Chrome OS er navnet på det nye operativsystemet fra Google, som skal kjøre på maskinen Chromebook. Jeg har testet begge deler, og her er mine tanker.
HP har ikke klart det. Lenovo har ikke klart det. Fujitsu Siemens har ikke klart det. Dell har ikke klart det. Faktisk er det ingen produsenter som har klart å lage en datamaskin som er i nærheten av å lage like elegante og minimalistiske som Apple.
Før nå.
Googles Chromebook likner til forveksling på en sort MacBook. Den har det samme sorte, matte utseendet, noen få tilkoblingskontakter for USB, lyd og nettverk, samt et elegant tastatur. Riktignok er dette en prototyp, men fortsetter de samme linjen vil Google med Chromebook ta markedsandeler fra Apple på samme måte som Android tar andeler fra iPhone.
Du starter maskinen, logger på, nettleseren Chrome startes, og det er det. Nettleseren er operativsystemet ditt. Har du det ikke på nett, har du det ikke. E-post, kalender, dokumenter, chat. I 2011 har vi alt på nett, og Google har dratt dette konseptet så langt det er mulig.
Jeg liker konseptet, fordi det trekker det nettbaserte konseptet ut i det ekstreme. Konseptet er ikke nytt, men det er først nå det virkelig er modent.
De fleste av mine daglige oppgaver foretar jeg i nettleseren, f.eks. e-post med Gmail og Zimbra, kalender med Zimbra, dokumenter med Google Docs (både jobb og privat) og chat med Gtalk. Og dette er bare toppen av isfjellet. Prosessorkraften i min lokale datamaskin blir stadig mindre brukt, og nyttes til daglig mest til billedbehandling og videoredigering.
Om ikke Chromebook i seg selv blir en killer-dings, vil den definitivt være trendsettende for resten av bransjen.
Her er et par ekstra bilder for deg som digger dingser og design.
Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.
Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.
Enda flere artikler? Besøk arkivet.
Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...
© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
Opphavsrett • RSS og abonnement • Kontakt • Personvern og informasjonskapsler