Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Altinn-skandalen

21.03.12

De siste årene har Altinn hatt store problemer med oppetid når selvangivelsen kommer. I går toppet skandalen seg ved at personopplysninger kom på avveie. Hva går egentlig galt?

Altinn 2012

Det er mye som kan sies om Altinn, men først og fremst er det veldig trist. Trist fordi det har kostet mye tid, mye penger og spesielt fordi det nå også lekker personopplysninger fra løsningen.

Etter å ha svidd av beløp i milliardklassen sitter vi nå igjen med en løsning som er skrudd av fordi den ikke fungerer som den skal.

Facebook som forbilde

På Facebook i går dro jeg paralleller til hvordan Facebook med 850 millioner brukere har god ytelse og oppetid, mens Altinn med 5 millioner brukere verken klarer å holde seg oppe eller holde data sikre. Parallellen var delvis en fleip, men den hadde også et seriøst poeng: Det er ingen teknologisk sammenheng mellom antall brukere og ytelse og tilgjengelighet. Problemene ligger i arkitekturen, noe som også er godt dokumentert i en DNV-rapport.

Jeg skal vokte meg vel for å kritisere eksisterende arkitektur, all den tid jeg ikke kjenner den i detalj. Men når Altinn verken klarer å holde seg oppe eller å holde på personsensitive data, er det et uomtvistelig faktum at arkitekturen er et resultat av slett arbeid.

Det er ikke bare pinlig for staten som eier og involverte leverandører, det er pinlig for hele IT-bransjen fordi Altinn er med på å svekke omdømmet til en hel bransje.

Hva er alternativet?

Det har blitt stilt spørsmålstegn ved de økonomiske aspektene rundt driften. Skal vi betale mye penger for å skalere en tjeneste til et fenomen som kun inntreffer én gang i året?

Heldigvis trenger vi ikke å svare på spørsmålet.

I flere år har vi hatt løsninger for såkalt elastic computing, altså løsninger som bruker kapasitet ved behov — lite kapasitet når trafikken er lav, mer kapasitet når trafikken er høy. Man betaler kun for kapasiteten man bruker. Relativt sett er slike elastiske løsninger billige, spesielt når man nå ser på kostnaden ved å ha en milliardløsning stående avslått over flere dager.

Problemet med å bruke slike tjenester ligger ikke i teknologien, men i det norske lovverket. De siste par årene har det vært diskutert hvorvidt offentlig sektor skal få lov til å plassere personsensitive opplysninger om norske borgere i utenlandske løsninger som Amazon og Google. Men selv om lovverket er til hinder for bruk av utenlandske tjenester, er det ingenting i veien for å bruke norske løsninger.

I en større sammenheng

Ser man Altinn-problemet i en større kontekst, bør det avstedkomme noen nye refleksjoner omkring debatten om Datalagringsdirektivet og e-valg. Historien har vist at innsamlet informasjon kommer på avveie og at løsninger manipuleres og hackes. Når det gjelder offentlige tjenester som håndterer våre grunnleggende samfunnsverdier som skatt, kommunikasjon, personvern og valg er det ikke bare uheldig, det er uakseptabelt.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt