Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Ubers inntog

01.12.14

Transportselskapet Uber har på kort tid blitt kjent over hele verden for sin taxi-liknende tjeneste. En app på telefonen er alt som skal til for å sette passasjerer og sjåfører i kontakt med hverandre.

Imidlertid har Uber blitt utsatt for massiv kritikk. Kritikken dreier seg om frykten for at en ny aktør skal etablere seg i markedet. I Frankrike har taxi-sjåfører gått til fysisk angrep på Uber-sjåfører. Nylig kom Uber også til Norge og Bård Hoksrud (FrP) var raskt ute med å hevde at Ubers satsing er «helt klart ulovlig». Nå har også Oslo kommune anmeldt Uber for brudd på yrkestransportlovgivningen.

Jeg, derimot, ønsker Uber velkommen. Og jeg er ikke alene. Taxi-næringen i Norge er ikke bra. Ordningen med løyver er et systematisk problem, mens unndragelse av moms har vært et etisk problem. Noe må gjøres, og atter en gang er det teknologidrevne selskaper som gjør jobben.

Samtidig har også Uber sine svin på skogen. Denne kritikken er berettiget, gitt at den er korrekt. Sånn sett kan det se ut til at en råtten taxi-næring kan bli ødelagt av en råtten nykommer. Ingen av delene er noe vi bør beholde. Grunnen til at jeg allikevel ønsker Uber velkommen, er at den norske taxi-næringen trenger å reformeres. Og sjelden skjer reformer bedre enn gjennom disruptive aktører som Uber.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt