Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

VNC med Raspberry Pi på hytta

13.03.17

I denne artikkelen beskriver jeg hvordan du setter opp VNC på Raspberry Pi, slik at du kan administrere teknisk utstyr på hytta også når du ikke er der.

Kan hende har du en god, gammeldags hytte uten strøm og vann og med utedo. Eller, kan hende du har det som meg, en hytte med strøm. Da ligger alt til rette for å være på hytta også når du ikke er på hytta.

På hytta har vi syv kamera og værstasjon, alt tilkoblet via mobilt bredbånd. Jeg har også skrevet om Raspberry Pi og hvordan jeg har satt opp denne til å fungere som webkamera på hytta.

Med så mange dingser har det med tiden også meldt seg et behov for å administrere alt utstyret som står på hytta, spesielt når vi ikke er der. Med VNC og Raspberry Pi har du en maskin på hytta som står på innsiden av brannmuren og som du kan benytte til å administrere det du har av teknisk utstyr når du ikke er der.

Hva er VNC?

VNC står for Virtual Network Computing og er en måte å fjernadministrere datamaskiner fra en annen fysisk lokasjon. Kan hende har du vært borti begreper som Remote Desktop, eksternt skrivebord eller Citrix. Dette er variasjoner og andre produktnavn over samme tema.

Fra datamaskinen du sitter ved, kobler du deg til datamaskinen du vil administrere. I mitt tilfelle sitter jeg hjemme i sofaen i Oslo med Mac-en og kobler meg til Raspberry Pi-en som står på hytta i Hallingdal, og jeg får opp skrivebordet og hele brukergrensesnittet akkurat som om jeg satt ved maskinen, slik:

VNC på Raspberry Pi

Hvordan setter du opp VNC?

Det er to ting som må settes opp for å kunne koble deg til Raspberry Pi med VNC.

VNC-server på Raspberry Pi

Jeg benytter operativsystemet Pixel på Raspberry Pi. Fra menyen velger du Preferences Raspberry Pi Configuration og trykker fanen Interfaces. Sett VNC til Enabled. Er du som meg vil du også sette SSH til Enabled.

Start Pi-en på nytt og den er klar.

VNC-klient

Det neste du trenger er en VNC-klient på for eksempel Mac-en du skal bruke for å administrere maskinen. Jeg bruker VNC Viewer fra RealVNC.

Portåpning i ruter

Det neste du trenger å gjøre er å konfigurere den mobile bredbåndsruteren du har stående på hytta. Denne må slippe igjennom trafikk på port 5900 for VNC. Se i brukermanualen til ruteren etter begreper som Port Forwarding eller NAT.

I tillegg bør du se om ruteren har støtte for dynamisk DNS, slik at du kan bruke tjenester som for eksempel No-IP eller tilsvarende, slik at du slipper å huske IP-adressen til ruteren på hytta. Eller at du ikke får kontakt fordi IP-adressen har endret seg. Med et slikt oppsett vil ruteren selv oppdatere DNS, slik at du for eksempel kan benytte hytta.ddns.net i stedet for en IP-adresse.

Tilkobling

Når du nå har åpnet porten i ruteren, som beskrevet over, og installert VNC Viewer, kan du koble til maskinen. Har du satt opp støtte for dynamisk DNS, kan du koble til for eksempel hytta.ddns.net:5900.

Når du skal avslutte, husk å velge Disconnect for å avslutte sesjonen. Hvis du velger Shut down får du ikke maskinen opp igjen før du er på hytta neste gang.

Skjermoppløsning

Hvis du, som meg, kjører Pi-en headless, det vil si uten skjerm, tastatur og mus, vil den alltid foreslå oppløsningen 640 x 480 piksler. Filen /boot/config.txt har to parametere du kan endre. Første linje er skjermbredden, den andre er høyden. Fjern # foran hver linje.

framebuffer_width=1920
framebuffer_height=1280

Velg en oppløsning som passer inn på de skjermene du bruker.

Sikkerhet

Så to ord om sikkerheten. Nå er Pi-en åpent tilgjengelig på internett, kun beskyttet av brukernavnet og passordet du har satt på den. Sørg for at passordet er langt!

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt