Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Deg til salgs

11.03.22

Vi trenger å snakke om et tema jeg har snakket om før. Om personvern og innsamling og salg av dine personopplysninger.

Hva er problemet?

Når du ferdes på internett, legger du igjen små spor uansett hvor du går. Noen av disse sporene forblir bare på nettstedet du besøker, mens andre samles inn av selskaper som har som sin forretningsmodell å samle inn opplysninger og selge dem videre.

Hva så?

Det er for meg to problemer med slik innsamling:

Det ene er det grunnleggende i at jeg ikke liker at opplysninger om meg samles og selges, uten at jeg har god forståelse for hva som samles inn, av hvem og hvem som kjøper dem. Det heter at man skal innhente samtykker til slik innsamling, men i praksis er de færreste samtykker så forståelige at folk flest forstår hva de samtykker til. Det er derfor vi bare trykker «Accept all» når vi blir konfrontert med et samtykke når vi besøker et nytt nettsted.

Det andre er at jeg ikke forstår hvilke opplysninger som samles inn, hvor de lagres, hvem som har tilgang til dem, hvem som kjøper dem, hvordan de videreselges og herunder også behandles videre.

Hvorfor aksepterer vi det?

Jeg tror at årsaken til at vi — som i «de fleste» — aksepterer denne praksisen, er at slik innsamling er fullstendig usynlig for oss. Når du sitter hjemme i stua og tråler nettet føler vi oss hjemme, vi er alene og ingen ser på oss. Derfor lar vi det passere, kombinert med at forståelsen for hvordan overvåkingen fungerer er lav. Men at vi er alene og ingen fysisk ser på oss betyr ikke at ingen ser på handlingene våre på internett.

La meg ta et eksempel.

Jeg jobber på Youngstorget i Oslo sentrum. Etter jobb går jeg ut av kontoret. Der står det en person og venter på meg. Jeg går først til Clas Ohlson. Personen følger etter. Noterer at jeg går til Clas Ohlson. Jeg kjøper oppladbare batterier. Personen noterer at jeg kjøper oppladbare batterier. Jeg går så til Cutters for å klippe meg. Personen noterer at jeg klipper meg hos Cutters. Etterpå drar jeg hjem med T-banen. Personen følger etter. Noterer at jeg tar T-banen. Hvor jeg går på. Hvor jeg går av. Hvor jeg bor.

Du tenker kanskje at eksempelet er søkt. Overdrevet. Ingen overvåker folk slik i virkeligheten. Det ville vært fullstendig uakseptabelt.

Hvorfor er det da greit at nøyaktig samme overvåking finner sted digitalt?

Hva kan du gjøre?

Problemet med overvåking og innsamling av opplysninger om deg på internett er at når man ikke vet hva som samles inn, hvordan det skjer og hvor det skjer, så er det også vanskelig å beskytte seg mot det. Men det er noen tiltak som er enkle, andre krever litt tilvenning.

Ta kontroll på nettverkstrafikken

Blokker nettverkstrafikk med Little Snitch. Lurer du på hvilken trafikk som går inn og ut av datamaskinen din? Med Little Snitch blir plutselig all trafikk synlig, og du kan velge hva du vil gjøre med den. Du vil bli overrasket over hvor mye sporing som er bygget inn i kjent programvare, der sporingen ikke er vesentlig for å få programvaren til å fungere eller for videreutvikling av programvaren.

Blokkering av trafikk er noe du bør være forsiktig med, slik at du ikke blokkerer legitim trafikk. Jeg anbefaler en konservativ tilnærming der du søker opp tjenester og domenenavn før du blokkerer det du ikke kjenner.

Bruk en uavhengig nettleser

Bruk en nettleser fra et selskap som ikke også har interesser i deg og dine personopplysninger. Bruker du Chrome fra Google gir du Google fri passasje både til hva du gjør på internett og hva som skjer på maskinen din.

Selv benytter jeg Firefox.

Innholdsblokkering

Når du tråler internett bør du ha installert tillegg i nettleseren som blokkerer innhold på nettsider du besøker. Dette har først og fremst blitt populært fordi folk er drittlei annonser, men det har en langt viktigere funksjon enn å bare skjule annonser. Annonser inngår ofte i annonsenettverk som sporer deg på tvers av nettsteder, og det finnes også usynlig innhold på nettsteder som du aldri ser, men som du allikevel vil blokkere.

Jeg benytter et tillegg til Firefox som heter uBlock Origin. Det er populært og anbefales av utviklerne av Firefox.

Velg leverandører med omhu

Bruk leverandører som har som uttalt politikk at de ikke overvåker deg. Hvem har produsert datamaskinen din? Telefonen? Hvilken søkemotor bruker du? Hvor har du e-posten din? Hvilken karttjeneste bruker du? Du trenger ikke bli paranoid, men hver gang du installerer en ny app eller bruker en ny tjeneste bør du forstå hvilke incentiver leverandøren har med å tilby deg tjenesten eller produktet.

Jeg bruker Mac og iPhone. Apple har en uttalt politikk om å beskytte ditt personvern og har laget produkter og tjenester som aktivt motarbeider sporing. Jeg bruker DuckDuckGo til søk, jeg har byttet Gmail til fordel for min egen mailtjeneste, jeg har kastet ut Google Analytics fra nettsidene og jeg har systematisk kuttet bruk av Googles tjenester.

Hvem kan se nettverkstrafikken din?

Dette er litt teknisk, men når du tråler internett går all trafikk via deg og internett via en DNS som ruter trafikken til riktig sted. Det første du skal gjøre er å benytte en DNS fra en uavhengig leverandør. Selv bruker jeg Cloudflare.

Det neste du trenger å gjøre er å sørge for at selve trafikken til og fra DNS er kryptert, så ser heller ikke internettilbyderen din hva du driver med. Jeg bruker brannmuren Firewalla til DNS over HTTPS.

Bruk tid på personverninnstillinger

Har du en Mac eller en iPhone bør du aktivere personverninnstillinger på disse. I innstillinger, gå til «Personvern» og ta deg tid til å gjennomgå samtlige innstillinger. Under «Sporing» bør du la innstillingen «La apper be om å spore» være av, så reduserer du muligheten til å la apper spore deg.

Under «Mail» velger du «Personvernbeskyttelse» og sørger for at «Beskytt Mail-aktivitet» er på. Dette forhindrer avsendere av mail, for eksempel nyhetsbrev, å spore deg.

Under «Safari» kan du endre standard søkemotor til DuckDuckGo. Dette bør du for øvrig gjøre også i nettleseren på datamaskinen din. Videre bør du skru på «Ikke spor mellom nettsteder» og for «Skjul IP-adresse» bør du velge «Sporere og nettsteder».

Gjør det kjent

Er du som meg at du synes sporing og overvåking på internett er ugreit? Snakk med dem du omgir deg med om temaet. Skaff deg kunnskap. Forklar hvorfor det er et problem. Enten det er i lunsjen på kontoret eller i private selskap. Del gjerne denne artikkelen med dem du kjenner.

Har du tips til flere tiltak? Send meg gjerne en mail.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Personvern

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler