Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et Flexus-kort er ikke et Flexus-kort

12.10.10

Jeg arbeider i IT-bransjen. Min målsetning er at IT er et verktøy for å forenkle hverdagen vår. Ikke alle deler den målsetningen.

Dette er to Flexus-kort. Det ene er fra NSB, det andre fra Ruter. Utenpå er de like, men i praktisk bruk er de svært forskjellige. Trodde du Flexus-kaoset var komplett? Vent til du har lest resten.

Flexus

Flexus er et elektronisk billettsystem for Oslo. NSB står for tografikken, Ruter for buss, trikk og T-bane. Jeg har et Flexus-kort. Vel, nå har jeg to, men det startet med ett.

Flexus.no — et nettsted med potensial

I hånden holder jeg mitt Flexus-kort. Hva er enklere enn å handle nye elektroniske billetter enn å besøke flexus.no, tenker jeg.

Men nei.

På flexus.no er det ikke mulig å finne verken informasjon eller kjøpe billetter. Man blir i stedet henvist til Ruter eller NSB.

Hva skal jeg velge? Ruter eller NSB?

Har det noen praktisk betydning? Aner ikke, det står jo ikke hva man skal velge og hvorfor.

Jeg ender opp med å velge Ruter, all den tid jeg reiser mest med dem.

Forskjellen

For å kjøpe billett på ruter.no, må jeg registrere meg som bruker på deres nettsted. Og for å registrere meg som bruker må jeg taste inn Flexus-kortnummeret. I retur får jeg følgende melding:

Flexuskortnummeret er feil

Jeg dobbeltsjekker. Nei, det er riktig. E-postadressen er også riktig.

Jeg ringer Trafikanten, som er kundesenteret til Ruter. Der får jeg beskjed om at jeg har et NSB-kort. Billetter må dermed handles på NSB.no. Hvorfor kunne de ikke opplyst om dette allerede på flexus.no?

E-billetter som ikke er e-billetter

Dermed bærer det avsted til NSB.no for å handle billett. Jeg har sett sumpskilpadder spise rått kjøtt. Jeg har sett krokodiller lurke på bytte i vannskorpen. Men øynene var for alvor på vei ut av hodeskallen da jeg leste følgende:

Vi gjør oppmerksom på at det kan ta inntil tre timer før billetten kan lastes opp på reisekortet. Dette gjør du på en NSB validator eller NSB billettautomat utplassert på våre stasjoner.

Jeg pleier å være en velartikulert fyr, men jeg har vanskelig for å finne ord for problemene de to ovennevnte setningene impliserer. Jeg har et elektronisk reisekort. Jeg kan kjøpe elektroniske billetter på nett. Men jeg må besøke en stasjon for å få den elektroniske billetten over på det elektroniske reisekortet.

Med den gamle løsningen fikk jeg om ikke annet papirbilletten sendt hjem i posten. Nå har jeg ikke noe alternativ. Jeg må på stasjonen for å hente billetten. Ettersom jeg ikke har en gyldig billett fra før kler jeg på meg og går de fem kilometerne hjemmefra til Nationaltheatret stasjon. En fin tur med en bismak.

Kryptiske validatorer

Vel fremme på stasjonen finner jeg en validator. Jeg vifter kortet og registrerer at følgende melding vises et halvt sekund (bokstavelig talt):

Ingen gyldig billett funnet. Kortet er oppdatert.

Javel? Hva betyr det? Jeg hadde ingen gyldig billett på kortet fra før, det stemmer. Men er kortet oppdatert med en ny billett? Og hva skjer hvis jeg vifter kortet foran validatoren igjen, vil en billett som muligens er overført til kortet da bli aktivert?

Endelig! Et menneske!

Jeg går bort til en betjent skranke. En hyggelig dame hjelper meg med å finne ut at en billett faktisk var blitt overført til kortet, men den var ikke aktivert. Damen bekrefter også at det jeg skriver i denne artikkelen faktisk stemmer. Det er ikke bare jeg som ikke forstår løsningen, jeg har altså forstått den riktig. Bra er det. Tror jeg.

NSB bekrefter også problemet i en Twitter-melding:

@MartinBekkelund Delsystemene som brukes kommuniserer ikke slik at du kan handle månedskort hos f.eks NSB og førstegangsaktivere hos Ruter.

I bruk er kortene identiske, det vil si at du kan reise med både Ruter og NSB med begge kortene. Men skal du skaffe deg et Flexus-kort må du altså ta stilling til hvor du ønsker å handle billettene dine. Selv fikk jeg ikke denne informasjonen da jeg skaffet meg mitt første Flexus-kort.

Som reisende er dette en uholdbar situasjon. At Ruter og NSB ikke kan bli enige om hvordan de skal fordele inntektene fra billettkjøp er en problemstilling jeg som reisende nekter å forholde meg til. Elektroniske reisekort og billetter skal gjøre hverdagen enklere for de reisende, ikke skape nye problemer, slik de gjør i dag.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler