Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mediasenter med Plex

28.09.10

Plex

I sommer kjøpte jeg en Mac Mini til bruk i stua. Den er liten, stillegående og har TV-tilkobling med HDMI. Imidlertid mangler den fullverdig programvare for å håndtere en voksen samling film, musikk og bilder. Dermed måtte jeg se meg om etter alternativer til Front Row, som er Apples medfølgende mediasenterprogramvare.

Den største utfordringen var å finne en løsning som — med respekt å melde — ikke bærer preg av å være utarbeidet av utviklere for utviklere. Når man fjerner bruk av tastatur og mus, slik man gjør med en mediasenterløsning i stua, får brukervennlighet plutselig ekstrem fokus. Få teknologiske løsninger er så nådeløst utsatt for WAF som mediasenterløsninger. Når det er sagt er jeg kanskje selv den største kritikeren av brukervennlighet i slike løsninger.

Plex/Nine

Nylig ble mediasenterløsningen Plex lansert i ny versjon, kalt Plex/Nine. Blant nyhetene var muligheten til å styre mediasenteret via både iPhone og iPad. Dermed ble valget enkelt.

Plex er fri programvare og en såkalt fork av mediasenterløsningen XBMC og kjører utelukkende på Mac OS X. Plex minner således mye på XBMC, men skiller seg ved at man i Plex har støtte for applikasjoner, det vil si at man kan laste ned og installere tilleggsfunksjonalitet inni Plex. Med egne applikasjoner for Spotify, Flickr, Picasa, YouTube, Vimeo og mange, mange andre, er dette sterke argumenter for å velge Plex.

Organisering, distribusjon og visning

Hjemme hos oss ligger film, musikk og bilder på hjemmeserveren. I tillegg hentes det data fra internett, for eksempel fra Spotify, Flickr, Picasa, YouTube og Vimeo. Plex settes opp til å hente data fra alle disse kildene, for så å presentere de på en TV, iPad eller iPhone. Med iPad eller iPhone kan man ikke bare styre Plex, man kan også spille av innhold fra Plex på disse.

Feil og mangler

I skrivende stund bærer Plex preg av å ha en del feil og mangler — et klassisk scenario for nye hovedversjoner. Imidlertid ser jeg at problemene fikses fortløpende.

Jeg finner for eksempel ikke ut hvordan jeg viser bilder med Plex. Mulig jeg ikke har lett godt nok, men Plex-serveren som indekserer film og musikk har ikke samme funksjon for indeksering av bilder.

For fremtiden ønsker jeg meg mulighet for å streame innhold ut av hjemmet, til datamaskinen, telefonen og iPad-en når jeg er på farten. Litt som min egen Spotify-variant.

Jeg ønsker meg også muligheten for å la Plex streame direkte til AirPort Express, slik at jeg ikke er avhengig av Airfoil som omtales i neste avsnitt.

Musikk i alle rom med Airfoil

Hos oss har vi høyttalere og musikkanlegg i forskjellige rom. For streaming av musikk til de forskjellige rommene benyttes Airfoil som lar deg streame musikk til så mange AirPort Express man måtte ønske. I stua er anlegget koblet direkte til TV-en, slik at Plex også fungerer via iPhone og iPad med TV-en avskrudd.

Skjermbilder

Lyst til å se hvordan Plex ser ut? Her har jeg håndplukket noen skjermbilder. Trykk på det enkelte skjermbilde for å se det i en større utgave.

Hovedmenyen

Hovedmenyen i Plex

Musikkbiblioteket i Plex, her representert ved albumet All Mixed Up av The Cure

Musikkbiblioteket i Plex

Plex har støtte for plugins, hvilket vil si at for eksempel Spotify kan styres via Plex.

Spotify i Plex

Plex på iPhone

Plex på iPhone

Plex på iPad

Plex på iPad

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt