Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Amazon Glacier

22.08.12

I går lanserte Amazon en ny nettbasert lagringstjeneste kalt Glacier. Jeg har sett på bruksområdene.

Amazon Glacier

Fra tidligere kjenner vi Amazon S3, en mye svært populær nettbasert lagringstjeneste, hvor bedrifter og privatbrukere kan lagre filer sikkert på nett. Selv har jeg brukt S3 som backup til bilder, dokumenter, med mer. Hvor kommer da Glacier inn i bildet?

Funksjonalitet

Glacier skiller seg fra S3, Dropbox og Google Drive i hvilken funksjonalitet som tilbys. Der de tre sistnevnte fungerer som nettbaserte filsystemer, er Glacier en nettbasert backup-tjeneste.

Har du behov for regelmessig tilgang til filer umiddelbart, velger du S3, Dropbox, Google Drive eller andre med tilsvarende funksjonalitet. Glacier velger du hvis du sjelden har behov for tilgang til filene, og kun vil være trygg på at de er forsvarlig lagret.

Glacier kan altså ikke direkte sammenliknes funksjonsmessig med for eksempel S3, Dropbox, Google Drive.

I S3 lagres data i buckets, i Glacier som vaults og herunder archives. Data lagret i S3 kan hentes ut ved øyeblikkelig behov fra mange forskjellige steder på mange forskjellige måter. Det er ikke uvanlig at store nettsteder som for eksempel Twitter lagrer filer her.

Mens S3 gir tilgang til alt du lagrer umiddelbart, må du med Glacier bestille en jobb for å hente ut data, og deretter vente 3-4 timer før dataene dine er tilgjengelig.

Når du velger backup-løsning og vurderer Glacier opp mot alternativer som S3, Dropbox og Google Drive, må du altså vurdere hvilken funksjonalitet du trenger.

For en bedre forståelse av funksjonaliteten i Glacier kan du ta en titt på FAQ-en.

Pris

Prismessig er det imidlertid interessant å sammenlikne Glacier med for eksempel S3, Dropbox og Google Drive, eller andre. Det gir en indikasjon på hva du betaler for og hva du er villig til å betale for.

Glacier skiller seg kraftig fra S3 i pris. Der S3 koster 0,125 USD (ca. 73 norske øre) per GB per måned inntil 1 TB, koster Glacier 0,011 USD (ca. 6,5 norske øre) for det samme. S3 koster altså mer enn 11 ganger så mye som Glacier.

Si at du skal lagre 1 TB disse tjenestene. For S3 betaler du 125 USD per måned, omtrent 735,- norske kroner. For Glacier betaler du 11 USD per måned, omtrent 65,- norske kroner.

Jeg har også sammenliknet noen andre nettbaserte lagringstjenester, selv om de funksjonalitetsmessig ikke nødvendigvis kan sammenliknes:

Nettbasert lagring prismatrise

Alle priser er per måned i norske kroner med en vekslingskurs på 5,887 kroner for 1 USD.

Skal man dra noen konklusjoner ut av sammenlikningen, er det åpenbart at Glacier kommer prismessig godt ut. Den norske lagringstjenesten Jotta er riktignok rimeligere enn Glacier for datamengder over ca. 750 GB, men verken funksjon eller formål kan sammenliknes direkte. Hvorvidt du skal velge Jotta eller Glacier avhenger av ditt behov.

Bruksområder

Som nevnt er Glacier en backup-løsning. Intet mer. Det er også derfor den er billig. Umiddelbart tenker jeg at Glacier er veldig godt priset. Samtidig fordrer det at man ser på Glacier som et fjernarkiv, hvor det å få tilgang til data ikke gjøres på et øyeblikk. Hvis dette er noe du kan leve med er det ingen grunn til å lenger lagre backup-data på eksterne harddisker.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler