Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Lysstyring i et smarthus

24.10.22

Styring av lys er ikke i nærheten like omfattende som det å styre varme i et smarthus. Allikevel fortjener det en artikkel om hvordan jeg har tenkt her hjemme.

Hjemme hos oss betjenes alt av faste installasjoner med en dimmer fra ELKO, som jeg har skrevet om i artikkelen om ELKO Smart. Denne betjener alt taklys, spotter med mer.

I tillegg til dette har vi en lang rekke installasjoner som ikke er faste, det vil si lamper og løs belysning som kun er koblet til en stikkontakt. Disse er tilkoblet smartkontakter som skrur lyset av eller på. Jeg har blant annet skrevet om kontakter fra IKEA og Develco, og jeg har en rekke kontakter fra NEO Coolcam. Disse bruker jeg til å betjene hyllebelysning i boden, ved flere sofaer, i TV-stua og så videre.

Trådløse brytere

Fellesnevneren for smartkontaktene er at de enten ikke har bryter for manuell betjening, eller at de sitter uhensiktsmessig plassert i skap eller under sofaer. Derfor bruker jeg trådløse brytere fra Xiaomi til å skru kontaktene av og på. Dette er knapper som ikke har annen funksjon enn å sende et signal til Homey når de blir trykket. Deretter lager jeg en flow i Homey som forteller hva som deretter skal skje. Knappene er billige og koster i skrivende stund USD $ 37 for fire stykker inkludert frakt og moms, omtrent 90,- kroner stykket med dagens valutakurs.

Xiaomi trådløs bryter

I boden har jeg integrert hyllebelysning som betjenes med en slik knapp, og i TV-stua har jeg tre vegglamper og en bordlampe som alle betjenes tilsvarende. Langt mer praktisk å ha én lett tilgjengelig knapp, enn å gå rundt og trykke på fire knapper på hver lampe.

Brytere som gjør litt mer

Jeg har også to slike knapper som jeg bruker til litt mer. Ved sengen har vi en knapp som jeg bruker som nattbryter. Som nevnt sender kun bryteren et signal til Homey, og det er i Homey man bestemmer hva som skal skje via en flow. Når vi legger oss trykker vi på nattbryteren og bilen låses, inngangsdøren låses, det sjekkes for åpne vinduer og dører, så skrus det meste lyset av og til sist skrus noe lys på og dimmes til nattbelysning for eksempel på badet til barna. Vi har også en knapp ved utgangsdøren. Trykk på den når du er sistemann som forlater huset, så sjekkes det for åpne dører og vinduer og det meste av lys skrus av.

I Homey har jeg organisert all avskruing av lys i en separat flow. Da slipper jeg å legge til ny belysning mer enn ett sted. Jeg vet at Homey har en funksjon for å skru av alle enheter som er definert som belysning, men jeg opplever ironisk nok at den ikke alltid får med alle lys. Når jeg for eksempel trykker på nattbryteren så gjennomføres først nevnte sjekker. Deretter startes nevnte flow for å skru av lys og så gjøres eventuelle justeringer til slutt, slik som å skru på igjen lys på badet til barna og sette et lavt dimmenivå.

Lysstyring med Siri og HomePod

Jeg har tidligere skrevet om integrasjonen mellom Homey og HomeKit. Denne integrasjonen gjør at alle enhetene man har i Homey blir tilgjengelig i Hjem-appen på telefonen, og dermed også for Siri for stemmestyring. Vi har en HomePod som fungerer helt fint for å skru lys av og på, enten alt sammen, i bestemte soner, eller enkeltlys.

Stort mer avansert har jeg ikke gjort det med lys hjemme hos oss. Har du smarte tips må du gjerne sende dem til meg.

Var denne artikkelen nyttig for deg? Som leser må du gjerne bidra til bloggen. Jeg bruker mye tid og penger på å lage gode artikler og bidrag hjelper meg med å skrive flere.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Smarthus

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler