Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Duften av 2001

09.11.09

Den som ikke kjenner historien er dømt til å gjenta den, heter det. I dagens informasjonssamfunn burde alle forutsetninger være til stede for å ta de riktige valgene. Allikevel ser vi gjentatte eksempler på hvordan vi mennesker til stadighet gjentar historiske feil. Dette er en artikkel om hvordan bokbransjen nå ser ut til å tråkke i sporene platebransjen etterlot seg for ti år siden.

I disse dager tar jeg mine første famlende skritt med e-bøker og leseplate. Tankene går til tiden med min første iPod.

iPod og platebransjen

I 2001 fikk jeg min første iPod. Den var — etter datidens målestokk — lekker å se på og hadde et pent brukergrensesnitt. Imidlertid var det et helvete svært vanskelig å overføre musikk til iPod-en for meg som da var PC-bruker. FireWire var eneste tilkoblingsmulighet og programvaren for overføring fantes kun for Mac. Ikke fantes det noen butikkløsning for å handle musikk på nettet heller. Og da nettbutikken først kom var den infisert med forbrukerfiendtlig DRM.

I dag er iPod et langt mer strømlinjeformet produkt. Den er fortsatt lekker å se på og har et oppdatert brukergrensesnitt som står i stil til vår tids forventninger til en elektronisk dings. I tillegg er det mulig å handle DRM-fri musikk direkte fra iPod-en, dersom du er tilkoblet nett.

Leseplater og bokbransjen

I forrige uke mottok jeg en Sony PRS-600, en såkalt leseplate som lar meg lese elektroniske bøker på en liten skjerm.

Jeg digger dingser. Jeg digger også å lese bøker. Akkurat som jeg digger musikk. Derfor er en leseplate en dings som treffer meg midt i hjertet. Dessverre er helhetsproduktet svært prematurt og burde slik jeg ser det vært avlivet ved fødselen.

Leseplaten fra Sony er for så vidt et lekkert stykke arbeid. Det er også behagelig å lese e-bøker på, hvilket selvfølgelig er hovedpoenget, men der stopper også gleden.

Brukergrensesnittet er sånn passe. Det samme er programmet for overføring av e-bøker til leseplaten. Og hvor kjøper jeg norske, DRM-frie e-bøker i åpne formater? E-ink skjermen har også sine sære nykker.

Verden anno 2009

Kalenderen viser ultimo 2009. Jeg hadde håpet at leverandører av både dingser og digitalt innhold hadde tatt inn over seg at verden har blitt et mindre sted siden 2001. I 2001 var det akseptert å lansere forskjellig produkter til forskjellige markeder til forskjellige tider. I 2001 var det også akseptert at enkelte markeder til og med ikke fikk tak i produktet eller tjenesten i det hele tatt.

I 2009, derimot, er det lite akseptert. Fordi det er ulogisk. Verden ser at man lanserer et produkt. Verden vil ha produktet. Verden vil ha det nå! Verden vil ikke se på at mennesker i andre deler av verden kan kjøpe produktet, mens man selv ikke får muligheten. Logistikkargumentet har for lengst utspilt sin rolle.

Hva verden vil ha

I 2009 er kundene godt vant, i hvert fall når det gjelder musikk. Dingsene er pene å se på, har lekre brukergrensesnitt og musikken kan organiseres og kjøpes fra nær sagt hvor som helst. Sitter jeg på stranda og skulle ha lyst på et nytt album, så kjøper jeg det der og da.

Verden vil ha det samme når det gjelder annet digitalt innhold, blant annet e-bøker. Leseplaten skal være lekker å se på, ha ditto brukergrensesnitt og det skal være mulig å kjøpe bøker og magasiner, samt administrere forskjellige abonnement direkte fra leseplaten. Alt annet opplever jeg egentlig bare som trøblete og betalingsviljen jeg som nyforelsket opplever forsvinner like raskt som den kom, om ikke raskere.

Tanker til slutt

Jeg innser at denne artikkelen er minst like prematur som produktene og løsningene jeg omtaler. Verken produktene eller tjenestene er klare. Kanskje er det bare jeg som er tidlig ute med å ønske meg dingser som står i forventning til 2009. Kanskje jeg om et år er lykkelig eier av en leseplate som ikke er like prematur som den jeg har i dag. Kanskje er tjenestespekteret så velutviklet at jeg kan handle bøker og magasiner i åpne formater overalt?

Eller kanskje ikke?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt