Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Betalingsmurer

24.11.13

Betalingsmurer har vært et gjenatt tema i nettaviser verden over det siste året. Denne helgen kom også Aftenposten på banen og lanserer betalingsmur til 199,- kroner måneden. Det er litt bra og litt dårlig på én gang.

Jeg ønsker å starte med å se på hvordan avishusene selv ser på kundenes holdninger til betalingsmurer. Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, hevder at

Kvalitetsjournalistikk har aldri vært gratis. Men noen lesere overlater til andre lesere å betale for journalistikken. Det skal ikke lenger gjelde Aftenposten.

En liten realitetsorientering til Haugsgjerd: det er ikke leserne (av nettutgaven) som har overlatt til andre lesere (av papirutgaven) å betale for journalistikken. Det er det Aftenposten som har gjort. Helt siden Aftenposten for evigheter siden valgte å publisere sine nyheter gratis på nett, har dette åpenbart vært Aftenpostens forretningsmodell.

Et historisk blikk på avisenes forretningsmodell

Når avisene gjennom de siste årene har klaget over problemer med sine forretningsmodeller, føler jeg at de glemmer historien. Brønnøysunds Avis var først ute med å publisere sine nyheter på nett. To dager senere fulgte Dagbladet etter. Deretter resten av de norske avishusene. Fellesnevneren er at de publiserte sitt produkt fritt tilgjengelig på nett, uten å ta betalt for det. Nå, nesten 20 år senere, virker de nærmest indignert når folk ikke vil være med på å snu en trend avishusene selv startet. 20 år i teknologisammenheng er en evighet. I løpet av denne evigheten har folk vendt seg til at nyheter på nett er gratis, en vane skapt av avishusene selv.

Betaling er bra

Jeg tilhører for øvrig dem som synes det er helt naturlig at kundene betaler for produktene. Akkurat som at vi betaler for nyheter trykket i en papiravis i butikken, skal vi også betale for nyheter vi leser på nett. Akkurat på samme måte som at vi nå betaler for musikk via Spotify eller film via Netflix. Det er allikevel ikke en helt korrekt sammenlikning med musikk- og filmbransjen. Der musikk- og filmbransjen tidligere var gjenstand for ulovlig distribusjon (piratkopiering), valgte avisene bevisst å gi vekk sitt produkt gratis. Å lese nettaviser er altså ikke ulovlig, slik piratkopierng er. Dermed er spørsmålet om folk nå vil betale for nyheter på nett, eller hvor lang tid det vil ta å snu trenden om at nyheter på nett er gratis.

Prisen skjemmer ingen, eller…?

Aftenposten vil ha 199,- kroner måneden dersom du skal lese deres nyheter på nett. På den ene siden er det ingen upris. På den andre siden er 199,- kroner måneden mange penger i en digital økonomi. Hva annet er det du betaler 199,- kroner måneden for av det du kjøper og får levert på nett? Spotify tar 99,- kroner måneden for sitt Premium-abonnement. Netflix tar 79,- kroner måneden. Adobe tar for tiden 94,- kroner måneden for Photoshop og Lightroom. Greit nok, disse har verden som sitt marked, men den subjektive oppfattelsen til kundene er at 199,- kroner måneden er mye penger for et digitalt produkt. Selv om ikke verden er markedet til Aftenposten, må man allikevel forvente å bli sammenliknet med verden.

Av helt andre grunner kommer jeg ikke til å etablere et digitalt abonnement med det første, men det kommer jeg tilbake til senere.

Uansett, Aftenposten skal ha honnør for at de faktisk foretar seg noe. Om det er riktige grep de nå gjør, vil kundene avgjøre.

Vil du betale 199,- kroner måneden for Aftenposten på nett?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt