Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

FrP-koden

13.04.11

Inkonsekvente handlinger er en del av den menneskelige natur. Allikevel er det trist at enkelte politiske partier baserer sin eksistens på inkonsekvens og populisme.

Hvordan har det seg at inkonsekvens og populisme finner veien helt inn i Stortinget?

Fordi også politikere er folk flest.

Høye velgertall er et typisk trekk ved populistiske partier. Et populistisk parti er for det som er populært og mot det som er upopulært. For eksempel er Fremskrittspartiet for personlig frihet og mot urimelig inngripende fra staten. Men straks andre menneskers personlige frihet plager Fremskrittspartiet, forventer de at staten skal gripe inn.

Et paradoksalt eksempel

Fremskrittspartiet synes det er helt fint at store deler av befolkningen sesongemigrerer til Spania. At andre gjør det samme til Norge, riktignok av andre årsaker, synes Fremskrittspartiet imidlertid lite om. Dermed vil de legge sterke begrensninger på innvandringen til Norge. Hva ville de sagt om Spania gjorde det samme?

For en velger av Fremskrittspartiet handler frihet ofte om egen frihet, ikke andres frihet.

Er det rettferdig og konsekvent?

Eksempelet med Spania er ikke unikt. Tilsvarende inkonsekvens ser man i store deler av deres politiske program. Jeg syntes derfor det er synd at ansvarlige politiske partier med solid forankring i politiske ideologier ser seg blind på Fremskrittspartiets store oppslutning, og dermed lukker øre og øyne for problemene inkonsekvent og populistisk politikk fører med seg.

FrP-fellen

Arbeiderpartiet som lekker velgere til Fremskrittspartiet, og som febrilsk forsøker å knekke FrP-koden, knekker ingen kode, snarere går de i en felle — populismefella. Å forstå FrP handler ikke om å knekke en kode, men å stryke velgerne med håret. Leilighet i Spania: kult. Innvandring: ukult. Banalt. Inkonsekvent. Urettferdig. Uverdig.

Når irrasjonaliteten får styre

Populistisk politikk er altså ikke synonymt en god, riktig og ansvarlig politikk. Populisme er ofte tuftet på fordommer, og fordommer tuftet på irrasjonalitet. Jeg tror de fleste er enige i at verken fordommer, irrasjonalitet eller inkonsekvens bør styre landet vårt.

Frihet og rettferdighet er ikke alltid behagelig

En konsekvent politikk handler ofte om det motsatte av populistisk politikk. Konsekvent politikk handler om å se konsekvensene av politikernes valg og handlinger i et større perspektiv, også når vi ikke liker konsekvensene.

Er vi glad i vår egen personlige frihet, må vi respektere at andre mennesker skal få den samme friheten vi selv forventer, også når det kan komme til å medføre at naboen har en annen farge på huden og har et navn det er vanskelig å uttale.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt