Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Slik smartlader du elbilen

18.10.21

Denne høsten har strømprisen vært unormalt høy, og det har tidvis vært store prisvariasjoner gjennom døgnet. I denne artikkelen viser jeg deg hvordan du lader elbilen når strømmen er billigst.

Sammenlikner du elektriske apparater du har i hjemmet, er det få eller ingen ting som bruker så mye strøm som en elbil. Hvor mye strøm du bruker avhenger selvfølgelig av bilen du har og hvor mye du kjører hver dag.

Når bilen skal lades er det derfor et poeng å lade den når strømmen er billigst. Når på døgnet du lader bilen er sannsynligvis likegyldig når bilen står parkert. Den kan fint lades om natten mens du sover.

La oss ta en titt på et eksempel fra et par dager nå i oktober. Trykk på bildene for å forstørre.

Prisvariasjon vist i Tibber

Den første dagen var gjennomsnittlig strømpris 1,12 kroner per kilowattime og 1,25 på sitt høyeste, mens det påfølgende natt var negativ strømpris med -0,01 kroner per kilowattime. Det vil si at du i sistnevnte tilfelle ville fått betalt for å ladet elbilen din, dersom du ventet med å lade til natten. Dette er selvfølgelig et spesielt tilfelle, men jeg har brukt det for å understreke poenget.

Det finnes tre alternative måter å lade elbilen når strømmen er billigst, og jeg viser deg her hvordan du går frem.

Forutsetningen

Forutsetningen for å kunne lade elbilen når strømmen er billigst, er at du kjenner strømprisen nå og en stund frem i tid. I appen til Tibber, som jeg har skrevet om tidligere, ser du strømprisen og Tibber-appen er forutsetningen for de tre alternativene som følger.

Er du ennå ikke kunde av Tibber benytter du denne lenken, så får vi begge 500,- kroner av Tibber og du kan bruke dem i nettbutikken deres.

1. Ved hjelp av bilen

Dersom du har en elbil som er støttet av Tibber så kan du koble bilen direkte til Tibber-appen. Det vil si at appen kommuniserer direkte med bilen din og når strømmen er billig så gir appen bilen beskjed om å lade. Enkelt og greit.

Smartlading av elbil med Tibber

Slik gjør du det:

  1. Du åpner Tibber-appen og velger «Power-ups».
  2. Bla nedover til du finner ditt bilmerke og trykk «Koble til». Når bilen er lagt til finner du den under «Hjem».
  3. Trykk på bilen og du ser nederst «Smartlading: av». Trykk på denne og aktiver smartlading. Husk å angi når bilen må være ferdigladet.

Fordeler

Fordelen med denne løsningen er at du kan velge en hvilken som helst lader og bilen lades når strømmen er billigst.

En annen fordel er at bilen blir ladet når strømmen er billigst, uten at du trenger å løfte en finger. Automatikken gjør det for deg.

Ulemper

Ulempen med denne løsningen er at du må finne deg i at bilen kanskje lades på andre tidspunkter enn du selv skulle ønske. Kommer du for eksempel til hytta fredag kveld, men skal ikke dra igjen før søndag kveld, må du finne deg i at bilen blir ferdigladet til tidspunktet angitt i appen, fordi strømprisen ikke er kjent mer enn et døgn i forveien og at det ikke er funksjonalitet for å vente mer enn et døgn med å lade.

2. Ved hjelp av laderen

Dersom du har en lader som er støttet av Tibber, så kan du koble laderen direkte til Tibber-appen. Det vil si at appen kommuniserer med laderen og når strømmen er billig så gir appen laderen beskjed om å lade bilen. Like enkelt og greit som for forrige alternativ. Hvorvidt du velger dette eller forrige alternativ er likegyldig da resultatet blir det samme.

Smartlading av elbil med Tibber og Easee

Så vidt meg bekjent er det kun Easee som er støttet av Tibber i skrivende stund. Jeg har selv denne laderen og er strålende fornøyd.

Slik gjør du det:

  1. Du åpner Tibber-appen og velger «Power-ups».
  2. Bla ned til du finner Easee og trykk «Koble til». Når laderen er lagt til finner du den under «Hjem».
  3. Trykk på laderen og nederst ser du «Smartlading: av». Trykk på denne og aktiver smartlading. Husk å angi tidspunkt for når bilen skal være ferdigladet.

Fordeler

Fordelen med denne løsningen er at dersom du har en Easee-lader så kan du lade en hvilken som helst tilkoblet bil.

Også her blir bilen ladet når strømmen er billigst, uten at du trenger å løfte en finger. Automatikken gjør det for deg.

Du har litt flere innstillinger med en Easee-lader, sammenliknet med alternativ 1. Du kan velge bil som skal smartlades og du kan aktivere lastbalansering med Tibber Pulse.

Ulemper

Ulempen med denne løsningen er som for alternativ 1 at du må finne deg i at bilen kanskje lades på andre tidspunkter enn du selv skulle ønske.

3. Manuelt

Hvem sier at smartlading må være automatisk? Selv om vi kanskje vil være enige i at det bak begrepet «smart» også ligger «automatisk», så er det fullt mulig å bruke informasjonen om fremtidig strømpris til å selv velge når bilen skal lades.

Du kan selv åpne Tibber-appen før du plugger inn bilen og så sjekke fremtidig strømpris. I Tibber-appen trykker du på strømprisen. Her ser du dagens pris og etter klokken 13.00 ser du også morgendagens pris. Liker du ikke noe av det du ser, og du har anledning til det, kan du vente med å plugge inn bilen. Jeg gjør dette på hytta, siden det ofte går mer enn en dag til vi trenger fulladet bil igjen.

Fordeler

Fordelen med å lade manuelt er at du har full kontroll over når bilen faktisk blir ladet.

Ulemper

Ulempen med denne løsningen er at det er vanskelig å stå opp klokken 02.00 om natten og så koble til bilen, dersom det er da strømmen plutselig blir billig. Når det er sagt kan du fint kombinere manuell lading med smartlading, det vil si at du kan skru smartlading av og på som det passer deg.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Elbil Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler