Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når forretningsmodellen fusker

27.05.15

De siste årene har det vært stadig flere diskusjoner omkring bruken av annonseblokkeringsprogrammer. Et annonseblokkeringsprogram er et lite tillegg man kan installere i nettleseren som forhindrer visning av annonser når man surfer nettet, og bruken av slike programmer øker kraftig.

Diskusjonen jeg refererer til er en stadig økende frustrasjon hos nettsteder som baserer sin inntekt på salg og visning nettopp av annonser, for eksempel hos nettaviser. I sin frustrasjon går til og med enkelte så langt at de kaller dem som bruker slike annonseblokkeringsprogrammer for snyltere.

I stedet for å provosere dem som sitter på pengene, bør man i stedet spørre seg hva slike annonseblokkeringsprogrammer er et signal om. I mitt enkle hode er det et tydelig signal om at folk ikke ønsker å se annonser. Og når omfanget av slike programmer øker, forsterker det signalet.

Dem som baserer seg på annonser bør ta dette signalet til etterretning, fordi hele deres forretningseksistens baserer seg på hvorvidt en annonse vises eller ei. Man kan fortsette med mer av det samme, men folk vil ikke ha annonser av den grunn. Alternativt kan man foreta en kursendring, eller «pivot» som det kalles, og legge om forretningsmodellen til en modell som fortsatt genererer inntekter men som ikke gjør folk forbannet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt