Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

I gode og onde dager

05.09.11

Gjennom det siste året har vi hatt forskjellige debatter om bruk av teknologi, hvor jeg mener at bruken av teknologien er uheldig for samfunnet. Datalagringsdirektivet og e-valg er to eksempler.

Fellesnevneren for debattene er at intensjonen er god. Datalagringsdirektivet, for eksempel, skal overvåke elektronisk kommunikasjon, for å forhindre terror og alvorlig kriminalitet, eller lette oppklaringen hvis det skulle inntreffe. I kritikken mot direktivet påpekes det muligheten for myndighetenes misbruk, og at det minner om overvåking i regimer vi ikke ønsker å identifisere oss med. Motargumentet er — berettiget nok — at Norge er et av verdens frieste og mest demokratiske land. Norge er i dag totalitære regimers motpol.

Tilsvarende med e-valg. Hensikten er å bedre tilgjengeligheten for gitte grupper. I kritikken mot e-valg påpekes det muligheten for manipulering av valgresultatet, ettersom teknologien er svært kompleks og man fjerner etterprøvbarheten papirstemmer gir i dag. Motargumentet er — like berettiget denne gang — fortsatt at Norge er et av verdens frieste og mest demokratiske land.

Mitt poeng er at man skal benytte gode dager med velstand, frihet og demokrati til å bygge robuste løsninger som tåler dårligere tider. I dag er det en utopi at et parti eller en makt over kort tid skal komme til makten og innføre udemokratiske og totalitære løsninger. Det vil etter all sannsynlighet ikke skje.

Det vi derfor må sikre oss, er robuste løsninger som ikke på noe som helst tidspunkt i historien vil gi et parti eller en makt tilgang på informasjon som dramatisk forverrer situasjonen for innbyggerne. Med Datalagringsdirektivet har man tilgang til massive mengder informasjon om hvem som kommuniserer med hvem. Med e-valg har man, med visse modifikasjoner, tilgang til hvem som stemmer hva. Vi vil med dagens gode intensjoner ha tilrettelagt for enkel utrensking av uønskede samfunnselementer.

Jeg sier ikke nei til verken Datalagringsdirektivet eller e-valg fordi jeg tror det noensinne vil påføre meg personlig negative konsekvenser. Jeg sier nei fordi det for noen, på et eller annet tidspunkt i historien, vil kunne medføre store negative konsekvenser.

Makt kommer, makt går. Derfor skal vi ha robuste løsninger som tåler dårligere tider.

Husk at Noah bygget arken før regnet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt