Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

GlobeSurfer III+

16.12.12

Etter å ha trålet nettet på jakt etter den ultimate mobile bredbåndsruteren, falt valget til slutt på GlobeSurfer III+ fra belgiske Option.

Option GlobeSurfer III+

Hva er en mobil bredbåndsruter?

En mobil bredbåndsruter lar deg koble til internett over mobilnettet, på samme måte som en mobiltelefon gjør. Alt du trenger i tillegg til ruteren er mobildekning og et SIM-kort med dataabonnement. Tilkobling med HSDPA / UMTS gir en teoretisk nedlastingshastighet på 14,4 mbit/s.

Hva skal man med en mobil bredbåndsruter?

En mobil bredbåndsruter kan være et alternativ til tradisjonell internettilgang. Man kan bruke det når man er ute og reiser, eller man kan bruke det på hytta. Mulighetene er mange.

Hva finnes på markedet?

Det finnes en uendelig lang rekke forskjellige mobile bredbåndsrutere på markedet. Forskjellen ligger for det vesentligste i hvilken funksjonalitet de tilbyr. De enkleste gir kun mulighet for tilkobling av én datamaskin til internett om gangen, mens de mer avanserte tilbyr internettilgang over både kablet og trådløst nettverk.

Hvorfor en GlobeSurfer III+?

Jeg hadde noen kriterier som skulle oppfylles. Blant de viktigste var muligheten for tilkobling av en skikkelig ekstern antenne for utendørsmontering. I tillegg til selve GlobeSurfer III+ kjøpte jeg også et antenneadapter og en retningsstyrt antenne fra Poynting.

Utover kravet om tilkobling av ekstern antenne, var også full Mac- og Linux-kompatibilitet, tilkobling over både trådløst og kablet nett, brannmur med NAT og mulighet for fjernadministrasjon via web, SSH, og SNMP.

Hva annet kan den gjøre?

På GlobeSurfer III+ finner man en del tilkoblingsmuligheter.

Option GlobeSurfer III+

Fra venstre mot høyre finner vi antennekontakt for tilkobling av ekstern antenne, to nettverkskontakter (jeg har her koblet til en switsj med 8 porter), USB-kontakt for tilkobling av printer eller ekstern harddisk (bruk en USB-hub for begge deler samtidig), kontakt for tilkobling av telefon og strømkontakt. SIM-kortet puttes i under, hvor man også finner en knapp for å nullstille enheten tilbake til fabrikkoppsettet.

Kobler du til en ekstern harddisk fungerer den som filserver (til og med som RAID). Kobler du til en printer fungerer den som printserver. Kobler du til en telefon kan du ringe med den. Via webgrensesnittet kan du sende SMS. Det er mulig å sette opp alle mulige tilkoblinger, som blant annet PPPoE, VLAN, PPTP, L2TP, med flere.

En fullstendig liste over spesifikasjoner og muligheter finner man via Options nettsider. Du kan også ta en titt på skjermbildene lenger ned for et inntrykk.

Mye av funksjonaliteten har jeg ikke bruk for, men jeg er trygg på at skulle behovene endre seg over tid, vil GlobeSurfer III+ ha det jeg måtte trenge.

Installasjon og oppsett

Installasjon og oppsett av GlobeSurfer III+ er relativt enkelt. Det hjelper at man har gode tekniske kunnskaper da både hjelpetekster og brukermanual enkelte steder er til lite hjelp, men i det store og hele er prosessen med å installere og sette den opp helt grei.

Webgrensesnittet er ikke det mest spenstige jeg har sett, men det fungerer feilfritt. Her fra hovedsiden etter innlogging, samt en side med snarveier til vanlige funksjoner. Trykk på skjermbildene for større utgaver.

GlobeSurfer III+

GlobeSurfer III+

I drift

Når ruteren først er oppe og fungerer, fungerer den problemfritt. Imidlertid har den det med å henge seg opp en gang i mellom. Når den i tillegg står langt vekk fra der jeg befinner meg til daglig, blir det vanskelig å foreta en omstart. Derfor har jeg satt på et tidsur som kutter strømmen et kvarter hver natt, og som således sørger for at ruteren får en omstart hver natt.

Utover dette fungerer ruteren glimrende. Den tar inn stabile mobilsignaler på steder hvor vanlige mobiltelefoner ikke har dekning.

Konklusjon

GlobeSurfer III+ er et produkt for avanserte brukere. Den har svært mye funksjonalitet og er stabil i drift. Har du bruk for funksjonaliteten den tilbyr, og innehar litt teknisk kompetanse, har jeg ingen problemer med å anbefale en GlobeSurfer III+.

Martin anbefaler GlobeSurfer III+

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt