Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

«The Lean Startup»

26.05.14

En startup er en midlertidig organisering av mennesker, enten i et nytt selskap eller i et eksisterende, hvor man jobber frem et nytt produkt og en tilhørende forretningsmodell. I denne perioden er man i kontinuerlig endring for å tilpasse seg det man lærer underveis. Det kan være tilpasning av produktet, tilpasning av forretningsmodell eller tilpasning av organisasjonen.

«The Lean Startup» er en bok som handler om hvordan man med minst mulig ressurser, på enklest mulig måte etablerer en slik startup. Om hvordan man bygger en prototyp som knapt fungerer, dytter den ut i markedet, måler effekt, justerer kursen og gjentar prosessen.

The Lean Startup

Alternativet til det man lærer i «The Lean Startup» er å lage det meste på forhånd, før man viser det til kundene. Man lager markedsplaner, produktplaner og (det man selv tror er) et ferdig produkt. Bruker gjerne et par tre år på jobben. Så tar man det ut i markedet for så floppe. Man har bygget noe kundene ikke vil ha, eller verden har endret seg siden planene ble lagt.

Vi mennesker skyr risiko. Derfor lar vi oss forlede til å tro at grundig planlegging og skikkelig forarbeid sikrer suksess. Når vi har tenkt på alt kan ingenting gå galt. Allikevel flopper selskaper og produkter hele tiden. «The Lean Startup» forklarer viktigheten av å planlegge lite. Du lærer hvordan du bygger et produkt og tar det ut i markedet på et stadie hvor mange anser som uansvarlig tidlig, et såkalt Minimum Viable Product. Du lærer hvordan du måler effekten av produktet. Du lærer hvordan du skal forbedre produktet. Og du lærer hvorfor alt dette er fornuftig.

Build-Measure-Learn

«The Lean Startup» er en gammel bok, men har nærmest blitt obligatorisk pensum for alle som arbeider med IT, da det sammenfaller nærmest perfekt med smidig utvikling. Ikke bare passer «The Lean Startup» bra for den som ønsker å etablere nye organisasjoner, det passer også bra for dem som ønsker å revitalisere eksisterende. Og skulle du allerede ha lest «Business Model Generation», så er dette en perfekt match.

«The Lean Startup» bør leses av flere. Du kjøper den for fattige 80,- kroner hos Amazon.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Film • Musikk • Bok

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler