Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Homey og HomeKit

17.10.22

Hva er Homey?

Homey er sentralen i smarthuset, selve hjernen som alt utstyr kobles til og hvor man bygger logikk for hvordan utstyret skal fungere. Jeg har skrevet en lengre artikkel om Homey tidligere, og søker du etter gamle artikler ser du at Homey er gjenganger i de fleste artikler om smarthus.

Hva er HomeKit?

HomeKit er Apple sitt rammeverk for smarthus og det som ligger bak Hjem-appen du har på telefonen og Mac-en. Dersom du ikke har en smarthussentral, for eksempel en Homey, kan du bruke Hjem-appen til å koble til kompatibelt utstyr. Dette forutsetter at du har en Apple TV, en HomePod eller en strømtilkoblet iPad som da må fungere som smarthussentralen.

Er denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne gi et lite bidrag. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hva er poenget med å bruke begge?

Poenget med å bruke begge er at begge har funksjonalitet den andre ikke har.

Homey har støtte for langt mer utstyr og flere trådløse teknologier enn hva HomeKit har. Der HomeKit kun støtter Wi-Fi, har Homey støtte for Wi-Fi, Z-Wave, Zigbee, Bluetooth, infrarød, og 868 og 433 MHz.

HomeKit er integrert i alle Apples operativsystemer og kan brukes sammen med Siri og appene Hjem og Snarveier.

Poenget med å bruke begge er at de sammen kan dra nytte av hverandres funksjoner. Utstyr du har tilkoblet Homey kan du gjøre tilgjengelig i HomeKit, og så kan du bruke Siri, Hjem eller Snarveier til å styre dette utstyret. For eksempel kan du snakke til Siri på HomePod og be den om å skru av lyset på kjøkkenet. Meldingen sendes da videre til Homey som skrur av lyset.

Hvordan fungerer Homey og HomeKit sammen?

For å få Homey og HomeKit til å fungere sammen må du først og fremst ha en Homey og en Apple TV, en HomePod eller en iPad som ligger konstant tilkoblet strøm hjemme.

Dernest åpner du Hjem-appen på telefonen og gjør innledende oppsett av appen. Du kan for eksempel sette opp hjemmet ditt og de forskjellige rommene du har.

Så åpner du Homey-appen på telefonen. Trykk på Mer og velg Innstillinger og herunder Eksperimenter. Her aktiverer du Apple HomeKit. Det er en fordel å gjøre dette før du begynner å legge til utstyr i Homey, slik at du kan sette det opp i Homey og Hjem samtidig. Det skjer ingenting galt om du aktiverer dette senere, men det er enklere å skille dem fra hverandre dersom du for eksempel har mange enheter du kaller «Taklys».

Nå vil du se de samme enhetene både i Homey og Hjem. Mitt tips er å ha identisk oppsett i Homey og Hjem, både hva gjelder navn på hjemmet, på rom, på soner og på utstyret. Dette har blitt vesentlig bedre nå som HomePod også støtter norsk.

Kan man starte en flow med Siri?

I Homey opererer man med det man kaller flows, det vil si automatiske handlinger som skal utføres når noe bestemt inntreffer. Du kan bruke Siri til å starte en flow for å utføre en hvilken som helst handling, og ikke bare til å skru lys av og på, eller tilsvarende.

Siri kommer i litt forskjellige varianter. Du har Siri på telefonen og klokken, som er din personlige assistent. Og så har du Siri på HomePod, som er felles for alle som har tilgang til den, typisk i husstanden.

Du må ha Homey-appen og Snarveier-appen installert på telefonen. I Homey-appen trenger du først å aktivere et annet eksperiment under Mer og Innstillinger og herunder Eksperimenter. Velg Virtuelle enheter. Dette er enheter som ikke finnes fysisk, men som du kan legge til i Homey for å utløse en handling.

Under Enheter legger du til en ny virtuell enhet. Du gir den et valgfritt navn som du må være i stand til å kunne uttale til Siri, for eksempel Test. Enhetstypen kan for eksempel være Stikkontakt. Når den er lagt til i Homey vil du også se at den straks dukker opp i Hjem.

Virtuell enhet som starter flow eller automatisering

Nå lager du en ny flow og sier at når Test er trykket / endret så utfør ønsket handling, i dette eksempelet sender vi et push-varsel.

Flow startet av Siri

Så tester du det ut med Siri, for eksempel ved å si «Hei, Siri! Skru på Test!»

Flow startet med Siri

Kan man starte en HomeKit-automatisering med Homey?

Rett ut av boksen? Nei. Man skulle tro at logikken ville fungert andre veien også, at når en virtuell enhet endrer tilstand så kan man i Hjem eller Snarveier lage en automatisering som utløser en handling. Det ser imidlertid ikke ut til å være mulig å utløse handlinger utenfor HomeKit på denne måten.

En mulig løsning er å lage et hack. For eksempel kan man når en bryter trykkes få Homey til å åsende en e-post fra en bestemt adresse til en bestemt adresse med et bestemt emne. Det finnes egne apper for Homey for å gjøre dette, eller man kan som meg benytte CURL via SSH-appen til Homey. Denne appen er ekstremt kraftig, ettersom alt man kan gjøre via SSH kan automatiseres i en flow.

I Homey lager man et kort for SSH-kommandoen med for eksempel følgende innhold for å sende mail via Gmail.

curl --url 'smtps://smtp.gmail.com:465' --ssl-reqd --mail-from 'din.avsenderadresse@gmail.com' --mail-rcpt 'mottakers@adresse.no' --upload-file /home/pi/Kode/denne-filen-definerer-emne-og-innhold.txt --user 'din.gmail.bruker@gmail.com:ditt-app-passord-for-gmail'

Når e-posten mottas så starter Snarveier en snarvei som utfører det du vil ha utført. Jeg har ikke denne løsningen i produksjon hos meg i dag, så jeg gir ingen garanti for at det fungerer.

Skulle du imidlertid vite om en enklere måte å løse dette på, eller vet hvordan det løses rett ut av boksen, må du gjerne tipse meg.

Var denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler