Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

IT-skepsis

04.01.12

Verden trenger flere skeptikere. Nå også IT-skeptikere.

Skeptisisme er, i følge Wikipedia, skepsis som metode eller retning innenfor vitenskap og filosofi. Enkelt forklart kan vi si at skeptikere stiller spørsmålstegn ved påstander eller etablerte tankesett. Å være skeptisk er bra. Det betyr at man evner å reflektere og ikke tar alt for gitt. Det betyr også å være skeptisk til alt som ennå ikke lar seg påvise vitenskapelig. Det er også bra.

Skeptikere finner man, etter mitt inntrykk, som oftest omkring miljøer for alternativ medisin og religion. Derimot er det få som kan sies å være skeptikere overfor IT. Hvorfor skulle man det? IT er jo menneskeskapt og 100 % kontrollerbart av dem som har laget det.

Jeg anser meg selv som både teknologioptimist og teknologiskeptiker. Jeg tror at teknologi kan løse de største utfordringene menneskeheten står overfor i dag, blant annet miljø og befolkningsvekst. Utfordringen er at teknologi er abstrakt og kan utformes til å gjøre nesten hva som helst. Teknologi kan løse mye, men teknologi kan ikke løse alt. Og i feil hender kan teknologi bli misbrukt på det groveste, for eksempel til utilbørlig overvåking uten skjellig grunn til mistanke og til utpressing. Det er latterlig enkelt, og ofte med lav risiko.

Vi lever i den postindustrielle tidsalder hvor teknologien ennå ikke er moden. Den er stort sett for upålitelig og kanskje aller viktigst har vi ikke hatt teknologi lenge nok til å se de store, negative konsekvensene av den. Vi har hatt noen enkeltstående episoder, slik som WikiLeaks-lekkasjene i 2010, og man trenger neppe å være verken Snåsamannen eller Nostradamus for å spå at flere og større episoder vil følge. Det er ingenting som heter fullstendig sikkerhet innen IT. Alt lar seg hacke, manipulere eller omgå. Det er kun et spørsmål om ressurser, og har man tilstrekkelige insentiver — for eksempel slik en del stater har — har man også ressursene. For eksempel har både Kina og Nord-Korea egne statsansatte hackere hvis eneste formål er å bryte seg inn i vestlige kommunikasjonsstrukturer.

Gjennom de siste par årene har vi sett dreininger i bruk av teknologi jeg misliker sterkt. Datalagringsdirektivet ble vedtatt i fjor og det har vært foretatt tester med valg over internett. Tanken bak begge tiltakene er tilsynelatende god, men den dypere kompetansen til de som vedtar slike tiltak er dessverre fraværende. For eksempel sier en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet til VGTV at IT-sikkerhet er noe hun ikke har greie på. Allikevel stemmer hun for et omstridt direktiv som en samlet teknologibransje har kritisert kraftig, nettopp på grunn av sikkerheten. Det heter gjerne at politikk er for viktig til å bli overlatt til politikere, og det er teknologi ofte det beste eksempelet på. Det er abstrakt, komplisert og kun få behersker det grundig.

Det er på tide å etablere en kultur for skeptisisme også omkring IT. I dag tar vi mye for gitt, fordi vi har tiltro til at teknologi vi selv har utarbeidet og kontrollerer ikke gjør noe galt. Problemet oppstår når mennesker har motstridende interesser, og det har de ofte. Si gjerne ja til ny teknologi, og kom selv med forslag til nye løsninger, men la det først skje etter at du har tatt med ideen din en luftetur rundt hjernebarken og gjerne også diskutert den med en nerd du kjenner.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt