Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kineserne kommer

27.11.17

I artikkelen Hva skjer i betalingsmarkedet? skriver jeg litt om en joker i kortstokken: Kina. Denne jokeren bør bekymre vel så mye som de mer kjente gigantene Amazon, Alphabet, Facebook og Apple.

Som kjent, hvis det er kjent, er Kina en av de fremvoksende økonomiene i verden. Utviklingen i Kina går svært raskt, noe vi i Posten også merker, med dramatisk vekst i netthandel fra Kina.

Ned og opp

Det fysiske brevvolumet har vært fallende siden ca. år 2000, men nå kommer det fra Kina det vi i Posten kaller «klump». Du og jeg kaller det nok pakker, men per definisjon er de et brev men med en fysisk gjenstand oppi. Derav navnet. På bildet over ser du tre eksempler.

Veksten har vært enorm de siste årene, men ventes antas å avta noe kommende år. Det sier fortsatt noe om utviklingen og Kinas rolle i netthandelsmarkedet. Det er aktører som DealeXtreme og Alibaba med AliExpress som er dominerende.

Mange lurer på hvordan Postens rolle vil bli i en heldigital fremtid. Om ikke kineserne gir oss svaret, ser vi i hvert fall ikke ut til å bli overflødige med det første.

Clash of the Titans

Samtidig skal man ikke ta lett på konkurransen. Amazon er blant gigantene som ønsker å ha kontroll på hele kundeopplevelsen og leveransekjeden selv, inkludert «last mile». De tester sågar de samme tingene som oss.

Men Amazon og de andre teknologigigantene er altså ikke alene. Alle snakker om Amazon, Alphabet, Facebook og Apple, men få snakker om Alibaba. I kjølvannet følger aktører som Tencent, JD.com og flere. Og hvem som følger deretter er vanskelig å spå. Mange kinesiske selskaper har nok med å betjene det enorme hjemmemarkedet, men den dagen de vil gå internasjonalt har de alle forutsetninger for å lykkes.

Feil politisk fokus

Her hjemme diskuterer vi søndagsåpne butikker og butikkdød i billøse sentrum, men det er dessverre begge blindspor. Langt viktigere er det å forstå at det er enklere og billigere (frakt inkludert) å handle en vare på nett fra Kina enn det er å handle den over disk her hjemme. Det er nesten bare næringsmidler som ikke lar seg handle fra Kina. Kineserne har stort utvalg og lave priser.

Den dagen det kinesiske tilbudet virkelig oppdages av norske forbrukere, er den dagen butikkdøden sakte inntreffer. Vi snakker om hva vi skal leve av etter oljen. Det er bare toppen av isfjellet. Upopulær olje kombinert med uunngåelig internasjonal konkurranse er ikke den nordiske modellen rigget for. Det er bare å la fantasien utfolde seg i potensielle konsekvenser.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt