Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mikroprosjekter

15.09.11

Gjentatte ganger har jeg klaget over offentlige IT-prosjekter som feiler. Altinn, NAV, Politiet, Flexus, pasientjournaler har alle fått gjennomgå. Gigantprosjektenes tid bør være over. Nå er det mikroprosjekter som gjelder.

Enkelte prosjekter er det umulig å gjøre små, enten det er billettsystemer, pasientjournaler eller andre fagsystemer. Jeg har selv arbeidet på slike gigantprosjekter — supertankere, som jeg kaller dem — det lengste engasjementet var på hele 4 år. Problemet med supertankere er å finne en metodikk og et felles tankesett som både sikrer fremdrift, leveranser og budsjett. Derfor har jeg kokt opp konseptet mikroprosjekter.

Mikroprosjekter innebærer ikke enda en ny prosjektmetodikk. Det er knapt nok en ny filosofi, kun et ord på en praksis som gjennomføres av mange allerede. Det er en filosofi for hvordan man gjennomfører et prosjekt man vet kommer til å bli enormt.

Løsningen for mikroprosjekter er å tenke stort, men fokusere smått.

Enkelte prosjekter er store som supertankere — dyre, kompliserte og tidkrevende bare å få på vannet, for ikke å snakke om kompleksiteten i å manøvrere dem. Har de feil kurs snur de ikke akkurat på en femøring.

Andre prosjekter er som robåter — så enkle i konstruksjonen at enhver med grunnleggende forståelse både kan bekoste, bygge og manøvrere en.

Poenget er at et mikroprosjekt skal være en robåt. Et mikroprosjekt kan enten være et frittstående prosjekt, eller en del av et større prosjekt, som igjen er en del av et større prosjekt, og så videre.

I følge «The Law of the Mechanical Turk» vil ethvert prosjekt som brytes ned i tilstrekkelig små biter, kunne gjennomføres tilnærmet gratis. Det høres kanskje ut som useriøs galskap, men mang en suksess er bygget slik. Wikipedia er bygget slik, det samme er store deler av internetts byggestener som Apache, MySQL, PHP og Linux. Store selskaper som Google, Facebook og Apple bygger også sin virksomhet på denne strategien. Amazon har til og med en egen markedsplass for formålet.

Omsatt i praksis må alle prosjektdeltakere fokusere på leveranser, noe som er vanlig praksis i smidige prosjektmetodikker. Med fokus på målet, totalprosjektet, bryter man ned prosjektet i så små deler at det kan leveres på svært kort tid, før man går videre. Da er det enkelt å endre kurs fortløpende, eller å endre tidligere komponenter.

Jeg kjenner ikke alle utfordringene til offentlige prosjekter, men de jeg kjenner som har feilet bærer kraftig preg av overadministrasjon allerede lenge før prosjektet har foretatt en eneste leveranse. Man bruker massevis av tid, krefter og penger på å spesifisere alt ned til hver minste detalj. Så setter man i gang, men før man når målet har målet flyttet seg og prosjektet er allerede langt ute av kurs.

Mikroprosjekter er begrepet du bruker når du bryter ned et stort prosjekt i mindre biter. Lag en løs liste med oppgaver og sett i gang. Jeg har selv arbeidet slik, og det fungerer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt