Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Nokia E65

16.05.07

Nokia E65

For et års tid siden kikket jeg etter den ultimate mobiltelefonen. Siden den gang har jeg innsett at det er et høyst personlig spørsmål om preferanser og behov. Den gangen fikk jeg en Qtek 9100 av min arbeidsgiver. Det ble lite annet en ett skritt frem og et par og tredve tilbake.

På plussiden fikk jeg tilgang til jobbens gruppevare og en høyst vanedannende kabal. På minussiden fikk jeg treg programvare, et OS som hang og krevde hyppige omstarter, elendig batteritid, ufrivillig terminering av telefonsamtaler, tapte anrop som aldri ble vist og et brukergrensesnitt som sannsynligvis aldri har gjennomgått en brukervennlighetstest. Dette er kun problemer jeg kommer på i farten, men jeg minnes vagt at listen over frustrasjoner var lang og økende.

I vinter byttet jeg imidlertid jobb, og jeg gikk tilbake til min gamle Nokia 6600, som jeg hadde før Qtek-en. Dette ga meg plenty av tid til å sondere markedet etter en telefon som tilfredsstilte både mine og jobbens krav.

Mine oppdaterte krav:

  Tilgang til jobbens gruppevare

 • WLAN
 • Helst 3G
 • Mulighet for ekstra minnekort
 • Blåtann
 • GPS
 • Java-kompatibel
 • Kan åpne (og helst også lagre) Microsoft Office-dokumenter, og helst også noen åpne standarder
 • Kamera (video og stillbilder) med blitz
 • Kan kjøre en moderne nettleser
 • MP3-spiller (og gjerne også OGG)
 • Videospiller med støtte for de mest vanlige, åpne formatene
 • Gjerne uPnP-støtte
 • IrDA
 • Helst støtte for Putty, Citrix og TS

Den observante leser vil se at kravet til Exchange-støtte er borte, ettersom vi ikke benytter Exchange på jobben. Imidlertid kommer det en post i nær fremtid om den nye gruppevareløsningen vi har tatt i bruk på jobben. Samtidig er ønsket om QWERTY-tastatur borte, da jeg ikke føler at det gikk nevneverdig kjappere å skrive med et QWERTY-tastatur i forhold til eksempelvis T9.

Telefonen som kommer nærmest listen er Nokia N95. Jeg har imidlertid prøvd den, og til tross for at funksjonaliteten er bra, er den ikke spesielt vakker. En telefon som derimot har nesten identiske spesifikasjoner er Nokia E65. Med unntak av noen få funksjoner er de nesten helt identiske, og de funksjonene man ikke får på E65 kan fås via tredjeparts program- eller maskinvare.

Valget falt derfor denne gangen på en Nokia E65. Jeg har nå hatt den en måned, og så langt har den ikke bydd på annet enn positive opplevelser. Den er rask, funksjonell, pen å se på og sist men definitivt ikke minst brukervennlig. Nokia kan lage brukervennlige telefoner, i motsetning til Qtek / HTC som lager PDA-er, ikke telefoner. Mitt største ankepunkt mot Qtek-en var definitivt mangelen på brukervennlighet. Spesielt i bilen, hvor man ser dårligere, må bruke telefonen med en hånd og skal ha fokus helt andre steder enn på telefonen.

Nokia E65 synkroniserer sømløst med jobbens gruppevare. Jeg skal som nevnt skrive en greie om dette senere. For de som ønsker å bytte ut Windows Mobile med en Nokia, tilbyr E65 også sømløs synkronisering mot Exchange. Både hjemme og på kontoret har jeg tilgang til WLAN, noe som gjør den svært rask i synkroniseringen. I tillegg har jeg kjøpt et minnekort på 2 GB for lagring av data og musikk, slik at jeg kan pensjonere iPod-en.

En liten genistrek er nettleseren. I utgangspunktet tenkte jeg å gå for Opera Mobile, men den medfølgende nettleseren er faktisk såpass bra at jeg ikke ser noen grunn til å bytte den ut. I hvert fall ikke enda. Den støtter webstandardene og JavaScript, slik at jeg får brukt de viktigste nettstedene uten problemer.

Det kanskje aller mest imponerende var det imidlertid Mac-en som stod for. Jeg bruker iSync for å overføre data fra den gamle telefonen til den nye via Mac-en, så jeg startet iSync, valgte ny enhet og maskinen fant riktig modell uten mer mikking. For en gammel Windows-bruker er dette rett og slett fantastisk.

Etter den første måneden er jeg svært fornøyd. Det eneste jeg savner fra Qtek-en er faktisk kabal, men det skal jeg klare meg uten. Nå gjenstår det bare å se om den holder den første månedens forventninger i de kommende månedene. I hvert fall frem til iPhone kommer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt