Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Lag ditt eget turkart

23.06.08

Lag ditt eget kart

Denne artikkelen er forbeholdt spesielt interesserte. Har du forkjærlighet for det digitale, er orienteringsløper eller friluftsmenneske, eventuelt en kombinasjon av disse, er dette en artikkel hvor du lærer hvordan du lager et turkart tilpasset akkurat ditt behov.

Litt bakgrunn

Statens kartverk gir ut en kartserie kalt Norge 1:50 000, eller M711 for de som kjenner denne serien fra Forsvaret. M711 dekker hele Norge, fordelt på 727 kartblader, og er den beste kartserien vi har for turbruk i Norge.

Utfordringen med disse kartbladene, er at de er inndelt etter et system som svært sjelden passer overens med den ruta jeg har tenkt å gå. For enkelte populære turområder som for eksempel Jotunheimen finnes det egne utgaver for dette formålet. For meg som gjerne liker å prøve litt mindre kjente områder, har jeg hatt behov for å ha med meg inntil fire forskjellige kartblader. Det var da jeg kom på den halvfikse ideen; hvorfor ikke putte kartene i skanneren og klippe ut det området jeg trenger?

Jeg kommer altså ikke utenom selve kartkjøpet, men denne løsningen gir meg muligheten til å gjenbruke kartet, forstørre eller forminske det, foreta de utsnitt jeg selv ønsker, med mer. Det krever en del arbeid, men gitt at jeg både er glad i digitale ting, er orienteringsløper og friluftsmenneske, er dette en uvesentlig detalj.

Fremgangsmåte

Straks kartet er innkjøpt, putter jeg det i skanneren og skanner det med en oppløsning på 600 DPI. Denne oppløsningen gir meg en fin balanse mellom detaljrikdom i kartet og størrelse på billedfilen. Gitt kartets størrelse, må kartet skannes i seks biter og deretter settes sammen i et billedredigeringsprogram. I 100 % blir detaljeringsnivået som følger:

Utsnitt av M711 i 100 %

Når alle deler er klippet sammen, sitter jeg for fire kartblader igjen med en billedfil på omlag 21 000 x 28 000 piksler og 4,5 GB. Selv lagrer jeg denne filen i formatet TIFF, som er godt egnet til å håndtere svært store filer, komplekse mengder data og forskjellige lag.

Oppå dette kan jeg legge nye lag for ymse formål. Eksempelvis har jeg et lag som viser yttergrensene til Trillemarka naturreservat, slik at jeg kan forholde meg til disse når jeg er ute i marka.

Når jeg skal på tur skriver jeg ut det kartutsnittet jeg trenger, limer det sammen med Scotch Magic Tape og klipper det til en passende størrelse. Jeg benytter denne tapen fordi den er matt og ikke reflekterer lys, samt ikke blir misfarget over tid. Kartet kan enten lamineres med kontaktpapir, eller liknende, eller du kan benytte en vanntett kartmappe. Selv benytter jeg sistnevnte.

Jeg benytter en fargelaser til utskrift. Ettersom M711 i utgangspunktet kun består av fire farger, vil også fargespekteret på det skannede kartet være noe begrenset, slik at du ikke trenger en bedre skriver, slik man for eksempel gjør med bilder. Selv den billigste fargelaser gjør jobben.

Hva med GPS?

Det pågår en evig diskusjon om hva som er best av kart eller GPS for turformål. En GPS kan på ingen måte erstatte kart og kompass, eller omvendt. En GPS skal benyttes som et hjelpemiddel i tillegg til kartet. For meg ligger all sjarmen i å brette ut kartet i lyset fra gasslampa i teltet eller på hytta, mens jeg studerer dagens tur og legger nye planer for morgendagen. Selv har jeg aldri eid en GPS for turformål, men har lyst på en ettersom jeg elsker duppeditter. Jeg tviler allikevel på at jeg kommer til å kjøpe meg en med det første. Den blir nok bare liggende ubrukt i sekken. Hele gleden ligger ikke bare i å finne frem, men å forstå hvordan man gjør det.

God tur! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

På farten

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler