Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Politisk syretest

26.01.11

Kampen om Datalagringsdirektivet (DLD) skal avgjøres før påske og kan bli tidenes politiske syretest for Høyre. I denne saken settes deres ideologi på prøve. Vil Høyre bestå prøven?

Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou ble 12. januar valgt som saksordfører for Stortingets behandling DLD. Schou representerer Østfold Høyre, et fylkeslag som har sagt nei til DLD.

I 2009 gikk Høyre til stortingsvalg med personvern og ytringsfrihet som viktige punkter i sitt partiprogram. I programmet kan man lese som følger:

9.4 For å sikre personvern og ytringsfrihet vil Høyre:

 • utrede grunnlovsfesting av personvernet.
 • sikre loggføring av hvem som sjekker personopplysninger i de store offentlige velferds-, justis- og pasientregistrene, samt gi den enkelte rett til å få vite hvem som vet.
 • fjerne muligheten for å offentliggjøre de samlede søkbare skattelistene.
 • etablere personvernombud ved alle de store offentlige institusjonene.
 • styrke Datatilsynet.
 • redusere overvåkingen i samferdselssektoren.
 • hindre at offentlige postjournaler og lignende gjøres søkbare gjennom de store søkemotorene.
 • legge til grunn en restriktiv praksis for bruk av overskuddsinformasjon.
 • stille seg kritisk til innføringen av nye lover som øker adgangen til, eller omfanget av, overvåkning i samfunnet.
 • oppheve blasfemiparagrafen.
 • oppheve rasismeparagrafen når en ny universell antidiskrimineringslov er på plass.

Med en slik tekst bør man nærmest forvente at Høyre stemmer mot DLD. Høyre skriver eksplisitt at de vil stille seg kritisk til tiltak som fører til mer overvåking, og det er dokumentert at DLD både vil øke omfanget og mengden sammenliknet med dagens nivå.

Høyre vil også styrke Datatilsynet, vårt fremste ekspertorgan på personvern. Man kan tolke Høyre til å mene at Datatilsynet er et viktig organ som må tillegges større vekt og myndighet i personvernspørsmål. Derfor håper jeg Høyre lytter godt når Datatilsynet uttaler at

Å pålegge flere hundre tele- og internettaktører en plikt til å lagre enorme mengder opplysninger om hvem som kommuniserer med hvem, hvor lenge, og hvor man fysisk befinner seg når kommunikasjonen finner sted, innebærer ikke en styrking av personvernet!

Høyre har lange tradisjoner for å arbeide for personvern. En innføring av DLD vil medføre en betydelig svekkelse i personvernet. Høyre sitter på makten i spørsmålet om DLD. Et ja til DLD er for Høyre et ja til å forkaste 127 år gamle tradisjoner. Et nei til DLD vil forsterke Høyres integritet som et ledende parti på personvern og individets sikkerhet. Derfor er det en politisk syretest at det er Høyre selv som skal avgjøre hvorvidt deres ideologier og politiske grunnfjell vil bestå.

Jeg kjenner flere av Høyres stortingsrepresentanter, mennesker som nyter min største respekt for deres integritet og faglige tyngde. Høyre har klart seg gjennom hardt vær før, jeg håper de gjør det også når stormen skyller opp på deres politiske grunnfjell.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt