Det er svært sjelden jeg kommenterer artikler i nettaviser. Langt sjeldnere velger jeg å kommentere de i min egen weblogg. Jeg lurer til og med på hvorfor jeg nedverdiger meg selv til å kommentere en artikkel fra ITavisen.no, en nettavis jeg ikke leser fordi jeg syntes den faglige kvaliteten er under enhver kritikk. Artikkelen jeg kommenterer her er imidlertid så full av feil og subjektiv synsing, at jeg syntes det er på sin plass med korrigeringer.
Under overskriften “Derfor er PC bedre enn Mac” finner vi 32 argumenter som journalisten har oversatt fra amerikanske PC Pro. Den amerikanske artikkelen er imidlertid ikke å finne på nett, derfor velger jeg å kommentere ITavisen.no sin.
Videre har det på Usenet vært hevdet at dette er en ironisk artikkel fra PC Pro og ITavisen.no. Personlig sliter jeg med å se ironien i artikkelen, så hvis noen skulle ha klare formeninger om hvor ironien befinner seg, setter jeg stor pris på en tilbakemelding her. Jeg antar for øvrig at det ikke bare er meg som sliter med å se ironien i artikkelen.
Før jeg tar for meg det enkelte punkt vil jeg påpeke at alle er i sin fulle rett til å være enige eller uenige både i det ITavisen.no skriver i artikkelen, samt det jeg skriver her. ITavisen.no er imidlertid en avis, og har noen grunnleggende regler å forholde seg til. En artikkel full av subjektiv synsing og feil bør i følge Norsk Presseforbund ikke forekomme i en avis, ref. Vær Varsom-plakatens punkt 4.1.
1) Oppgraderinger koster ikke en tusenlapp
Siden Mac OS X ble lansert i 2001, har det kommet hele fire nye versjoner av operativsystemet. Hver gang måtte brukerne ut med en drøy tusenlapp. Da Vista kom, var det seks år siden forrige gang Windows-brukere måtte betale for en ny versjon. Og alle oppdateringene i mellom har vært gratis? også de store oppdateringene SP1 og SP2.
Generelt sett velger man selv hvorvidt man ønsker å oppgradere eller ei, på samme måte som at man selv velger hvorvidt man eksempelvis ønsker å oppgradere fra Windows XP til Vista. Mindre oppgraderinger, Service Packs, med mer er gratis på Mac. For øvrig en interessant vri på det faktum at Microsoft har brukt seks år og 7,5 milliarder dollar (!) på å utvikle et “nytt” operativsystem, uten noen faktiske forbedringer.
2) Du betaler ikke ekstra for flott design
Mac er som stereo fra Bang & Olufsen? ordinært innhold som er usedvanlig pent innpakket. Og det betaler du fyrstelig for.
Mac benytter de samme komponentene som PC-er, og at Mac pakker disse komponentene pent inn er hevet over enhver tvil. Imidlertid finnes det svært mange fiffige detaljer man sjelden finner på PC-er, eksempelvis [.]. Dessuten er ikke Mac-prisene så høye som det PC-tilhengerne vil ha det til. Da jeg skulle velge maskin i januar, kikket jeg på Dell, Mac og IBM. Når spesifikasjonene var de samme, kostet Mac-en 400,- kroner mer enn Dell og 1000,- kroner mindre enn IBM.
3) Tusenvis av fete spill
Selv ikke den mest fanatiske Mac-tilhenger vil påstå at utvalget av spill for Mac er bra. Du må ha PC om du er seriøs gamer.
Jeg har aldri vært noen stor tilhenger av spill, verken på PC, Mac eller spillkonsoller, så det har jeg ingen forutsetning for å mene noe om. At det imidlertid stemmer tviler jeg ikke på.
4) Høyreklikking tillatt
Joda, du kan høyreklikke med en Mac-mus. Men Apple liker det ikke?
“Apple liker det ikke”? Tror de at Steve Jobs blir lei seg? Selvfølgelig fungerer høyreklikking helt uproblematisk på Mac.
5) Bredbånd virker alltid
Mange Mac-brukere har opplevd at det trådløse bredbåndet på hotellet eller flyplassen ikke fungerer ? rett og slett fordi du må ha Windows og Internet Explorer for å kunne logge inn. Enkelte bredbåndsleverandører og ruterprodusenter skaper også krøll for Mac. Med PC kommer du som oftest på nett uten problemer.
Jeg reiser mye i jobben, og har aldri opplevd problemer med å koble meg til noe som helst sted. Faktisk opplevde jeg flere problemer med PC enn med Mac, men jeg har ikke hatt Mac-en lenge nok til å ha et rettferdig sammenligningsgrunnlag.
6) Du kan skreddersy maskinen
Prøvd å åpne en Mac? Det er ikke for amatører. Med en (stasjonær) PC kan du skifte ut harddisker, minne, grafikkort og til og med prosessor i akkurat når du vil.
Min Mac er en bærbar, og en bærbar Mac skiller seg lite fra en bærbar PC, med tanke på tilgang til maskinvarekomponentene. Det er uproblematisk å bytte både minnebrikker og harddisk i en bærbar Mac. Den medfølgende manualen beskriver til og med hvordan. For øvrig er det ikke for folk flest å åpne panseret på en maskin, enten det er en PC eller en Mac. Folk flest går på Eljøp og skaffer seg en maskin, tar den med hjem og returnerer til butikken hvis de har behov for å få byttet minne, harddisk, etc.
Ellers vil jeg anbefale alle som har anledning til å ta en titt inni en MacPro, for så å lese uttalelsen fra ITavisen.no / PC Pro på nytt.
7) Mac ligger langt etter PC ?teknologien
Mens alle PC-er kjørte lynrask Intel eller AMD, måtte Mac-folket inntil nylig nøye seg med trege og gammeldagse IBM-prosessorer. Og når Apple skryter av at de har lagt inn 802.11n i Airport Extreme, har PC-folket hatt det i et par år allerede.
Mac benytter Intel Core 2 Duo-prosessorer. Selv har jeg en 2,33 GHz, noe som fortsatt er ganske spenstig på bærbare maskiner. Hvordan de gamle PPC-prosessorene var, har jeg ingen forutsetning for å mene noe om.
8 ) Du slipper å kaste alt 3. januar
Hvert år rett over nyttår annonserer Apple sine «banebrytende» nyheter. Da kan du pælme alt du har brukt lommepengene dine på. Med PC kommer nyhetene hele tiden, og du kan selv velge når du vil oppgradere ? helt eller delvis.
Det gjør man da jammen med Mac også. Det er et fritt land, og man velger selv når man ønsker å bytte ut eller oppgradere både maskinvare og programvare. Det er ingenting som plutselig slutter å fungere.
9) Mye bedre søk
Windows Explorer gir deg full kontroll med søkeresultatene. I Spotlight for Mac kan du bare se dem, og få vite hvor de befinner seg i Finder (Macs svar på Windows Explorer).
Denne påstanden syntes jeg er noe unøyaktig. Hva som menes med “full kontroll over søkeresultaten”, og hvordan dette gjør Windows bedre enn OS X skulle jeg gjerne like å vite. Jeg tar i hvert fall meg selv i å bruke Spotlight langt oftere enn hva jeg gjorde med Windows’ innebygde søkeverktøy.
10) Du er i flertall
Mac-folket er fortsatt bare en liten klikk i sammenligning med Windows-brukerne. Og Apple har full kontroll både med programvare og maskinvare. De kan dermed skalte og valte med brukerne som de vil, og tvinge dem til å betale for det. Windows-verdenen er så stor og mangfoldig at ingen enkeltprodusent tør å oppføre seg like bøllete som Steve Jobs.
Mac er en maskin. Apple er et firma som produserer Mac. OS X er operativsystemet som kjører på Mac. Oppå dette operativsystemet står man fritt til å installere og kjøre de programmer og tjenester man selv måtte ønske, uavhengig av om de er levert av Apple, Microsoft eller tredjepartsleverandører. Ingen tvinger noen til å benytte de applikasjonene som følger med Mac-en i OS X. Dessuten vet jeg ikke hvem som er mest bøllete av Steve Jobs eller Bill Gates.
At Windows-brukere er i flertall er for øvrig hevet over enhver tvil. Som de sier på nynorsk, “A million flies can’t be wrong: shit tastes great”. Det får være dagens usaklige fra meg.
11) Lave reparasjonskostnader
Apple er kjent for å være vrange når noe går galt. Rett og slett fordi både de og deres fanatiske tilhengere mener at ingenting kan gå galt. Om det likevel gjør det (hvilket det selvsagt alltid gjør), koster det deg store summer. Mens den hyggelige PC-reparatøren på hjørnet (som selvsagt ikke kan reparere Mac) krever betydelig mindre.
Jeg har aldri noensinne hatt behov for å reparere verken en PC eller en Mac, så det har jeg ingen forutsetning for å mene noe om. Jeg skulle gjerne sett noen konkrete eksempler.
12) Microsoft som storebror
Microsoft er ett av verdens største selskaper, med fingrene i nesten alt som rører seg innen anvendt teknologi. Apple er en dverg i forhold. Når Microsoft snur, snur PC-verdenen. Og du får Xbox med på kjøpet.
Å være stor er ikke synonymt med kvalitet. Microsoft er eksemplet på at man kan komme langt med dårlig kvalitet og kopiering av andres arbeid. Eksempler leveres på oppfordring. At Microsoft bruker rå markedsmakt for å selge dårlige produkter er for øvrig neppe noe argument i Microsofts favør.
13) Svart er svart – hipt er hipt
Apple-folket kan gjerne skryte av at de nå har en svart Mac. Mens du har hatt en svart PC hele tiden?
Sort, hvit og sølv. Smaken er individuell. Personlig liker jeg den hvite best. Når ble for øvrig fargen på maskinen et punkt i listen over valg av programvareplattform?
14) DVD-brenneren har «mat ut»-knapp.
På en Mac må du enten gjøre mate ut DVD-platen i programvaren, eller lete etter en passende knapp på tastaturet. Den kjekke, knappen på fronten er borte.
At utløserknappen sitter på tastaturet ser jeg som uproblematisk. Hvorfor skulle det være problematisk?
15) Det finnes bare én versjon
Windows Vista er Windows Vista og XP er XP , med eller uten oppgraderinger. OS X er både 10.3.9, 10.4.3, 10.4.4 og gud vet hva. Når du skal kjøpe programvare og ekstrautstyr, må du forholde deg til et utall av OS X-utgaver for å vite om det fungerer.
OS X finnes kun i én versjon. Det er helt naturlig at versjonsnummeret endrer seg for hver oppgradering. Vista finnes imidlertid i hele seks versjoner. Kan du fortelle meg forskjellen på versjonene, og hvorfor jeg skal velge den ene fremfor den andre?
16) Du slipper den fæle lyden
Har du noen gang sittet på bussen ved siden av en Mac-bruker? Da har du trolig fått deg en ubehagelig overraskelse. Lyden av en Mac som starter høres ut som et seminar for samtidskomponister. Og den kan ikke skrus av med en fysisk volumkontroll om noen klager.
Mac har en svært kort oppstartslyd, og den kan skrus av med en fysisk kontroll om noen klager. Microsoft har opp gjennom tidene brukt masse penger på å leie inn artister for å lage lyder for sine operativsystemer.
17) Billige OEM-versjoner
Om du ikke vil betale skjorta for Vista og klarer seg uten bruksanvisning eller brukerstøtte, finnes det såkalte OEM-versjoner til en billig penge. Slikt får du ikke med Mac.
Hvem vil betale for et operativsystem for PC, når det finnes plenty av gode operativsystemer som er gratis? Det er et større problem at man i årevis har vært belemret med “Microsoft-skatt” på maskiner man ikke hadde noen intensjon om å kjøre Windows på. Windows er også grovt overpriset i forhold til hva det er: et påpyntet OS som fremdeles sitter fast i starten av 90-tallet.
18) Mye bedre på TV
Mac har bare ikke fått til det der med TV-opptak. Med Apple TV kan du spille iTunes-innhold på TVen. Med et Windows meda Center kan du spille alt ? også det du laster ned fra nettet eller tar opp fra TV.
Mac-brukere vil ha et skikkelig verktøy for mediasenter i stua. Mac-brukere velger MythTV.
19) Mange flere kan det
Har du trøbbel med en Mac, er det bare andre mac-brukere som kan hjelpe deg. Mens resten av verden kan PC ut og inn.
OS X er såpass intuitivt at det er helt uproblematisk å bruke, selv for brukere som aldri har tatt i det før. Mange av applikasjonene er for øvrig de samme. Windows er Windows. Går det til helvete er løsningen aldri spesielt pen. OS X er i det minste et ordentlig operativsystem som lar seg diagnostisere, og som i utgangspunktet har et sunnere design. Det hjelper ikke at det er flere som er i stand til å gi deg dodgy løsninger.
20) Like sikkert
Mac-folket skryter av at det ikke finnes virus for Mac. Det er muligens riktig, men PC er like trygt om du holder maskinen oppdaert med de siste tilleggene.
Hvordan vet folk flest hva som er “de siste tilleggene”? Hvordan vet folk flest at de er sikre med antivirusprogramvare? Hvordan vet folk flest at antivirusprogramvaren faktisk fungerer? Med en Mac slipper du hele (anti)virusproblematikken. Windows er den plattformen som er befengt med virus og malvare.
21) Masse gratisvare
Har du PC med Windows, kan du neesten skaffe deg hva som helst av programvare på nettet. Helt gratis, og helt lovlig. Har du en Mac, er utvalget mindre.
Selvsagt er utvalget mindre, men hvor stort er dette problemet i praksis? Jeg trodde tilgangen til programvare kunne bli et problem, inntil jeg fikk meg en Mac selv. Personlig ble jeg overrasket over hva man får tak i av programvare til OS X.
22) Hva er det med denne Steve Jobs?
Denne predikanten som påstår at «iPhone vil snu opp ned på hele mobilindustrien » kan tenkende mennesker godt klare seg uten. Bill Gates og Steve Jobs har sant nok ikke samme karisma, men de snakker tross alt om realiteter og kommer ikke med svada uten rot i virkeligheten.
Steve Jobs, også kalt “His Steveness” i Mac-miljøet, har flere ganger levert legendariske og innovative produkter. Tør jeg nevne iPod? Når har Microsoft gjort noe innovativt siden den gode dealen de gjorde med IBM i selskapets tidlige fase?
23) Du får menyer
Hvor er menyen i et Mac-program? Den finnes i hvert fall ikke i programmet du kjører. Stikk i strid med det Windows-brukere er vant til, er det en felles meny på OS-nivå som styrer alt. Brukervennlig?
For et pussig utsagn. Samtlige programmer for OS X har menyer.
24) Bedre utvalg av tilleggsutstyr
Med Mac opplever må du på forhånd sjekke om alt fra fra skrivere til webkameraer er Mac-kompatibelt. Med PC kan du kjøpe først og spørre etterpå.
Det trodde jeg også, inntil jeg fikk min egen Mac. Jeg ble svært overrasket over at absolutt all maskinvare jeg har fungerte rett ut av boksen, uten behov for å installere ekstra programvare eller drivere.
25) Bygg din egen maskin
Kjenner du noen som har bygget sin egen Mac? Ikke det, nei! Selvbyggere er PC-folk. Punktum.
Det er helt riktig. Jeg tror for øvrig ikke at markedet dreier i retning selvbygg i fremtiden. Det har definitivt ikke gjort det så langt.
26) Ja, Mac kræsjer også
Alle som har brukt en mac på daglig basis over lang tid vet (selv om de mest fanatiske nekter å innrømme det) at maskinen står bom stille uten noen vei ut fra tid til annen. Og enkeltprogrammer går ned uten varsel rett som det er ? uten at du rekker å lagre. Blåskjermen i Mac-verdenen heter for øvrig «Kernel Panic»?
Mac kræsjer også. Tror jeg. Det har i hvert fall ikke skjedd for meg, enda.
27) Du får pekeskjerm
Du kan ikke bruke fingrene på en Apple-skjerm. Mens i PC-verdenen s\dinne sdet Tablet PC, som lar deg skrive og tegne i vilden sky.
Det stemmer sikkert. Etter å ha brukt Windows Mobile gråter jeg ikke akkurat.
28) Du trenger mindre RAM
RAM (internminne) er dyrt. Mens en Mac spiser RAM til middag, klarer PCen seg med mindre for å fungere like bra. De fleste nye Macer leveres for øvrig med altfor lite RAM ? trolig for at prisen skal se penere ut i butikken.
Min leveres med 2 GB som standard, det samme som jeg hadde på min forrige PC. Da jeg brukte Photoshop på PC-en, brukte den litt over 1,5 GB på det meste, mens jeg aldri har klart å få Mac-en til å bruke mer enn 1 GB. Det er sannsynligvis også et spørsmål om personlig anvendelse. Forskjellen er dog at Windows-maskiner ikke blir nevneverdig raskere i praktisk bruk, selv om du stapper dem fulle av RAM.
29) Du får ekte delete-knapp
Mac har ingen Delete-knapp, tro det eller ei. I stedet må du gjøre noen ekstra håndgrep for å slette noe.
Ja, dette irriterte meg lenge, men jeg har sakte men sikkert klart å vende meg til Macs tastaturutforming.
30) Du kan tukle så mye du vil
Apple lar det ikke slippe inn i maskinens Aller Helligste. På en PC kan du endre BIOS (systemet som styrer maskinen før operativsystemet starter), overklokke prosessoren og stort sett gjøre akkurat som du vil om du er en ekte datanerd.
Ja, det er jo virkelig en god idé å slippe hvem som helst inn i maskinens Aller Helligste. Da kan du være sikker på at du har behov for den tidligere omtalte PC-servicen. Argumentet kan også snus på hodet, og si at på en PC må man fikle og rote mer enn på en Mac.
31) Mer miljøvennlig
Greenpeace har stemplet Apple som miljøverstinger på grunn av at de bruker svært mye ikke-gjenvinnbart materiale i produktene sine. PC-verdenen har lang tradisjon for både strømsparing og miljøvennlige byggematerialer. Klassifikasjonssystemer som «Environmetally Safe» og «Energy Star » finnes ikke for Mac.
Kritikken mot Apple har gått på produksjonslinjen, ikke selve komponentene og strømsparingen i disse. At Apple i produksjonslinjen har vært en miljøversting er imidlertid ingen hemmelighet, og nå ser Apple ut til å ta problemet på alvor.
32) Best for nybegynnere
Mac-folket hevder at alle kan bruke en Mac med en gang. Det er rett og slett ikke sant. En PCmed Windows er like enkel ? eller like komplisert, alt etter hvor gløgg nybegynneren er. I Windows finnes det til og med en fjernstyringsfunskjon (finnes også for Mac, men da må du ut med de store pengene igjen) som gjør at du ikke trenger å reise til tante Gunda hver gang hun står fast.
Det tror jeg er et spørsmål om personlige preferanser. Hvorvidt OS-et heter Windows, OS X eller Linux, tror jeg alle har sine fordeler og ulemper. At det ene skal være bedre enn de andre, har jeg imidlertid liten tro på, da applikasjonene i stor grad oppfører seg likt på de forskjellige plattformene. Jeg skal for øvrig legge til at jeg ikke tror Windows er den ultimate nybegynnerplattformen.
Nå tenker du sikkert at jeg kun skriver denne grinete posten om ITavisen.no fordi jeg selv er Mac-bruker. Dersom du vurderer å legge igjen en kommentar for å kritisere meg for dette, kan du la være, for du har helt rett!
Takk til Bjørn Borud for innspill.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler