon kan dialogen med publikum være forskjellen på en god og dårlig presentasjon. Jeg innleder alltid mine presentasjoner med å oppfordre til spørsmål og kommentarer underveis, og legger inn rom for det i tidsplanen.

Jeg har holdt presentasjoner hvor publikum ikke har stilt et eneste spørsmål, verken underveis eller når jeg er ferdig med foredraget og spør om det er noen spørsmål. Det er en ganske trykkende følelse, for man får ingen fornemmelse av hvorvidt man har gjort en god eller dårlig jobb. Når det ikke stilles spørsmål, kreves det konsentrasjon og fokus. Det er lett å bli distrahert av at ingen stiller spørsmål når jeg snakker om temaer jeg vet er abstrakte og vanskelige. Sier jeg de riktige tingene? Er de ikke interessert? Er det for abstrakt?

I en situasjon hvor ingen stiller spørsmål, kreves det at du kjenner manuset ditt godt. Skulle du bli ukonsentrert og miste fokus, fordi du blir usikker underveis, er det viktig at du har øvd inn foredraget så godt at det glir av seg selv. I tillegg bør du gjøre flid med juksenotatene du får på skjermen din, som publikum ikke ser. Disse notatene er gull verdt for å huske de viktige poengene dersom du skulle bli stresset av mangelen på respons.

Jeg har også holdt presentasjoner hvor publikum blir svært engasjert, og heldigvis er det oftere slik enn stille. Engasjerer jeg publikum har jeg nådd målet, og heldigvis når jeg målet så godt som hver gang. Når du åpner for spørsmål fra publikum, åpner du for nye utfordringer for deg selv.

 • Du kan få spørsmål du ikke vet svaret på
 • Du kan lett miste kontroll med tiden

For punkt nummer 1 gjelder det å være god. Du må være så dyktig i det du skal snakke om, at du kan besvare de spørsmålene du får. Folk setter av tid til å høre på deg snakke, da forventer de at du kan det du skal snakke om. Bruk tid til å lære deg alt du kan om emnet du skal snakke om, og bruk tid på å lage en god og strukturert presentasjon med en rød tråd. Samtidig er det også lov å være ærlig og si at du ikke vet svaret på spørsmålet, men at du skal finne det ut og komme tilbake med et svar.

For punkt nummer 2 trenger du en stoppeklokke. Alle gode presentasjonsprogrammer har en klokke som viser deg hvor lang tid du har brukt og hva klokken er, slik at du holder deg til den tiden du har fått tildelt. Får man spørsmål er det lett å bli revet med og spørsmålene trekker presentasjonen ut i tid. Hold deg til tiden, begrens spørsmålene og gi klar og tydelig beskjed om at diskusjonen kan fortsette for eksempel i pausen når presentasjonen er over.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt