Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Steve Jobs

20.03.12

Elsket. Hatet. Meningene om Steve Jobs er mange. Men uansett hva man måtte mene om den kontroversielle Apple-gründeren er det uomtvistelig at han har vært en av teknologibransjens mest betydningsfulle menn. Dette er mine tanker om Steve Jobs’ betydning, basert på biografien av Walter Isaacson.

Steve Jobs

Foto: Albert Watson

Like mye som mannen, ble også Apple-produktene elsket og hatet. Elsket av dem som ønsker at teknologi skal være verktøy for å nå andre mål. Hatet av dem som ønsker å hacke og cracke og modifisere sine egne produkter. Apple-produkter har aldri vært kjent for transparens og fleksibilitet. Leser man biografien forstår man også hvorfor. Steve Jobs var manisk overbevist om at maskinvare og programvare måtte integreres tett og overlate lite til brukeren for å gi en optimal brukeropplevelse.

I en tid da sikkerhetsproblemer, virus og datainnbrudd bidrar til å redusere tillit til teknologien, er det lett å forstå Jobs’ overbevisning. Teknologi er ikke noe brukeren skal ta stilling til kun for teknologiens skyld. Teknologi er et verktøy for å løse andre oppgaver.

Det var i denne balansegangen mellom frihet og kontroll at kontroversene om både Apple og Steve Jobs oppstod. Mange har — med rette — hevdet at Apple er kontroll- og overvåkningskåte, hovedsaklig ute etter å låse brukerne inne. Det tror jeg er riktig. Samtidig tror jeg, etter å ha lest biografien, ikke at motivasjonen har vært drevet av verken økonomiske interesser eller ønsker om å frata brukerne kontroll. Jeg tror det ligger i kombinasjonen av en manisk fokus på brukeropplevelsen, kombinert med Steve Jobs’ forkjærlighet for egne produkter. Man kan tolke Jobs dithen at det å tukle med Apples egne produkter var noe man ikke kunne tillate brukeren, for det ville ødelegge den perfekte opplevelsen.

I biografien får man også innblikk i Jobs’ lederstil og hvordan han pisket mennesker rundt og bøyde virkeligheten til å passe til sine ønsker. Jeg får inntrykk av at Jobs’ lederstil var et resultat av et umodent sinn med en manisk visjon om hvordan produktene burde være, og dermed ble rasende når andre ikke leverte i henhold til disse visjonene.

Etter å ha lest biografien er jeg nokså sikker på at Apples suksess er et resultat av Steve Jobs’ arbeid, selvfølgelig i kombinasjon med dyktige mennesker som Jonathan Ive, Tim Cook, Jon Rubinstein, Tony Fadell og Ron Johnson. Men uten Steve Jobs hadde nok Apple inngått langt flere design- og ingeniørmessige kompromisser enn hva har vært tilfelle. Der ligger nok også årsaken til deres suksess — ingen kompromisser.

Biografien til Isaacson er vel verdt å lese. Det krever riktignok en viss teknologiinteresse, men uavhengig av hvorvidt man elsker eller hater Apple bringer biografien lystig lesing, god humor, masse innsikt og nøytrale refleksjoner. Biografien kjøper du hos Amazon for $17 USD.

Kjøper du boken via Amazon tjener jeg 4,- kroner. Les mer…

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • 10 Hidden URLs to Help You Rule the Web

  You’re probably used to bookmarking your favorite sites for easy access, but the web goes much deeper than the top domains you’re familiar with—from your social networks to your email box, having the right URL to hand can enable you to jump right into the page, feature, setting, or search you need. Here are 10 of the most useful ones.

 • En ny gullstandard for personvern

  Fredag før påske presenterte regjeringen en ny personopplysningslov. Loven er det viktigste svaret på hvordan vi skal hindre at private bedrifter eller offentlige myndigheter misbruker våre persondata.

 • Kristin Clemets blogg - Her skriver jeg om ideer, verdier og politikk.

  Men verst er det, såvidt jeg kan bedømme, at hele tonen blant mange av dem som er aktive på Twitter, er blitt så ufordragelig og kald. Mange opptrer dessuten anonymt, samtidig som de i lite hyggelige ordelag omtaler mennesker som deltar med fullt navn.

 • Akimbo: A Podcast from Seth Godin av Seth Godin på Apple Podcasts

  Hvorfor er Facebook og Google blant verdens største selskaper når du ikke betaler for tjenesten?

 • How healthy is the internet?

  Our 2018 compilation of research explains what’s helping and what’s hurting the Internet across five issues, from personal experience to global concerns.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt