Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

«The Lean Startup»

26.05.14

En startup er en midlertidig organisering av mennesker, enten i et nytt selskap eller i et eksisterende, hvor man jobber frem et nytt produkt og en tilhørende forretningsmodell. I denne perioden er man i kontinuerlig endring for å tilpasse seg det man lærer underveis. Det kan være tilpasning av produktet, tilpasning av forretningsmodell eller tilpasning av organisasjonen.

«The Lean Startup» er en bok som handler om hvordan man med minst mulig ressurser, på enklest mulig måte etablerer en slik startup. Om hvordan man bygger en prototyp som knapt fungerer, dytter den ut i markedet, måler effekt, justerer kursen og gjentar prosessen.

The Lean Startup

Alternativet til det man lærer i «The Lean Startup» er å lage det meste på forhånd, før man viser det til kundene. Man lager markedsplaner, produktplaner og (det man selv tror er) et ferdig produkt. Bruker gjerne et par tre år på jobben. Så tar man det ut i markedet for så floppe. Man har bygget noe kundene ikke vil ha, eller verden har endret seg siden planene ble lagt.

Vi mennesker skyr risiko. Derfor lar vi oss forlede til å tro at grundig planlegging og skikkelig forarbeid sikrer suksess. Når vi har tenkt på alt kan ingenting gå galt. Allikevel flopper selskaper og produkter hele tiden. «The Lean Startup» forklarer viktigheten av å planlegge lite. Du lærer hvordan du bygger et produkt og tar det ut i markedet på et stadie hvor mange anser som uansvarlig tidlig, et såkalt Minimum Viable Product. Du lærer hvordan du måler effekten av produktet. Du lærer hvordan du skal forbedre produktet. Og du lærer hvorfor alt dette er fornuftig.

Build-Measure-Learn

«The Lean Startup» er en gammel bok, men har nærmest blitt obligatorisk pensum for alle som arbeider med IT, da det sammenfaller nærmest perfekt med smidig utvikling. Ikke bare passer «The Lean Startup» bra for den som ønsker å etablere nye organisasjoner, det passer også bra for dem som ønsker å revitalisere eksisterende. Og skulle du allerede ha lest «Business Model Generation», så er dette en perfekt match.

«The Lean Startup» bør leses av flere. Du kjøper den for fattige 80,- kroner hos Amazon.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt