Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

TP-Link Archer MR600

19.12.22

Det er mange år siden jeg skrev artikkelen om internett på hytta. En del har endret seg, men konseptet om mobilt bredbånd benytter jeg fortsatt, og jeg har vært innom flere tilbydere og rutere.

Det er to grunner til å ha en stabil nettforbindelse med god hastighet på hytta. Den første er at barna skal streame barne-tv og vi litt større vil holde oss oppdatert. Den andre grunnen er vel så viktig, nemlig at alle kameraene og værstasjonen skal kunne rapportere om forholdene når vi ikke er der. Jeg har åtte kamera på hytta. Det baller liksom litt på seg. Det viktigste når man ikke er på hytta, er å vite hvordan det er på hytta.

Denne høstet byttet jeg mobiloperatør igjen. Det er noen år siden sist, men dette er den fjerde mobiloperatøren vi har på ti år. Etter flere år med Ice mobilt bredbånd, går vi nå vekk fra Ice. Prisen på mobilt bredbånd fra Ice henger ikke sammen med antall gigabyte per krone, sammenliknet med hva man får av data fra andre mobiloperatører, og Ice har et proprietært nett for mobilt bredbånd, med tilhørende proprietær ruter som har gjort det mindre fleksibelt å bytte mellom mobiloperatører. Oppsigelsesprosessen hos Ice var alene grunn nok til å aldri velge dem igjen!

I en verden der stadig flere aktører forsøker å låse deg inne, enten med proprietære produkter eller abonnementstjenester, har jeg som mål å ha færrest mulig leverandøravhengigheter og eie mest mulig utstyr og data selv. Det får bli en egen artikkel.

Målet denne gangen var å finne en løsning der jeg kan bytte mobiloperatør uten å bytte utstyr. For å få til dette må man kjøpe en bredbåndsruter uavhengig av mobiloperatøren. Etter å ha trålet markedet etter både 4G- og 5G-rutere, endte jeg opp med en TP-Link Archer MR600. Det er en såkalt 4G+-ruter og er en fin avveiing mellom pris og ytelse. 5G-rutere kostet vesentlig mer, og siden vi foreløpig ikke har 5G-dekning på hytta ble det ikke vesentlig å finne en 5G-ruter. Spesielt ikke når båndbredden på 4G+ er mer enn vi har behov for.

Hva er 4G+?

Det er ikke noe stort poeng i å vite dette, så jeg skal ikke komplisere forskjellen mellom 4G og 4G+ (eller 4G++ for den saks skyld) mer enn nødvendig.

En ruter som støtter 4G+ kan benytte flere forskjellige radiofrekvenser i parallell og på den måten oppnå høyere hastighet. I teorien vil forskjellen være fra 150 mbit/s med 4G til 450 mbit/s med 4G++. Sannsynligvis vil begge deler være dekkende for det behovet man har på hytta. Dette blir igjen kategorisert i kategorier som Cat. 1, Cat. 2 og så videre, helt opp til Cat. 9 i skrivende stund. Ser du etter noe fra og med Cat. 6 så vil du være dekket med 4G+.

Hva trenger du i tillegg?

I tillegg til selve ruteren trenger du et dataabonnement fra en mobiloperatør og et data-SIM-kort. Hvilken mobiloperatør du trenger må du nesten finne ut av selv, basert på dine behov. Bruk en av prissammenlikningstjenestene. Når du sammenlikner, må du sikre at du finner en mobiloperatør som tilbyr data-SIM, fortrinnsvis med lav eller ingen månedspris for et slikt SIM-kort.

Når du har fått abonnement og data-SIM er det bare å sette i gang med videre installasjon og oppsett.

I esken

TP-Link ARcher MR600

I esken finner du:

 • Ruter
 • Antenner
 • Strømforsyning
 • Nettverkskabel
 • Bruksanvisning

Installasjon og oppsett

Installasjon av utstyret er beint frem enkelt. Man skrur på antenner, kobler til strøm og setter inn data-SIM. Så er det bare å skru på og vente.

Når ruteren har startet opp, følger du manualen for videre oppsettsveiviser som tar deg igjennom oppsettet av ruteren.

Det eneste TP-Link Archer MR600 virkelig mangler er bridge mode, det vil si at ruteren ikke tar seg av nettverksoppsettet men delegerer dette videre til en annen ruter i nettverket. Jeg har gjort dette frem til nå med en Ubiquiti EdgeRouter X for å være uavhengig av tilbyderens ruter, men nå som jeg selv skal stå for ruteren tok jeg den ut av nettverket og lar TP-Link Archer MR600 ta seg av rutingen.

Selv har jeg skrudd av Wi-Fi i TP-Link Archer MR600, da jeg har et eget mesh-nettverk på hytta. Utover dette gjør TP-Link Archer MR600 all ruting, mens Firewalla gjør brannmur og VPN.

Erfaringen er at det tar litt tid før nytt nettverk bygger seg selv. Både ruter og brannmur skal finne alle enhetene i nettverket, og vi må være sikre på at alt kommer online igjen automatisk når vi er bortreist. Det ser ut til å fungere fint i skrivende stund, etter å ha hatt TP-Link Archer MR600 i drift i et par måneder.

I bruk

Den aller første testen ga meg 160 mbit/s. Vesentlig mer enn jeg trenger, så det er godkjent.

Før ruteren ble installert på hytta, tok jeg den med på norgesferie. Kjekt når man bor på steder uten Wi-Fi og trenger å sette opp et lokalt nettverk. Vi har gjort dette med stor suksess flere ganger ettersom vi trenger dekning for å bruke en iPad som baby call. På denne måten kunne vi for eksempel sette oss i peisestua på Sota Sæter og ta en kald øl når barna var lagt på rommet i nabohytta. Du kan gjøre tilsvarende utenfor mobildekning, men da innenfor dekningen til Wi-Fi. Har du ditt eget 12 V-adapter så kan du til og med bruke det i bilen, gitt at det leverer minst 1,5 A.

Jeg har som nevnt skrudd av Wi-Fi, så i praksis er utskriftingen av Ice-ruteren med TP-Link Archer MR600 umerkelig. Det var også poenget. Klienter kobler seg til og får brukt nettverket som normalt.

I motsetning til Ice-ruteren, som hadde behov for manuell omstart en gang eller to i måneden, har TP-Link Archer MR600 foreløpig ikke hatt behov for omstart. Det kommer nok. All forbrukerelektronikk har det med å fuske, så jeg beholder det intrikate systemet med SMS-styrt stikkontakt for å ta strømmen inntil videre.

Den eneste virkelige ulempen, som neppe kan tilskrives ruteren alene, er at jeg ikke har klart å finne noen mobiloperatører som tilbyr offentlig IP-adresse. På hytta har jeg en Raspberry Pi som fungerer som server og brannmuren tilbyr VPN inn, men såvidt jeg forstår avhenger dette av en offentlig IP-adresse, så i skrivende stund når jeg ikke infrastrukturen hjemmefra. Vet du om en løsning må du gjerne sende meg et tips.

Pris

TP-Link Archer MR600 koster i skrivende stund 1347,- kroner. Den har gått litt opp og ned i pris, men det ligger i dette prisleiet. Jeg synes det er billig.

Konklusjon

Fordeler

 • Du eier din egen ruter
 • Mye for pengene
 • God hastighet
 • Enkel å sette opp
 • Stabil i drift

Ulemper

 • Ikke bridge mode
 • Brukergrensesnittet oser ikke kvalitet
 • Du får neppe offentlig IP-adresse av mobiloperatøren

I bruk merker vi liten forskjell på byttet av ruter. Det vi merker er at hastigheten er høyere og ikke minst slipper vi å betale for mye for datamengden.

Så er det selve syretesten, da: Ville jeg kjøpt produktet igjen? Du vet, den følelsen nederst i magen hvor du enten tenker «Pokker, jeg angrer litt!» eller «Dette var akkurat som jeg håpet!» Ville jeg kjøpt TP-Link Archer MR600 igjen? Ja, det ville jeg!

Og husk, at når du er på hytta så er du på hytta og ikke på internett.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter IoT Smarthus Tester

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler