Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Fri programvare og anbudskvotering

16.06.08

Det har denne uken vært diskutert om fri programvare skal kvoteres inn i anbud fra det offentlige. FAD har i denne anledning hyret inn advokatfirmaet Wikborg Rein, som har konkludert med følgende:

Det [er] vår oppfatning at fri programvare ikke i seg selv kan benyttes som tildelingskriterium. Denne konklusjonen er imidlertid noe usikker, da vi ser at det kan argumenteres for at hensynet til en fremtidig konkurransesituasjon kan vektlegges

Videre har Microsoft vært på banen og fremholdt at en anbudskvote kan presse ut de store. Det er selvfølgelig ingen automatikk i at man blir presset ut fordi man er stor, men fordi man ikke leverer det anbudet etterspør, nemlig fri programvare. Man kan godt være stor og allikevel levere til et anbud, nettopp fordi man leverer fri programvare. Dessuten har jo Microsoft vært hardt ute i media og fremholdt seg selv som et åpent selskap…

Eirik Lae Solberg i Microsoft har videre uttalt følgende:

Offentlige virksomheter bør få velge programvare som svarer best til deres behov, uavhengig av om det er åpen programvare eller kommersiell programvare

Akkurat dette er jeg helt enig med Lae Solberg i. Å velge programvare på bakgrunn av hva slags type programvare det er, er sjelden et godt valg, noe jeg også har redegjort for i en tidligere artikkel om fri programvare og personlige valg.

Imidlertid er det flere svært sentrale argumenter for å velge fri programvare, som går utenpå funksjonalitet, nemlig eierskap til løsning. Når det offentlige handler programvare, er det det norske folk som betaler og eier løsningen. Det er i det offentliges interesse å benytte en løsning som gir økt eierskap og valgfrihet, som igjen gir økt innsyn og reduserte kostnader. Dette får man ikke ved å benytte proprietær programvare. Derfor mener jeg fri programvare kan og bør kvoteres inn i offentlige anbud.

Videre er det heller ingenting som forhindrer store, proprietære leverandører å levere etter denne modellen, gitt at løsningene som utvikles på toppen blir lisensiert under en fri lisens.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt