Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Firmablogging

29.01.08

Firmablogging

Illustrasjon: gapingvoid.com

I 2008 er det knapt et selskap som ikke har vurdert om de skal starte en firmablogg. Vi har vurdert det, men konkludert med at vi er bedre tjent uten. Firmablogging fungerer ikke for alle, og jeg diskuterer her om firmablogging kan være noe for din bedrift.

Engasjement

Å drive en weblogg krever et stort engasjement, ikke bare fra deg, men også fra dine kolleger og ledelsen. Skal man drive en firmablogg må bedriften stå samlet om beslutningen og fordele skrivingen blant de ansatte på flere nivå. En enmannsblogg oppleves ofte som et stunt fra en dedikert medarbeider, mens resten av selskapet egentlig ikke er veldig engasjerte. Konsekvensen er redusert hyppighet og at leserne får inntrykk av at webloggen kun er et forsøk på å være trendy.

Hyppige artikler

Et godt engasjement driver de ansatte til å skrive mye og ofte. Straks firmabloggen er lansert og URL-en formidlet til kunder, leverandører, samarbeidspartnere og andre interesserte vil de kreve påfyll. En god firmablogg bør oppdateres nesten daglig, hvis ikke dør den og de besøkende mister interessen. Er ikke de ansatte engasjerte og villige til å regelmessig fylle webloggen med godt innhold bør du la tanken om firmablogg ligge.

Tåler du sannheten?

Ved å starte en weblogg legger man også hodet godt til rette på hoggestabben. Har du misfornøyde kunder er du garantert å få sannheten slengt i trynet gang på gang i kommentarfeltet. Er du ikke komfortabel med denne direkte kommunikasjonsformen lar du firmablogging være. Dersom du er komfortabel med dette, bør du opprette et sett retningslinjer og personvernpolitikk, slik jeg har gjort her på bekkelund.net, for å holde diskusjonen på et saklig og normalt høflig nivå.

Forpliktelser

Å skrive en weblogg forplikter også i form av oppfølging av de tilbakemeldingene du får, enten det er via kommentarene eller henvendelser som en konsekvens av artiklene som skrives. Både kommentarer og e-post skal besvares, men ikke for enhver pris. Det vil alltid være en liten promille som alltid har til hensikt å diskutere for diskusjonens skyld, og ikke for å diskutere saken. Det er en svært vanskelig og hårfin balansegang å vurdere hvilke tilbakemeldinger som fortjener et svar eller ei.

Kan du nå noen mål?

En firmablogg skal tjene noen definerte mål for bedriften. Eksempelvis kan en firmablogg tjene som en mer personlig informasjonskanal til leserne, i tillegg til å være en verdifull kilde for tilbakemeldinger man kanskje ikke ville få ellers. Ikke alle bedrifter befinner seg i en bransje hvor firmablogging gir en merverdi, og jeg tør påstå at IT-bransjen er en bransje hvor firmablogging ikke alltid har noe for seg.

Hvem gidder å lese artikler om publiseringsløsningen vi arbeider med, webstandarder eller utviklingsmetodikker, annet enn bransjekollegaer, selvsagt? Hva oppnår du med å ha en weblogg? Det er selvfølgelig forskjeller på firmablogger og fagblogger, men forstår leserne egentlig forskjellen?

Det viktige er altså å definere noen mål for firmabloggen og samtidig utarbeide noen strategier for hvordan man ønsker å oppnå dem. Samtidig må en firmablogg sees i sammenheng med bedriftens øvrige mål, og hvordan man kan benytte firmabloggen som et verktøy for å oppnå disse. En firmablogg er altså en strategi for å oppnå bedriftens mål.

Hvem er målgruppen?

Hvis målgruppen for firmabloggen er stor og lite homogen har firmablogging definitivt noe for seg. For bedrifter som den jeg arbeider i, hvor både kunde- og målgruppen er liten, når man disse gruppene via andre kanaler enn en firmablogg. Kundegruppen vet allerede hvordan de kontakter deg både på e-post og telefon, mens potensielle nye kunder sannsynligvis ikke verves som kunder via en weblogg. Potensielle kunder i kjøpsmodus trigger på andre signaler enn de man formidler via en weblogg, i hvert fall de kundene jeg skal nå.

Samtidig opplever disse gruppene deg som mer folkelig og tilgjengelig ved å drive en weblogg. Får man et ansikt og noen navn å henge tankene på skaper man et mer personlig forhold til bedriften og således også flere ambassadører.

Mål effekten

Å skrive uten å måle effekten av det som skrives, blir som å ta en kjøretur uten et definert mål. Du vet ikke hvor du havner, hvilken vei som er den beste eller om du i det hele tatt når målet. Benytt både server- og klientsidestatistikker i kombinasjon for å se hva som engasjerer leserne og hva de søker etter. Jeg har tidligere skrevet en artikkel om hvordan man utarbeider et søkemotoroptimalisert nettsted, som også er relevant for evaluering av innholdet.

Søkeordene er en gullgruve. De forteller deg hva leserne søker etter, enten internt på ditt nettsted eller i eksterne søkemotorer som bringer dem til ditt nettsted. Benytt søkeordene bevisst til å skrive nye artikler rundt disse emnene. Spør også leserne hva de vil lese om.

Firmablogg vs. nyheter

Velger man bort en firmablogg velger man ikke automatisk vekk muligheten til å informere om hva som skjer i selskapet. Det finnes fortsatt tradisjonelle måter å informere på som blant annet mer formelle nyhetssider og e-postlister. Disse er minst like godt egnet som en weblogg, dersom du ikke har det samme behovet for å ha en tett dialog med en ullen og lite tilgjengelig målgruppe.

Et eksempel til etterfølge

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å nevne noen suksesshistorier. Ingen nevnt, ingen glemt, osv. Imidlertid er det en firmablogg som fortjener spesiell omtale.

NRK er et statlig selskap de færreste har et forhold til. Du ser programmene på TV, du ser kanskje tekst-TV, lytter til radio og surfer kanskje innom nettsidene deres av og til. Hvordan kommer den statlige dinosauren NRK i kontakt med seerne og lytterne? Ved å starte en weblogg!

NRKbeta finner man en lang rekke ansatte i NRK som skriver artikler om hva som skjer i kulissene og kanskje aller viktigst, informerer om nye teknologier og inviterer leserne til å komme med tilbakemeldinger. Seneste tiltak er publisering av Lars Monsen-episodene via BitTorrent-protokollen, med påfølgende mulighet til å evaluere tiltaket via kommentarene. Med langt over 100 kommentarer kan man definitivt kalle slike tiltak for en kjempesuksess! Plutselig er det kult å se på NRK, og de blir oppfattet som trendy og innovative.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler