Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Smarthus i tordenvær

07.09.21

Selv om vi strengt tatt snart er ferdig med tordenværssesongen for i år, tenkte jeg å dele noen tanker om hva du bør gjøre i smarthuset ditt når det tordner.

Det er noen åpenbare ting vi trenger å snakke om først. Det ene er at elektronikk liker tordenvær dårlig. Selv uten lynnedslag eller åpenbart nærvær kan elektronikk ta skader av tordenværet. Elektronikken trenger sågar ikke å slutte å fungere, den ender bare opp med å fuske. Det andre er at den åpenbare løsningen er å trekke ut stikkontakten til all elektronikken. Men hvor gjennomførbart er egentlig det til enhver tid?

Tordenvær og automatisering

Det er mye som kan automatiseres i et smarthus, men når det tordner er det umulig å få smarthuset til å trekke ut kontakten på seg selv. Det hjelper ikke å skru av utstyret, det må trekkes fullstendig ut. Du må gjøre jobben selv og du bør på forhånd ha gjort deg opp en mening om hva du skal trekke ut.

Risikovurdering

Jeg har gjort en enkel risikovurdering. Risiko er produktet av sannsynlighet × konsekvens. Hva er sannsynligheten for at noe inntreffer og hva er konsekvensen. Det tordner hvert år. Åpenbart. Er det sannsynlig at tordenværet trekker over deg og ditt hus og kanskje slår ned i nærheten? Jeg vil anta det.

For et drøyt år siden slo lynet ned få hundre meter fra huset vårt. Været var så nære at vi måtte opp med kameraet. I følgende film ser du først lynnedslag i vanlig hastighet, så sakte film, så se hele klippet med lyd.

Hva er konsekvensen av at utstyret i huset ditt blir ødelagt? Her må du se på det enkelte utstyret og plassere det i en av følgende to kategorier:

  • Utstyr som lett og rimelig kan erstattes og det ikke er fare for tap av kritiske data.
  • Utstyr som er dyrt eller vanskelig å erstatte, eller det er fare for tap av kritiske data.

La meg ta noen eksempler fra hver kategori.

Svært mye utstyr i hjemmet ditt er det faktisk ganske lett å erstatte. Det er kjedelig hvis det ryker, men det lar seg enkelt erstatte og det får ikke ytterligere konsekvenser enn at du må kjøpe nytt. Det kan være en TV, telefonladere, nettverksutstyr, printere, stereoanlegg, smarte kontakter, robotstøvsugere og annen småelektronikk. En del av dette er det kjekt å trekke ut dersom du er hjemme, men det er heller ikke kritisk dersom du ikke er hjemme og ikke får gjort noe med det.

Den andre kategorien er utstyr som er kostbart å erstatte eller du står i fare for å miste kritiske data som kan være krevende å gjenopprette. Det passer her godt med en påminnelse om viktigheten av sikkerhetskopi. Elbilen bør du trekke ut av laderen. NAS-et der du lagrer bilder, video, dokumenter og andre data bør du skru av og trekke ut. Det samme med datamaskiner.

Når du ikke er hjemme

Så er spørsmålet hva du gjør når du ikke er hjemme? Du kan jo ikke ta ned alt utstyret ditt bare du skal på butikken en sensommerdag i august. Men reiser du vekk over lengre tid, typisk i sommerferien, er det klokt å trekke ut utstyr du åpenbart ikke kommer til å benytte mens du er bortreist. Når du først reiser bort og tar ned utstyr så kan du like gjerne ta utstyr i begge ovennevnte kategorier. Det skader aldri.

På hytta har jeg et grovvern i sikringskapet og et finvern til småelektronikken som alltid står på, siden det er litt vanskeligere å trekke ut kontaktene når vi ikke er der. Ikke at det er noen garanti mot ødelagt utstyr.

Hva skal være oppe? Hva skal være nede?

Dette er en subjektiv vurdering, så du får gjøre deg opp din egen, men selv tenker jeg som følger om en del kritiske komponenter i hjemmet:

  • NAS-et bruker jeg kun når jeg behandler bilder, redigerer video, slike ting. Det er ikke kontinuerlig aksessert og som oftest har jeg ikke behov for det når jeg er på ferie. Jeg skrur det av når jeg reiser vekk og trekker ut kontakten.
  • Nettverket forblir oppe. Det er nettverket som gir meg kontakt med huset når jeg er bortreist og gir meg tilgang til videoringeklokke, utsiktsbilder, overvåkingsbilder og værstasjon, for å nevne det viktigste.
  • Brannmuren fra Firewalla er en kritisk komponent jeg ikke vil trekke ut, selv om den ikke er sikkerhetskopiert. Det gir meg tilgang til VPN når jeg er bortreist og det sikrer nettverket.
  • Smarthussentralen fra Homey forblir oppe. Den er kritisk for at smarthuset skal fungere og den sikkerhetskopieres hver natt. Kjipt hvis den ryker, men den er relativt billig og lar seg lett rekonstruere fra sikkerhetskopi.
  • Raspberry Pi har jeg en del av både hjemme og på hytta. De utfører en del sentrale funksjoner i smarthuset. De holder aldri på kritiske data, så jeg lar dem stå på selv om det er litt jobb å sette opp en ny.
  • HomePod og smarthøyttalere forblir på. Førstnevnte holder ikke på kritiske data, men har en sentral funksjon i smarthuset for integrasjonen mellom Homey og HomeKit.

Dette er altså ikke en fasit, men måte å tenke på utstyret på som gjør det enklere for deg å gjøre samme vurdering. Jeg håper det kommer til nytte.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler