Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

E-bokpriser

14.01.11

Nylig lanserte Cappelen Damm sin nettbutikk for e-bøker. Mye kan sies om løsningen, men mest interessant er kritikken fra bokbransjen selv.

Bokbransjen selv er de første til å kritisere Cappelen Damms nettbutikk for e-bøker. Men kritikken dreier seg om et helt annet tema enn DRM og teknologiske valg, nemlig priser. Til Den norske Forfatterforening uttaler informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag Bjarne Buset at prisene er kunstig lave.

Er e-bøker dyrere å produsere enn papirbøker?

I tidligere diskusjoner har det gjentatte ganger vært hevdet at produksjon av e-bøker er dyrere enn papirbøker. For en bransje som har spesialisert seg på produksjon og distribusjon av fysiske papirbøker gjennom flere hundre år, har jeg ingen grunn til å betvile påstanden. Gjennom mange år har de jobbet med å effektivisere hvert eneste ledd. Men trenger e-bøker å være dyrere å produsere av den grunn? På den følgende skissen har jeg illustrert hvilke ledd en e-bok og en papirbok må igjennom før den når kunden.

Distribusjonsledd for e-bøker og papirbøker

Trykk på illustrasjonen for en større utgave.

Kostnader og marginalkostnader

Produksjon og distribusjon av fysiske varer vil alltid ha en kostnad. Trær skal felles, papir skal lages og bøker skal trykkes før de sendes kloden rundt med bil, båt eller fly, før de til slutt skal hjem til kunden. Og trenger man et nytt opplag, må hele prosessen gjentas.

Å produsere en e-bok er en engangsjobb. Hele kostnaden ligger i å få produsert innholdet, før det brekkes i et skriveprogram og lagres i et e-bokformat, typisk EPUB. Deretter vil marginalkostnaden ved å produsere og distribuere et nytt eksemplar være tilnærmet lik 0,- kroner. De eneste kostnadene som påløper vil typisk være båndbredde fra nettbutikken og utgifter til drift og utvikling av nettbutikken hvor man selger e-bøkene. Dette er uansett kostnader man allikevel får, ettersom de fleste selger bøker over nett allerede. Men for ordens skyld skal det også legges til at e-bøker er underlagt 25 % moms, i motsetning til papirbøker som er fritatt for moms. Denne skjevheten tror jeg uansett vi får en endring i, forhåpentligvis ved at også papirbøker blir underlagt normal moms.

Når forfatteren blir bokhandelen

Av de to alternativene skissert i illustrasjonen over, virker det åpenbart hvilken distribusjonsform som vil være mest kostnadseffektiv på lang sikt. Noen mellomledd vil distribusjon av e-bøker sannsynligvis pådra seg, som for eksempel et forlag og en nettbutikk, men i aller enkleste form er det mulig for en forfatter å selge sine egne bøker direkte. Dagens skriveprogrammer har kommet så langt at man ved et par tastetrykk selv kan produsere EPUB-filer, slik man for eksempel kan med OpenOffice eller Pages.

Hva skjedde med musikkprisene?

En nylig masteroppgave viser at kundene synes 199,- kroner er for dyrt, men at 99,- kroner er billig for en e-bok. Prisen på e-bøker til derfor på ingen måte kunstig lav — tvert imot. Sammenlikner man med CD-er, som typisk kostet 180,- kroner på 90-tallet, koster et album i dag omlag 80,- kroner i digital form, altså mindre enn halvparten, og da er ikke 90-tallsprisen inflasjonsjustert.

Kunstig lav, for hvem?

Som nevnt er det ingen grunn til å betvile bokbransjens egne påstander om at e-bøker er dyrere å produsere enn papirbøker på nåværende tidspunkt. Men effektivisering av produksjonsprosessene er ingen langtekkelig og vanskelig prosess. Det er derfor lett å mistenke bransjen for å klage over kunstig lave priser for å kunne opprettholde et høyt prisnivå og dermed rettferdiggjøre deres egen eksistens på lengre sikt.

Jeg er derfor enig med Bjarne Buset i at prisen på e-bøker er kunstig lav — i hvert fall for bokbransjen selv.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt